23948sdkhjf

Fenagy gik efter det mellemstore varmepumpe-segment: Nu stiler producenten højere

Da varmepumpeproducenten Fenagy for et par år siden valgte at træde ind på den danske varmepumpescene var det med en portefølje af eldrevne CO2-varmepumper i kapacitetsområdet fra 0,2 – 3 MW målrettet fjernvarmeværkerne.

Med de mindre propan-varmepumper på den ene side og de store ammoniak-varmepumper på den anden.

Her 32 projekter senere kan medstifter og CEO Kim Gardø Christensen konstatere at selskabet har lagt sig et lidt andet sted.

-Vi slog os op på store varmepumper – men i virkeligheden tænkte vi kun op til 3 MW. Nu tænker vi 6-8 MW og vi ender med at byde på de helt store varmepumper på op til 10 MW. Det er større end dem vi troede vi skulle lave, siger Kim Gardø Christensen.

Årsagen er at Fenagy’s største varmepumpe ’kun’ er på 2 MW, så når der skal leveres på en 6 MW-varmepumpe opsætter Fenagy reelt tre varmepumper.

- Vi multificerer simpelthen vores varmepumpe-platform og dermed også på materialer, så på et og andet tidspunkt når vi en grænse, hvor det tipper over til ammoniak. Der kan vi ikke altid være med, men vi har på ret kort tid slået vores brand fast – også inden for de store varmepumper. Det er kommet lidt bag på os at vi kan konkurrere så godt i det store segment, siger Kim Gardø Christensen, der dog godt er klar over, at tidens trend med elektrificering og de-karbonisering er med til at skubbe markedet i den rigtige retning.

- Markedet er rigtigt, rigtig godt lige nu. Der skal bruges grøn strøm til alt også til vores varmeproduktion, siger han og tilføjer:

- Vi begynder nu at anvende større 8-cylindrede kompressorer, større varmevekslere og generelt større komponenter. Derfor kan vi nu bygge vores 2 MW platform med færre kompressorer og færre komponenter, hvilket gør vores anlæg mere kompakte og mere konkurrencedygtige økonomisk.

Milepæl hos Ikea

Det er ikke kun de store varmepumper, som er rykket ind hos Fenagy. For nylig nåede selskabet en anden milepæl på køling og sektorkobling.

- Vi har leveret en stor varmepumpe til Aalborg Forsyning. Her kobler vi varmepumpen på to interessenter, hvor vi køler på Ikea og sender varme ud i fjernvarmenettet i Aalborg. Vi er rigtig stolte af Ikea-projektet. Det er jo det ultimativt bedste man kan gøre, siger Kim Gardø Christensen.

Fenagy har skruet projektet sammen, så man om vinteren optager varme fra udeluften og leverer varmen ind på Aalborgs fjernvarmenet, men om sommeren optages varmen ved at køle på Ikea-varehuset og overskudsvarmen afsættes til fjernvarmen.

Normalisering af markedet

Fenagy har trods to år med corona haft vind i sejlene. Ikke desto mindre var Kim Gardø Christensens ønske til 2022 en normalisering af hele situationen. Det fortalte han i januar til Energy Supply. Et ønske, der desværre ikke er gået i opfyldelse.

Krigen i Ukraine har rykket på det hele.

- Det skubber jo til nogle dagsordener. Det er jo det paradoksale. Vi er i en ulyksalig situation, mens forsyningspresset fra russisk gas øger interessen for varmepumper, siger Kim Gardø Christensen.

Den øgede varmepumpeinteresse og krigen i Ukraine har lagt lidt til den i forvejen pressede materialeforsyning. Corona gjorde sit – nu forlænger krigen i Ukraine den vanskelige situation.

- Massive prisstigninger og forsyning er det battle, vi har lige nu. Vi klarer os dog igennem. Situationen er dog blevet mere stabil – eller også har vi bare vænnet os til det. Det er i hvert tilfælde ikke blevet værre den seneste måned, siger Kim Gardø Christensen.

Det, som for ham er sværest at få fat i, er elektronik generelt – alt fra controllere til EC-blæsere til reguleringsventiler. Den anden produktkategori, hvor Fenagy er lidt presset, er de komponenter, der er tunge på materialer som stål, aluminium og kobber.

- Som for eksempel varmevekslere og beholdere. De har et relativt lavt indhold af manpower og et stort indhold af materiale. Det er et meget volatilt marked. Både hvad angår leveringstiderne og på prisen. Vi kigger ind i prisstigninger, men vi prøver at løse dette på en fornuftig måde med vores leverandører, siger Kim Gardø Christensen,

Flytte i ny og større bygning

Med to år på bagen er Fenagy stadig ved at træde sine barnesko, men ikke desto mindre kan Kim Gardø Christensen se tilbage på to travle år med 32 projekter og ind i en fremtid, der byder på større leverancer til fjernvarme og en flytning.

- Vi er i gang med en række projekter med større kapacitet til fjernvarmen i Sdr. Felding, Tarm, Brørup og Sæby alle med kapaciteter over 3 MW og så skal vi til at starte op i Mejlby, Øster Vrå, Voerså, Bedsted, Laurbjerg og Flauenskjold, siger Kim Gardø Christensen.

Travlheden giver stort pres på såvel de ansatte som på produktionsarealet ved Fenagys nuværende lokation i Aarhus

- Vi er tæt på at lave aftale på vores nye domicil i den nordlige del af Aarhus og det bliver fantastisk at flytte i nye lokaler i løbet af efteråret, siger Kim Gardø Christensen.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.141