23948sdkhjf

Entreprenør dømmes for millionbestikkelse - to andre frifindes

En tidligere byggeherrerådgiver og en advokat frifindes, mens entreprenør får betinget dom i bestikkelsessag.

Opdateret kl. 12:33

En entreprenør og direktør er skyldig i at have indgået en bestikkelsesaftale for millioner i forbindelse med milliardbyggeriet Redmolen på Nordhavn i København i 2019.

Københavns Byret har onsdag idømt direktør for WR Entreprise Willy Rasmussen halvandet års fængsel. Straffen gøres dog betinget, så han slipper for at afsone, hvis han gennemfører 250 timers samfundstjeneste.

Retten frifinder derimod to andre tiltalte i sagen, en byggeherrerådgiver i V2C og en advokat, der var tiltalt for medvirken til bestikkelse. Alle tre tiltalte nægter sig skyldige.

Den ulovlige aftale blev indgået i 2019. Den gik på, at WR Entreprise skulle betale 6 mio. kr. til V2C, som bistod PFA Ejendomme med rådgivning om og valg af entreprenør til byggeprojektet i Nordhavn.

V2C skulle så sikre, at PFA Ejendomme indgik en projektaftale med WR Entreprise som byggeentrepriser på milliardprojektet.

2 mio. kr. blev overført til V2C som delbetaling, og WR Entreprise blev efter indstilling fra V2C faktisk valgt som entreprenør på tre byggefelter under projektet.

Der skete dog ikke mere, da PFA Ejendomme fik mistanke om aftalen og meldte sagen til politiet. V2C er siden gået konkurs.

Allerede i december 2020 tilstod tidligere medejer af V2C Lars Blaaberg, at han havde indgået den ulovlige aftale, og han blev idømt et år og tre måneders fængsel.

Men han er altså den eneste fra V2C, som dømmes i sagen. I den del af sagen, som er afgjort onsdag, er den tidligere forretningspartner til Blaaberg og direktør i V2C frifundet.

- Vi har lagt til grund og fundet det bevist, at du ikke har været involveret i udarbejdelsen af denne samarbejdsaftale, siger dommeren.

Det gøres den advokat, som var med til at udarbejde aftalen, også. Her er der heller ikke fundet det fornødne bevis.

Willy Rasmussen har taget betænkningstid og har nu to uger til at overveje, om han vil anke til landsretten. Anklagemyndigheden har ligeledes mulighed for at anke.

/ritzau/

Sagen kort

  • I marts 2020 politianmeldte landets største pensionsselskab PFA bygherrerådgiveren V2C og Herlev-entreprenøren WR Entreprise for forsøg på ulovlig returkommission.
  • Ifølge anklageskriftet i sagen havde PFA nemlig mistanke om, at V2C prøvede at få returkommission fra entreprenører som betaling for kontrakter i forbindelse med byggeprojektet Redmolen (nu Nordø) i Nordhavn i København.
  • Byggeriet til en værdi af 2,6 mia. kr. omfatter i alt 5 byggefelter med i alt ca. 55.000 m2 fordelt på 115 boliger, 2 erhvervsdomiciler og ca. 300 hotelværelser. Nordø forventes at stå færdig til indflytning i 2023.
  • I juni 2020 blev fire mænd anholdt, sigtet og siden tiltalt i sagen for overtrædelse af straffelovens §299, stk. 2. om returkommission, dvs. bestikkelse i erhvervslivet.
  • De fire tiltalte var henholdsvis de to tidligere V2C-partnere, Lars Blaaberg og Peer Kisbye, samt WR Entreprises ejer og direktør, Willy Rasmussen, samt en advokat. Sidstnævnte, som er omfattet af navneforbud, er tiltalt for medvirken til returkommission.
  • V2C gik konkurs i august 2020.
  • 15. december 2020 blev Lars Blaaberg i en tilståelsessag ved Københavns Byret idømt 15 måneders ubetinget fængsel for sin rolle i sagen.
  • Sagen mod de tre øvrige tiltalte, Willy Rasmussen, Peer Kisbye og advokaten, som alle har nægtet sig skyldige, begyndte i Københavns Byret den 16. maj, og der faldt dom 15. juni 2022.

Læs mere på Licitationen - Byggeriets Dagblad: Entreprenør dømmes, mens tidligere rådgiver frikendes

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.14