23948sdkhjf

Finansloven er på plads: Fokus på skoler, klima og tandpleje

Fremover bliver det dyrere at få renoveret taget eller skiftet vinduer.

Partierne bag finanslovaftalen for næste år er nemlig blevet enige om at afskaffe dele af boligjobordningen, bedre kendt som håndværkerfradraget.

Det vil dog stadig være muligt at trække serviceydelser som rengøring og børnepasning fra i skat.

Finansminister Nicolai Wammen siger på et pressemøde, at finansaftalen er to milliarder kroner strammere end det udspil, regeringen lagde frem i august.

- Dansk økonomi er inde i en rigtig stærk periode oven på corona. Derfor er der behov for at stramme op, og det er en strammere finanslov, end vi er vant til.

- Der er færre penge at forhandle om, og vi tager nogle skridt, der skal køle bygge- og anlægssektoren ned, siger Nicolai Wammen.

Han peger blandt andet på, at partierne er enige om at gribe ind i håndværkerfradraget og bremse op i forhold til renovering af almene boliger.

De Radikales leder, Sofie Carsten Nielsen, lægger vægt på, at finansloven for 2022 skære i håndværkerfradraget, der har øget trykket på håndværksbranchen:

- Det er en økonomisk ansvarlig finanslov, som alligevel indeholder kæmpe store grønne beslutninger.

- Vi er også tilfredse med, at vi nu sætter ind over for trivselskrisen for vores børn. Der skal være nok voksne til at hjælpe børnene, når de kommer i fritidsordningerne. Det sætter vi penge af til nu, siger Sofie Carsten Nielsen.

Klasseloftet sænkes efter tre årtier

I næsten tre årtier har klasseloftet ligget fast på 28 børn. Men nu sættes der penge af til at sætte det ned til maksimalt 26 børn i 0. - 2. klasse.

Aftalen indeholder også en ret til et ekstra år i børnehave, hvis der er behov for at udsætte skolestarten.

- SF gik til folketingsvalg på at give børnene mere ro på.

- De børn, der har brug for at blive et år mere i børnehaven, får mulighed for det, før de skal starte i folkeskolen.

- Vi sænker klasseloftet for de allermindste børn. Det er jeg særlig stolt af. Det er næsten 30 år siden, vi sænkede klasseloftet sidst, siger SF-leder Pia Olsen Dyhr ved præsentationen mandag i Finansministeriet.

Flere penge til fødende

Et politisk flertal er desuden enedes om at finde penge til bedre forhold for fødende. Det er et emne, der er kommet højt på dagsorden efter historier om blandt andet kejsersnit, som kunne være undgået.

Der afsættes mindst 100 millioner kroner til det, årligt stigende til 150 millioner kroner frem til 2025.

Derefter er det uvist, hvad der skal ske. Men aftaleparterne er enige om en kortlægning af normeringerne. Det kan indikere, at de vil lave en langvarig aftale på området.

Emnet har fået stor fokus den seneste tid på grund af græsrodsbevægelser og jordemødre, som har sagt fra og gjort opmærksom på meget dårlige forhold ved nogle fødsler.

Gratis tandlæge til en mindre gruppe unge

For unge mellem 18-21 år kommer det ikke længere til at koste noget at gå til tandlægen for at få fikset en knækket tand eller en øm visdomstand.

Der bliver afsat 40 millioner kroner i 2022, 170 millioner kroner i 2023, 260 millioner kroner i 2024 og 350 millioner kroner i 2025 og frem.

Særligt Enhedslisten har ønsket at udvide den gratis tandpleje ved at udvide den eksisterende kommunale børne- og ungdomstandpleje.

Partiet havde ønsket, at den gratis tandpleje skulle dække de 18-25-årige.

Finanslov sætter fokus på skoler, klima og tandpleje:

Her er aftalens hovedpunkter:

Klima og miljø:

  • Vedvarende energi og miljø. Der afsættes 247,5 millioner kroner i 2022 og stigende frem mod 335,7 millioner kroner i 2025 til klima- og miljøindsatser. Med i aftalen er udbygning af havvind med 2 gigawatt frem mod 2030.
    • Der afsættes også fra 2023 og frem store millionbeløb til fangst og lagring af CO2.
  • Der oprettes en drikkevandsfond med en tilskudspulje til medfinansiering af drikkevandsbeskyttelse og en tilskudspulje til afvikling af ubenyttede boringer, der ikke er sløjfet på forsvarlig vis.
    • Der afsættes i alt 140 millioner kroner over de næste fire år.

Uddannelse:

  • Læreruddannelsen styrkes med 65 millioner kroner i 2022 og 125 millioner kroner årligt fra 2023 og frem.
  • Fritidsordninger og fritidstilbud tilføres midler på fem områder for sårbare og udsatte børn og unge. Der afsættes 46,8 millioner i 2022 og 123,4 millioner kroner årligt i perioden 2023-2025.
  • Klasseloftet i 0.- 2.-klasse sænkes, så der må være 26 elever i de mindste klasser. For 3.- 9.-klasse fastholdes det nuværende loft på 28 elever.
  • Der skal gives bedre mulighed for at børn kan starte et år senere i børnehave, hvis de ønsker der. Der afsættes 109 millioner i 2023 stigende til 200 millioner kroner i 2016 til. det.

Sundhed:

  • Corona-vinterpakke for at styrke sundhedsvæsnet på kort sigt. Der afsættes en milliard kroner til fastholde medarbejdere og komme igennem vinteren.
  • Bedre forhold for de fødende. Der prioriteres 100 millioner kroner i 2022 og stigende mod 150 millioner kroner i 2025 til at styrke tryghed og nærvær før, under og efter fødslen. Der prioriteres penge til flere jordemødre.
  • Gratis tandpleje for de 18-21-årige. Det skal sikre, at den gode tandpleje fortsætter ind i voksenårene.
    • Der afsættes 40 millioner kroner i 2022 og stigende til 350 millioner kroner i 2025. Det ventes implementeret i 2022.

Ældre og udsatte:

  • Ældreplejen styrkes med en ramme på 125 millioner kroner årligt i perioden 2022-25.
  • Handicapområdet prioriteres med 40 millioner kroner i 2022 og 70 millioner kroner fra 2023 og frem.

Finansiering:

  • Udmøntning af centrale reserver samt tekniske ændringer. Der angives ikke hvor meget det er.
  • Det vil efter nytår være slut med håndværkerfradraget. Partierne bag aftalen er enige om at afskaffe boligjobordningen, som er det officielle navn for håndværkerfradraget.
  • Det vil dog stadig være muligt at trække serviceydelser som rengøring og børnepasning fra i skat.
  • Mulige færre udgifter til corona hos kommuner og regioner end ventet i 2022.

Kilde: Finansloven 2022

Kilde: /ritzau/

Artiklen er en del af temaet Politik.

Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109