23948sdkhjf

Tvilum-direktør efter afgang: – Mine sikkerhedssko står der endnu

Tankerne havde murret en rum tid, da Torben Porsholdt i efteråret traf den endelige beslutning. Og egentlig var den ikke svær at træffe. Langt sværere var det, da de omtrent 1000 ansatte hos Tvilum onsdag denne uge skulle indvies i topchefens valg om at takke af på posten.

– Det er en fantastisk virksomhed og et fantastisk team, så selvfølgelig er det også vemodigt, at man ikke længere skal ses hver dag, fortæller den afgående direktør, der har siddet i stolen siden 2017.

Et friere arbejdsliv og en mærkelig fornemmelse

Dermed har han også fået lov at opleve såvel op- som nedture, og da Tvilum i 2018 gik konkurs, blev han en del af den nye investorkreds, der genrejste møbelkoncernen. Siden har Torben Porsholdt været en del af både ejerkreds og bestyrelse, hvilket han også vil være fremover, og afgangen fra topposten er således ikke et definitivt farvel til den midtjyske møbelproducent. Alligevel adskilte onsdagens køretur fra hjemmet i Esbjerg til fabrikken i Fårvang sig markant fra alle de tidligere.

– Da jeg i november gik til bestyrelsen med min beslutning, havde det egentlig ikke været svært at nå frem til. Men da var jeg jo også stadig “in charge”. Det var en mærkelig fornemmelse at køre derop i går og vide, at det var min sidste dag med det operationelle ansvar, fortæller Torben Porsholdt torsdag.

Det betyder imidlertid ikke, at beslutningen er fortrudt i mellemtiden.

– Når man har det operationelle ansvar, er man også på hele tiden. Det tærer på kræfterne, og det kan være hårdt indimellem. Jeg kunne mærke, at jeg godt kunne tænke mig at prøve noget andet – prøve et lidt friere arbejdsliv, forklarer han.

Det arbejdsliv kommer nu til at bestå af bestyrelsesarbejde for en håndfuld selskaber, der udover Tvilum blandt andet tæller Scandibyg og Give Elementer, ligesom Torben Porsholdt har købt sig ind i et par mindre virksomheder.

– Så kan jeg pøse af min viden der, siger han.

En konkurs og en genrejsning

Da Torben Porsholdt i slutningen af november 2017 indtog direktørstolen hos Tvilum, blev han chef for 600 medarbejdere. To måneder senere måtte han indgive en konkursbegæring, da de daværende amerikanske ejere i slutningen af januar trak stikket på den danske virksomhed.

Jeg troede dog på Tvilum, som er en virksomhed med en stærk lokal forankring og indbygget fighterånd i organisationen. Selskabet havde jo været i trængsler længe, Torben Porsholdt

Til Finans fortalte topchefen otte måneder senere om de dage, der fulgte i konkursens kølvand, og som kulminerede i, at han sammen med hovedinvestor Birger Christensen samt Kristiansen-Familien, der oprindeligt grundlagde Tvilum, overtog konkursboet gennem det nystiftede Tvilum A/S 2018.

– Jeg sov kun fire timer i døgnet. Men der skulle holdes informationsmøder med de ansatte og sideløbende køres forhandlinger mellem kuratorerne og mig og op mod otte potentielle købere. Selvom jeg kun havde været her i to måneder, var jeg klar til at arbejde for en redning - frem for at løbe skrigende væk, som havde været det letteste i situationen. Jeg troede dog på Tvilum, som er en virksomhed med en stærk lokal forankring og indbygget fighterånd i organisationen. Selskabet havde jo været i trængsler længe, fortalte Torben Porsholdt i september 2018 til Finans.

Da han præcist et år efter møbelfabrikkens genrejsning kunne præsentere første årsregnskab fra det nye Tvilum, lød nettoomsætningen på knapt 760 mio., og det følgende år var man tilbage på den gode side af milliarden. I fjor foretog selskabet sit første opkøb med erhvervelsen af Birger Christensens nærliggende Steens Group, og omsætningen passerede 1,5 mia., mens staben voksede til godt 1.000 medarbejdere.

En turbulent tid og en fuld tiltro

Torben Porsholdt, der ankom til et Tvilum på vej i graven, forlader en virksomhed i vækst. Han medgiver imidlertid, at verden omkring virksomheden ser væsentlig anderledes ud i dag, end den gjorde, da han i efteråret meddelte bestyrelsen, at han ønskede at fratræde.

Det efterspørgselsboom, der fulgte i coronaens umiddelbare kølvand, blev hurtigt fulgt af fragtproblemer og prisstigninger på råvarer, og det seneste år har Torben Porsholdt ad flere omgange måttet sende de produktionsansatte på fordeling.

– I starten af foråret havde vi ikke meget at lave, men jeg tror, at møbelbranchen har været igennem det værste, vurderer han i dag.

– For os som volumenproducent handler det ofte om lagertilpasning, når ordrerne dykker, og sommeren har været lidt svær, men jeg oplever, at markedet er på vej tilbage nu, lyder det videre.

Torben Porsholdt er også helt sikker på, at Tvilum nok skal klare sig godt uden ham ved roret. Ikke mindst fordi han har fuld tiltro til sin arvtager, Kjeld Nielsen, der siden 2019 har bestredet posten som finansdirektør hos møbelproducenten, og som inden da har haft titel af både CFO og CEO i andre virksomheder.

– Jeg synes, at Kjeld er et godt valg. Han kender virksomheden, og han har været med til at lave strategien, så han lander på landingsbanen med hjulene kørende. Og så er han rigtig vellidt i organisationen, siger Torben Porsholdt.

Derfor er det med ro i maven, at han nu har givet stafetten videre. Ro i maven og et lille stik i hjertet, for tiden i Fårvang har været god, og teamet har været helt fantastisk, understreger han.

– Tvilum er jo lidt er hjertebarn, og selvfølgelig er det hårdt at trække sig. Men hver ting har sin tid – nu får jeg en anden rolle, og mine sikkerhedssko står der endnu, så hvis jeg savner det for meget, kan jeg altid køre en tur forbi fabrikken.

Se nøgletal for:
Læs mere om: tvilum
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.156