23948sdkhjf

Ny forening vil styrke forskning og uddannelse i byggeri

Bygge- og anlægssektoren rummer et stort potentiale for at bidrage til en bæredygtig udvikling og reducere klimabelastningen. Alligevel er byggeri ikke prioriteret i regeringens grønne forskningsstrategi.

Det vil 14 institutioner på bygge- og anlægsområdet lave om på..

De har derfor stiftet foreningen ForskByg, som organiserer samtlige institutioner i Danmark, der bedriver forskning, udvikling og videregående uddannelse på bygge- og anlægsområdet.

Medlemmer af ForskByg

Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut

KEA – Københavns Erhvervsakademi

Københavns Universitet

Teknologisk Institut

UCL Erhvervsakademi

DTU

Aarhus Universitet

Aalborg Universitet

Det Kongelige Akademi

Professionshøjskolen UCN

Syddansk Universitet

Arkitektskolen Aarhus

Via University College

Force Technology

ForskBygs formål er at fremme forskning, innovation og uddannelse til gavn for en bæredygtig udvikling af fremtidens byggeri og anlæg i Danmark, skriver foreningen om sin stiftelse og baggrund.

- Det har været overvældende at opleve opbakningen til vores nye forening, siger Niels-Jørgen Aagaard, der er institutdirektør på DTU Byg og nyvalgt formand for ForskByg, i pressemeddelelsen.

ForskByg består af alle landets universitetsinstitutter, professionshøjskoler, erhvervsakademier og GTS-institutter, der arbejder med bygge- og anlægsområdet.

De fire missioner i regeringens grønne forskningsstrategi udgøres af CO2-fangst og -lagring, grønne brændstoffer, klimavenligt landbrug samt genanvendelse af plastik.

Som en af sine første gerninger har den nyetablerede forening rettet henvendelse til uddannelses- og forskningsministeren med en opfordring til at give byggeriet en plads på linje med de fire andre missioner, der indgår i regeringens grønne forskningsstrategi. 

Baggrund: Klimapartnerskabet for byggeri og anlæg

Samtidig med regeringens øvrige 12 klimapartnerskaber med erhvervslivet, afleverede Klimapartnerskabet for byggeri og anlæg for godt et år siden en rapport, der anbefalede initiativer, hvor byggeriet kan spare klimaet for op mod seks mio. tons CO2 om året, svarende til en femtedel af det vi mangler for at kunne realisere Danmarks klimamål i 2030.

I sine anbefalinger lagde klimapartnerskabet ikke skjul på behovet for forskning og innovation for at kunne nå dette ambitiøse mål, men erklærede samtidig, at målet er realistisk. På den baggrund ytrede flere af klimapartnerskabets medlemmer senere deres skuffelse over, at regeringen i slutningen af 2020 fremlagde en grøn forskningsstrategi, hvor man skal lede længe efter byggeriet.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.078