23948sdkhjf

Industrien opfordrer politikerne: Stil krav til CO2-udslippet ved opførelse af vindmølleparker

Politikerne bør stille skrappe krav om et lavt niveau af CO2-udslip ved udbud af vindmøllefelter og opførelse af vindmølleparker, lyder det fra Niels Brix, adm. direktør for Valmont SM  

Politikerne bør gribe ind og få bremset den paradoksale situation, at kinesiske producenter af vindmøllekomponenterne stormer ind på det europæiske marked med lave priser og et tårnhøjt CO2-aftryk.

Det mener Niels Brix, der er adm. direktør for tårn- og rotorproducenten Valmont SM.

- Vi står foran en massiv udbygning med havvind i Europa, og vi kigger ind i en situation, hvor vi vil se en strøm af kæmpekomponenter fragtet fra Kina til Nordsøen, hvis politikerne ikke reagerer, siger Niels Brix.

Vi står foran en massiv udbygning med havvind i Europa, og vi kigger ind i en situation, hvor vi vil se en strøm af kæmpekomponenter fragtet fra Kina til Nordsøen, hvis politikerne ikke reagerer Niels Brix, adm. direktør Valmont SM

Han har også opskriften på, hvordan situationen kan blive vendt til en gevinst for både miljøet og den del af industrien, som tænker bæredygtigt.

- Der bør stilles krav om CO2-udslip, når regeringerne sender vindfelterne i udbud. Udbudskriterierne bør strammes op. Ellers vil vi bare se, industrien forsvinder til Kina, siger han.

Niels Brix peger på, at CO2-udledningen er mindst 12 gange så høj fra et kinesisk tårn som fra et tårn produceret i Europa.

- Politikerne bør reagere, og det er landenes regeringer, der skal stille kravene, så energiselskaberne og mølleproducenterne tvinges til at vælge de CO2-rigtige løsninger og ikke bare kan fortsætte med at tænke på laveste pris, slår han fast.

Grønt samspil i værdikæderne

Valmont-direktøren er overbevist om, at et fokus på miljøet frem for prisen på lang sigt vil blive en gevinst for alle parter i værdikæden omkring vindmøllerne.

- Hvis vi stiller krav om minimalt CO2-udslip i selve produktionen og opstillingen af vindmøllerne, så står vi i Danmark rigtigt stærkt. De danske underleverandører er verdens mest miljørigtige, slår han fast.

Samtidig forudser han en positiv situation, hvor alle aktører i den europæiske industri pludselig vil have fælles mål.

- Konkrete krav om CO2-udslip i mølleproduktionen og opstilling vil vende situationen. CO2-krav vil få både energiselskaber, mølleproducenter og underleverandører til at have en stærk fælles interesse i at arbejde sammen på en miljørigtig måde med bæredygtige mål og krav.

Tekniq Arbejdsgiverne bakker op

Niels Brix havde tidligere i juni foretræde for Folketingets Klima-, Energi- og Forsyningsudvalg sammen med arbejdsgiverorganisationen Tekniq Arbejdsgiverne.

Herfra lyder også en klar opfordring til at ændre rammerne for fremtidens vindmølleudbud.

- Udbud bør tage hensyn til forsyningssikkerhed, bevaring af danske og europæiske arbejdspladser, bæredygtighed samt CO2-udledning, siger Troels Blicher Danielsen, adm. direktør hos Tekniq Arbejdsgiverne.

Han peger på, at vindmøllebranchen mere end 30.000 årsværk, hvoraf langt størstedelen af disse findes blandt underleverandører, der primært ligger i de tre vestdanske regioner. De producerer alt fra vinger, vindmølletårne og elektriske systemer til kontrol af turbinerne.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.312