23948sdkhjf

Prop i det kommunale system giver ukrainere ventetid på jobtilladelse

Fordi flere tusinde ukrainere i disse dage søger om ophold i Danmark, er der opstået en gevaldig prop i systemet. Det skriver Politiken.

En opholdstilladelse kræver, at man udfylder en ansøgning og bestiller tid til at få taget fingeraftryk på et af fire borgerservicecentre.

De er i Aalborg, Aarhus, Odense og Næstved.

Da Politiken torsdag eftermiddag tjekkede ledige tider til at få taget fingeraftryk, var der i Aalborg, Aarhus og Odense ikke flere ledige tider i år.

I Næstved var næste ledige tid den 2. april.

Det er uholdbart, mener Jakob Brandt, der er direktør i SMVdanmark, som repræsenterer danske små og mellemstore virksomheder.

- Her er resultatet jo givet på forhånd. Det handler ikke om, hvorvidt ukrainerne skal have opholdstilladelse, men om hvornår de får den, siger han til Ritzau.

Han foreslår, at der enten gives dispensation til ukrainere, så de kan få lov at arbejde fra dag et ligesom EU-borgere, at ukrainerne kan få lov at ansøge om ophold digitalt og altså slipper for at give fingeraftryk, eller at de enkelte kommuner får lov at tage fingeraftrykkene.

En særlov er blevet vedtaget i Folketinget på få dage for hurtigt at kunne give flygtede ukrainere lov til ophold, arbejde og skole i Danmark.

Men det går tilsyneladende ikke så glat som håbet, og en prop som denne kommer til at ramme de enkelte ukrainske familier, mener Bent Juul Sørensen.

Han er gårdejer og mælkeproducent på Ærø, hvor han også sidder i kommunalbestyrelsen for partiet Ærøs Fremtid.

Bent Juul Sørensen har selv fire ukrainere ansat, og de har den seneste tid fået deres hustruer til Danmark. Den ene har desuden fået en svigermor og to børn til landet.

- Det kommer til at betyde meget, hvis mine ansattes familier ikke kan få arbejde. Det belaster jo familierne utroligt meget, og de kan heller ikke ernære sig selv, når kun et familiemedlem arbejder, siger han.

For familierne på Ærø ligger nærmeste borgerservicecenter i Odense.

Turen kræver, at nogle rejser med og hjælper med processen. Det kræver dermed en arbejdsdag ifølge Bent Juul Sørensen.

Han foreslår i stedet, at de enkelte kommuner eller politiet får lov at stå for biometri såsom fingeraftryk.

Regeringen meldte indledningsvist ud, at omkring 20.000 ukrainere ville flygte fra den russiske invasion af hjemlandet til Danmark.

Torsdag sagde udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) dog, at regeringen nu forventer, at der kan komme "markant flere".

Han medgiver over for avisen, at kapaciteten på centrene skal udvides. Der skal også holdes åbent i weekender.

- Og jeg ved, at der løbende kommer nye tider i systemet, siger han i et mailsvar til Politiken.

Udlændingestyrelsen oplyser til Ritzau, at der tirsdag åbner to ekstra steder, og man kan allerede nu bestille tid. Det er i lokaler tilhørende Styrelsen for International Rekruttering og Integration (Siri) i Valby og i Aarhus, hvor lokalet er i Dokk1.

Kilde: /ritzau/

Artiklen er en del af temaet Samfund.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094