23948sdkhjf

Forsyningskrise: Flere får øjnene op for at omdanne spild til råvarer

Der mangler både det ene og det andet.

Træ, metal, mikrochips og også plastråvarer. Det er den globale forsyningskrise, der kradser, og det skaber rift om råvarerne.

Men nu opfordrer ledelsen i genanvendelsesvirksomheden til, at man som plastproducent ser sin fabrik efter for spild i produktionen og får lavet resterne om til nye råvarer for at kommet noget af manglen til livs.

Det fortæller Franz Cuculiza, forretningsdirektør i Aage Vestergaard Larsen A/S.

- Vi mærker, at fabrikkerne savner en mulighed for at gøre noget med forsyningsmanglen selv. Det er frustrerende bare at sidde og vente på, at den globale krise løser sig inden for de næste par år, siger Franz Cuculiza.

Og i takt med forsyningskrisen breder sig mærker Aage Vestergaard Larsen, at flere henvender sig og hører om muligheden for at få omdannet deres spild.

- Vi har oplevet en 15-20 procent fremgang, hvis man ser på tonnagen. Det er en markant udvikling på kort tid. Men der er stadig mange, der ikke ved, at man så at sige kan blive sin egen leverandør, siger han.

Plads til mere

Helt lavpraktisk går det ud på, at de enkelte plastvirksomheder kan indsamle spild og afskær fra plastproduktionen og indlevere det på fabrikken i Mariager. Herefter får plastproducenten den tilsvarende mængde tilbage som plastgranulat, der er klar til at indgå i produktionen, som havde man investeret i nye råvarer, forklarer Franz Cuculiza.

Og selvom flere har fået øjnene op for konceptet, så der er plads til flere ”rester” i produktionen i Mariager, forsikrer virksomhedens kreative direktør Gitte Buk Larsen.

- For det første er det en økonomisk god model, for det andet er den bæredygtig og kan være et plaster på såret nu, hvor mange mangler materialer, siger Gitte Buk Larsen.

Hun fortsætter:

- Vi prøver at kommunikere ud, at der er gode og gangbare alternativer til de nye råvarer. Selvom plasten er genanvendt, så holder vi en høj kvalitet, siger hun.

Kodeord kvalitet

En ting er, at råvarer mangler på grund af den globale forsyningskrise. Noget andet er at få en kvalitet der holder, når man skal se sig om efter de knappe materialer.

Og her er genanvendt plast et godt bud.

- Der er stadig mange, der tror, at genanvendt plast er en dårligere kvalitet eller er dyrere end nyvare. Det passer ikke, siger Gitte Buk Larsen.

Og lige nu hvor leveringerne er pressede, så er det måske nu, at virksomhederne for alvor skal kigge ind i de genanvendte materialer, lyder opfordringen fra Aage Vestergaard Larsen.

- Vi kan se – især nu hvor markedet er presset – at der efterspørges kvalitet, mængder og sikre leverancer. Vi har både mængden, kvaliteten og en bredde i produktionstyperne, siger Gitte Buk Larsen.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.125