23948sdkhjf

EL vil indføre særskat på ekstra profit hos milliard-virksomheder

Enhedslisten foreslår i et udspil at pålægge virksomheder med overnormal profit en ekstra skat. Overskuddet fra beskatningen skal hjælpe børnefamilier gennem inflationen.

Virksomheder, der tjener ekstra meget i de her tider, skal spytte mere i statskassen.

Det mener Enhedslisten, der i et udspil foreslår at pålægge virksomhederne en ekstra skat.

Det drejer sig konkret om virksomheder, der tjener over en milliard kroner. Ifølge Enhedslisten bør de betale 15 procent af det, som Enhedslisten kalder den "overnormale profit" i 2022.

Ifølge Enhedslisten er det primært virksomheder inden for fragt og energi, der i øjeblikket omsætter for over en milliard kroner om året. Det drejer sig om cirka 550 virksomheder. 

Ud fra Enhedslistens beregninger vil en engangsskat på 15 procent af de såkaldte overnormale profitter i 2022 indbringe mindst 30 mia. kr. i statskassen.

Enhedslisten argumenterer for i deres udspil, at metoden allerede er brugt i andre EU-lande, den såkaldte "windfall-tax". 

Enhedslisten vil bruge de ekstra penge i statskassen på en særlig målrettet engangsskattelettelse på op til 10.000 kr. i alt i 2022 og 2023. Det drejer sig ifølge Enhedslisten om cirka 2 millioner danskere med de laveste indkomster på under 300.000 kroner om året.

Samtidig vil Enhedslisten forhøje den supplerende grønne check op til 3.000 kr. pr. barn for personer med indkomster under ca. 475.000 kr. 

Udspillet læner sig op af det udspil, som SF er kommet med, som dog udelukkende vedrører særskat på rederier, herunder især Mærsk, som både SF og Enhedslisten nævner som omdrejningspunktet for deres forslag.

SF hæfter sig i deres udspil ved tonnageskatten, som rederier i Danmark betaler, og SF ønsker, at denne skattelovgivning bliver revideret til en anden løbende skatteordning, der er "mere retfærdig", som SF beskriver det på deres hjemmeside.

Nordiskemedier.dk forsøger at få en kommentar fra SF og Enhedslisten.

Artiklen er en del af temaet Politik.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.329