23948sdkhjf

Flere smittede: Firmaer vil have refusion fra første sygedag

Med højere smittetal og fortsat anbefaling om isolation bør virksomhederne kompenseres, mener Dansk Erhverv

Den stigende smitte i samfundet rammer landets virksomheder, der oplever flere sygemeldinger.

Derfor bør man ændre reglerne, så virksomhederne kan søge om refusion hos det offentlige fra de ansattes første sygedag.

Sådan lyder fra Michael Folmer Wessman, der er chefkonsulent i erhvervsorganisationen Dansk Erhverv.

- Der er en stigende smitte i samfundet, og det kan hurtigt blive til problematisk fravær ude i virksomhederne.

- Det er allerede en udfordring, og det gælder bredt i erhvervslivet. Alt fra kontorvirksomheder, til produktionen og detailhandlen, siger han.

Under corona har det været en særregel, som har gjort det muligt for virksomheder at søge om refusion til at få dækket arbejdsgivernes udgifter til sygedagpenge fra første sygedag. Den ordning stoppede 1. juli.

Derfor er det igen virksomheden, som skal betale de første 30 dages sygdom, som også var reglen før corona.

- Man har en anbefaling om at gå i isolation, hvis man er smittet eller har symptomer. Derfor mener vi, at det kun er rimeligt, at staten betaler en del af den regning, siger Michael Folmer Wessman.

Smitten med coronavirus har været stigende i løbet af efteråret, og torsdag blev der for første gang i år registreret over 4.000 smittetilfælde på én dag.

Det var samtidig det tredjehøjeste antal smittede, der er registreret under hele coronapandemien.

I sidste uge fik coronavirus igen status af samfundskritisk sygdom, og coronapasset blev genindført. Dengang var meldingen fra regeringen, at hjælpepakker ikke fulgte med af den grund. Siden er smitten fortsat op.

Hos organisationen SMVdanmark, der især repræsenterer mindre og mellemstore virksomheder, ser direktør Jakob Brandt særligt problemerne for virksomheder, hvor man møder fysisk.

- Vi synes ordningen bør gælde alle virksomheder, der har hjemsendte ansatte, men vi kan se, at det især er hoteller og restauranter, der er hårdt ramt, da man møder fysisk på arbejde.

- De brancher er i forvejen hårdt pressede økonomisk, og det bør man have med i ligningen.

- Det er svært at forstå, hvis man ikke genindfører de her regler, hvis det gav mening tidligere under coronakrisen, og vi har højere smittetal nu, siger han.

I Venstre er erhvervsordfører Torsten Schack Pedersen fortaler for at genindføre refusionen fra første sygedag.

- Virksomhederne står for uforskyldt i den her situation, hvor mange bliver smittede, og omkostningerne rammer dem. I den situation mener vi, at det skal være fællesskabskassen, der betaler fra første dag, siger han.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094