23948sdkhjf

28-årig dansk forsker bag stort gennembrud inden for produktion af grøn brint

Det er lykkedes for en ung dansk forsker at opfinde en løsning, der vil reducere prisen på at få vindmøllestrøm ned i tanken på tunge transportmidler med cirka 15 procent.

Som anerkendelse for sin forskning modtager hun Flemming Bligaard prisen på en halv million kroner

Det oplyser Rambøll, der uddeler pengegaven, i en pressemeddelelse.

  • I dag er grønne brint er cirka tre gange dyrere at producere end de fossile brændsler.
  • Brintproduktionsomkostninger afgøres primært af prisen på strøm samt investeringsomkostninger og virkningsgrad for de elektrolyseanlæg, der omdanner den grønne strøm til brint.
  • Forskere verden over har derfor gennem årtier brudt deres hoved med, hvordan elektrolyseprocessen kan optimeres.  

Den glade modtager er Anne Lyck Smitshuysen. Hendes nye metode går ud på at øge størrelsen på elektrolysecellerne, som ved hjælp af elektricitet spalter vandmolekyler til brint og ilt.

- Jeg har gennem min forskning påvist, at man kan øge størrelsen på cellerne fra de nuværende 150 cm2 til 1000 cm2 uden at de går i stykker under fabrikationen. Det svarer til, at vi opskalerer de kvadratiske celler fra en størrelse svarende til en skive toastbrød til en computerskærm, fortæller Anne Lyck Smitshuysen, der gennemfører sin erhvervsPhD i et samarbejde mellem Power-to-X startup-virksomheden DynElectro og DTU med støtte fra Innovationsfonden.

De markant større celler betyder, at udgifterne til materialer på et elektrolyseanlæg, primært det omkostningskrævende stål, som udgør størstedelen af materialerne, kan halveres.

Derved kan prisen på celle- og stakproduktionen reduceres med op til 50 procent i forhold til i dag, og derved vil produktionsprisen på grøn brint falde med cirka 15 procent.

For sin banebrydende forskning modtager hun Flemming Bligaard Prisen 2021 på 500.000 kroner. Prisen uddeles af Rambøll Fonden til en fremragende forsker i den tidlige karriere, hvis arbejde udgør et ekstraordinært bidrag til den bæredygtige udvikling. Rambøll Fonden er en erhvervsdrivende fond, der ejer Rambøll.

Flemming Bligaard prisen skal Anne Lyck Smitshuysen bruge til at købe udstyr til at fremstille celler og overvåge, hvordan de opfører sig under fabrikationen.

Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.359