23948sdkhjf

Kraftværkerne og gasforretningen kompenserer for lave vindhastigheder hos Ørsted

Ørsted har netop offentliggjort sin delårsrapport for de første ni måneder af 2021.

På trods af lave vindhastigheder og den usædvanlige markedssituation er det lykkedes Ørsted at sikre et godt finansielt resultat. Det skyldes blandt andet en meget høj indtjening i forretningsenheden Bioenergy & Other.

- Vi er meget tilfredse med vores robuste forretningsmodel og aktive tilgang til risikostyring, som sammen med den høje indtjening i Bioenergy & Other sikrede gode finansielle resultater i tredje kvartal på trods af lave vindhastigheder og den usædvanlige markedssituation. Vi er fortsat godt på vej til at realisere vores forventning for 2021, siger CEO Mads Nipper.

Driftsresultatet landede på 16 milliarder kroner, hvilket er en stigning på 2,9 milliarder kroner sammenlignes med samme periode i 2020. Indtjeningen omfattede en avance på 5,3 mia. kr. fra det delvise frasalg af Borssele 1 & 2 i andet kvartal 2021.

Kraftværker, gas og vind

Forretningsområdet Bioenergy & Other opnåede i perioden en markant højere indtjening sammenlignet med samme periode sidste år - på trods af frasalget af Ørsteds danske eldistributions-, privatkunde- og gadebelysningsforretning i august 2020.

Dette skyldtes ekstraordinært gode resultater fra selskabets kraftvarmeværker og en høj indtjening fra gasforretningen.

På den anden side har de lave vindhastigheder trukket i en anden retning med en negativ indvirkning på indtjeningen fra de producerende vindmølleparker, der sammen med solcelleanlæggene udgjorde 10,3 mia. kr. i de første ni måneder af året.

Dette var et fald på 1,3 mia. kr. sammenlignet med de første ni måneder af 2020 trods en øget produktion fra nye aktiver og modtagelsen af CFD’er for de sidste 400 MW af kapacitet på Hornsea 1. Den samlede effekt af de lavere vindhastigheder i de første ni måneder af 2021 var på ca. 2,5 mia. kr. sammenlignet med de første ni måneder af 2020.

Forventninger til 2021

I 2021 forventes et Ebitda på 15-16 mia. kr. ekskl. nye partnerskaber.

- Vi forventer at lande i den lave ende af det udmeldte interval, hvilket er uændret i forhold til forventningerne i delårsrapporten for første halvår af 2021. Vores forventninger er baseret på en antagelse om normale vindhastigheder i resten af året. Vores forventninger til Ebitda omfatter ikke indtjening fra nye partnerskaber indgået i løbet af året, hvilket betyder, at avancen fra det delvise frasalg af Borssele 1 & 2 ikke er medtaget i vores forventninger til hele året, fremgår det af en pressemeddelelse.

Ørsted fastholder også sine forventninger til bruttoinvesteringer for hele året på 39-41 mia. kr.

Mads Nipper om 2021 år til dato: Vind og PtX

- Vi har gjort gode fremskridt med den kommercielle udvikling af vores tyske havvindprojekt Borkum Riffgrund 3, hvor vi forbereder os på en endelig investeringsbeslutning inden udgangen af 2021. For det første har vi underskrevet en aftale med Glennmont Partners om at frasælge 50 % af projektet, der er på 900 MW.

- Derudover har vi indgået langsigtede elkøbsaftaler om Borkum Riffgrund 3 med REWE (100 MW), Covestro (100 MW) og Amazon (250 MW) og har en fremskreden pipeline af yderligere elkøbsaftaler. Disse aftaler er et godt bevis på, hvor attraktive vores havvindmølleparker er, og udgør en vigtig milepæl i forhold til at gøre projektet helt klar til, at vi kan tage endelig investeringsbeslutning om dette strategisk vigtige projekt, som yderligere vil styrke vores markedsposition i Tyskland.

På vores nye markeder inden for havvind har vi indgået nye strategiske partnerskaber i Vietnam og Polen. Begge lande har ambitiøse mål for vedvarende energi, og vi ønsker at være en pålidelig langsigtet samarbejdspartner i disse lande.

- Vi har også gjort rigtig gode fremskridt i vores forretning inden for vedvarende brint og grønne brændstoffer. Både Green Fuels for Denmark-projektet (GFDK), vores Lingen Green Hydrogen-projekt med bp og vores HySCALE100-projekt er blevet udnævnt til vigtige projekter af fælleseuropæisk interesse (IPCEI). Vi ser fortsat et stærkt momentum inden for vedvarende brint både i Europa og på verdensplan, og vi er glade for, at disse vigtige projekter i vores brintpipeline skrider godt fremad.

- Samlet set er vi meget tilfredse med vores strategiske og kommercielle fremdrift. I år har vi indtil nu sikret os 3,6 GW ny havvindkapacitet, hvilket betyder at vi samlet set har sikret os 18 GW havvind frem mod vores mål om 30 GW i 2030. Det er et afgørende skridt for at nå vores ambition om en installeret kapacitet på 50 GW vedvarende energi inden 2030 og et stærkt bevis på vores kommercielle styrke inden for havvind.

Kilde: Mads Nipper

Kommenter artiklen (1)
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.125