23948sdkhjf

Organisationer: Manglen på hænder til grøn omstilling kræver resolut politisk handling

Valgkampen bør handle meget mere om, hvordan man skaffer arbejdskraft til at udføre den grønne omstilling, mener arbejdsgiverne i Dansk Industri og lønmodtagerne i Dansk Metal i et fælles opråb.

116.000 hænder.

Så mange vil der ifølge Dansk Industri og Dansk Metal mangle alene i industrien, hvis Danmark skal lykkes med at reducere CO2-udslippet med 70 procent i 2030.

Det skriver Dansk Industri i en pressemeddelelse.

Derfor er de to organisationer gået sammen om en udmelding i håb om at kunne råbe politikerne op.

- Politikerne har lavet rigtigt mange gode og nødvendige aftaler, så Danmark er blevet et grønt foregangsland. Men det er bare ikke nok, for vi mangler alle dem, der skal føre ambitionerne ud i livet. Sandheden er jo desværre, at det slet ikke kan lade sig gøre at lave den grønne omstilling i Danmark, hvis vi ikke får mange flere dygtige faglærte. Det kræver massive investeringer i erhvervsuddannelserne, og at politikerne tør tage et opgør med de skævheder, der er i uddannelsessektoren. Det burde fylde meget mere i valgkampen, siger Claus Jensen, forbundsformand for Dansk Metal.

- Tallene taler sit tydelige sprog, for vi kommer ikke i mål med den grønne omstilling, hvis der mangler over 50.000 faglærte medarbejdere til at bygge fremtidens vindmøller, siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i DI.

Dansk Industri og Dansk Metal mener ikke, at der er udsigt til reformer på uddannelsesområdet, der sikrer et mere balanceret arbejdsmarked. 

Desuden meddeler de, at en ny stikprøve blandt de tekniske skoler viser et markant fald i antallet af lærlinge - optaget på anden del af grundforløbet er faldet med 20 procent på bare ét enkelt år. 

På den baggrund mener de to organisationer, at udviklingen kalder på resolut politisk handling.

- Vi er helt enige med fagbevægelsen i, at problemet kræver resolut politisk handling. Det tager flere år at få sit smedebrev, men manglen på medarbejdere slår allerede nu markante revner ude i samfundet. Derfor er det helt afgørende, at vi sætter markant ind, hvis Danmark skal løse fremtidens klimaudfordringer, siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i Dansk Industri. 

Artiklen er en del af temaet Politik.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094