23948sdkhjf

Lars Krarup skal have et portræt. Men hvorfor skal man bruge så mange penge på det?

Der er tradition for, at borgmestre bliver portrætteret på et maleri, når deres embedsperiode er ovre.

Det sker også for Lars Krarup (V), der stoppede som borgmester i Herning Kommune 1. august. Han vil ikke sige noget om værket før offentliggørelsen. I mellemtiden har Herning Folkeblad sat sig for at undersøge, hvorfor portrætter stadig er relevante i en digital tidsalder.

Kunsthistoriker Bente Scavenius mener, at et maleri kan få aspekter af et menneske frem, som et fotografi ikke formår.

- Lige siden renæssancen har der været en tradition for at male portrætter, der ligner. Det ville være fortvivlende, hvis den tradition gik i glemmebogen, for portrætmaleriet, hvis det er malet af en dygtig kunstner med sans for det psykologiske, kan få så mange facetter med, som et fotografi ikke altid kan.

- Der opstår en interessant interaktion - et samarbejde - mellem maler og model, og det kan udløse noget personligt og bibringe værket nogle lag, fordi møderne strækker sig over tid, mens fotografiet tager ganske kort tid, siger Bente Scavenius, der er med i ”Danmarks bedste portrætmaler” på DR, til Herning Folkeblad.

Det har gennem tiden vakt kritik, når prisen på et borgmesterportræt kommer frem. Det kostede 250.000 at afbillede Odense-borgmester Anker Boye (S), og flere af landets kommuner har været oppe i prisklasser på 200.000 kroner.

Men ifølge gallerist Jesper Elg skal man tage højde for, at et portrætmaleri kan tage op mod et år at male, og det kræver en hel del indsigt, hvis kunstneren skal lykkedes med formidle de forskellige facetter, som den afgående borgmester rummer, lyder det.  

Artiklen er en del af temaet Kultur.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.114