23948sdkhjf

Nye tal: Byggebranchen har kurs mod det højeste niveau nogensinde

Det professionelle projektbyggeri holder et rekordhøjt niveau i 2021, hvor negative konsekvenser fra COVID-19 ser ud til at udeblive. Det skriver Byggefakta, som netop har opjusteret deres forventninger til bygge- og anlægssummen i 2021 med knap 3 mia. kr. i forhold til en prognose fra april, i en pressemeddelelse. 

– I de første syv måneder af 2021 blev der igangsat projekter for 61,8 ma. kr., hvilket er et exceptionelt højt niveau – også sammenlignet med rekordårene før COVID-19. De resterende måneder kommer til at gå lidt mere stille for sig, men generelt ser 2021 ud til at blive et nyt rekordår for det professionelle byggeri, siger adm. direktør Thomas Bejer-Andersen fra Byggefakta i pressemeddelelsen. 

Byggebranchen kører således i højeste gear, og pandemien er ikke den største udfordring:

Derimod har rekordbyggeriet den senere tid medført stigende priser og manglende kapacitet for branchens aktører. Denne udvikling er, som vi ser det, den mest umiddelbare usikkerhedsfaktor for, hvordan byggeriet udvikler sig, siger Thomas Bejer-Andersen. 

– Vi forventer dog, at effekten bliver begrænset i 2021, da hovedparten af de større projekter, med planlagt byggestart i år, har indgået kontrakter med entreprenører på nuværende tidspunkt, fortsætter han.

Erhverv op i gear

Hvor boliger og erhvervsbyggeriet var det, der blev hårdest ramt under lock-down i 2020, ser begge hovedgrupper ud til at sætte ny rekord i 2021. Prognosen for boligbyggeriet er en anelse lavere end ved prognosen i april, men med projekter for 42,5 mia. kr. er der fortsat udsigt til et nyt rekordår. Derimod er prognosen for erhvervsbyggeriet opjusteret med projekter for 18,9 mia. kr. 

– Det høje niveau i år kan tilskrives en kombination af flere store logistikcentre, mange industri-projekter, og at kontorbyggeriet er tilbage på et højt niveau. Det er særligt i Midtjylland, Syddanmark og Hovedstaden, at der er kommet gang i erhvervsbyggeriet igen, siger Byggefakta-direktøren.

Fakta om rapportens data

Rapporten ”Trends for byggebranchen Q2 2021” fra Byggefakta indeholder prognoser for det professionelle byggeri i 2021, efter årets 1. halvår er realiseret. 

Rapportens data omfatter både offentlige og professionelle private byggeprojekter. Data omfatter ny-, til- og ombygninger, ind- og udvendige renoveringer samt anlægsarbejde. Tallene dækker ikke privat personers byggeri af et nyt parcelhus eller en ny carport.

Det høje niveau for byggeriet er et sammenfald af et generelt højt niveau for alle bygherretyperne med undtagelse af de statslige byggeprojekter. Det er især de private bygherrer, der har flere projekter i pipelinen. Ifølge prognosen forventes det, at det private byggeri udgør 65 pct. af projektmarkedet med projekter for knap 68 mia. kr. Det er en fremgang på godt 8 mia. kr. sammenlignet med 2020, hvilket skyldes flere store projekter inden for boliger og erhverv. Derudover viser prognosen et højt niveau for de almene boligselskaber, som særligt kan tilskrives større renoveringsprojekter i Hovedstaden.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.172