23948sdkhjf

MT Højgaard-direktør holder fast: ”Men vilkårene er blevet sværere”

MT Højgaard Holding forbedrede som ventet indtjeningen i årets første ni måneder, selvom markedet i 3. kvartal blev mere udfordret af høje materiale- og energiudgifter, tiltagende inflation og stigende renter.

Sådan lyder første kommentar til entreprenørkoncernens netop offentliggjorte delårsrapport for 3. kvartal 2022.

Omsætningen steg med 24 pct. til 2,2 mia. kr. i 3. kvartal 2022 sammenholdt med samme periode i 2021. Over de første ni måneder af 2022 som helhed var stigningen på 26,3 pct.

Mens MT Højgaards driftsresultat i tredje kvartal gik tilbage med 18 mio. kr. til 44 mio. kr., hvorimod der år til dato er fremgang på 42,9 pct. til 136 mio. kr. Og her kommer koncernen ind på de enkelte selskabers betydning:

Fremgangen skyldtes især MT Højgaard Danmark, som øgede indtjeningen med 80 mio. kr. i forhold til samme periode sidste år. Lige under halvdelen af MT Højgaard Danmarks omsætning kom fra kritisk infrastruktur og andre anlægsprojekter.

Enemærke & Petersen havde også højere indtjening, mens MT Højgaard Projektudvikling næsten halverede sit driftsunderskud i år.

Resultaterne i Scandi Byg og MT Højgaard International var utilfredsstillende. Nye initiativer blev taget for at gøre de internationale aktiviteter lønsomme, og ledelsen i Scandi Byg blev ændret med en ny konstitueret CEO og ny CFO.

MT Højgaard Holding A/S
Regnskabsår Q3 2022 Q3 2021
Valuta mio. kr. mio. kr.
Omsætning 2.208 1.782
Bruttofortjeneste 133 150
Driftsresultat 44 62
Resultat af primær drift (EBIT) 34 54
Periodens resultat 0 58
Ordreindgang 3.036 2.902
Gns. antal ansatte ÅTD 2.916 2.748
Kilde: MT Højgaard Holding A/S

Ordrebogen bugner

På trods af faldende efterspørgsel steg MT Højgaard-koncernens ordreindgang i de første ni måneder med 9,4 pct. til 8,4 mia. kr., hvoraf de 3 mia. kr. blev kontraheret i 3. kvartal. Tallet er vel at mærke opgjort uden MT Højgaard Danmarks andel af opførelsen af Nordhavnstunnellen, som udføres i et joint venture.

Næsten halvdelen af ordreindgangen kom fra flerårige, strategiske byggepartnerskaber og projekter i andre samarbejdsformer, og andelen er stigende, bemærkes det også.

– På tværs af koncernen drager vi fordel af satsningen på strategiske byggepartnerskaber og nære kundesamarbejder. Desuden udnytter MT Højgaard Danmark mulighederne inden for kritisk infrastruktur og andre anlægsprojekter i en tid, hvor private og almene bygherrer holder lidt igen med nye projekter, siger koncernchef Henrik Mielke.

– Men vilkårene er blevet sværere, og i hvert projekt bruger vi mange kræfter på i samarbejde med bygherrer og samarbejdspartnere at begrænse effekterne af prisstigninger og højere inflation, tilføjer koncernchefen.

Ordrebeholdningen steg til et historisk højt niveau på 12,8 mia. kr. Ordrebogen voksede dermed med 20 pct. i forhold til årsskiftet og 3. kvartal 2021. Hertil kommer vundne, men endnu ikke tildelte ordrer for cirka 1,6 mia. kr. og det fremtidige bidrag fra de strategiske byggepartnerskaber, som potentielt skønnes at have en værdi i omegnen af 6,5 mia. kr. over en årrække.

Ser større risiko – men holder fast

På baggrund af udviklingen lyder det, at forventningerne er uændrede, men risikobilledet er skærpet.

Omsætningen således at lande i niveauet 8,5 mia. kr., hvilket svarer til en vækst i niveauet 18 pct. i forhold til 2021. Driftsresultatet før særlige poster ventes fortsat at blive 215-240 mio. kr. Det vil svare til en forbedring på 20-34 pct. i forhold til 2021.

På selskabsniveau ventes MT Højgaard Danmark og Enemærke & Petersen at få en solid indtjening i 4. kvartal, men inflation og pres på forsyningskæder udgør en stigende risiko.

MT Højgaard Projektudvikling ventes at sælge flere projekter i 4. kvartal, men kan blive påvirket af ændret investoradfærd.

MT Højgaard International ventes fortsat i 4. kvartal at blive påvirket af oprydning i Grønland og på Færøerne, mens Scandi Byg ventes at få et utilfredsstillende resultat på grund af lav kapacitetsudnyttelse, indtil de nye ordrer går i produktion.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Hovedstadens Letbane: Budgetter holder ikke
Amerikansk gigant med dansk kontor sætter sig milliardmål
Ingen ny rekord men stor tilfredshed i bygge- og betonkæmpe
A. Enggaard gør projektkontor til syddansk hovedkontor
Rockwool-produkter ender i russisk besat by
Mærsk taler ud om sex-chikane - nu skal der ryddes op
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Wood Supply DK
Electronic Supply DK
Building Supply DK
Food Supply DK
Energy Supply DK
RetailNews
Transportmagasinet
Magasinet Pleje
Jern & Maskinindustrien
Mester Tidende
Licitationen
Motor-magasinet
Søfart
PlastForum DK

Send til en kollega

0.203