23948sdkhjf

Enggaard-selskab lægger 100 millioner på bundlinjen: - Svært at ekspandere i et vigende marked

Krankoncernen BMS med hovedsæde i Aalborg kom ud af det ekstraordinære 2020 med et overskud på 200 mio. kr. efter skat på baggrund af en omsætning på 2,1 mia. kr. I 2019 lød omsætningen på 1,9 mia. med et overskud på 106 mio. kr. 

I samme periode voksede antallet af BMS-medarbejdere fra 932 til 1018. Det skriver selskabet i en pressemeddelelse med henvisning til endnu ikke offentliggjorte regnskabstal for BMS Capital.  

Ind i Europas top tre

BMS Koncernen er rykket op på 6. pladsen på IC50-toplisten for "International Cranes and Specialized Transport", hvor man var nr. 9 året før.

På europæisk plan er BMS nu nummer tre.

IC50 rangerer verdens førende kranvirksomheder målt på den totale lasteevne i tons-meter i virksomhedernes samlede flåder. 

For at imødekomme en eventuel aktivitetsnedgang i kølvandet på corona solgte BMS en del materiel, hvilket føjede 62 mio. kr. til de 200 mio. kr. på bundlinjen i 2020. Nu er man omvendt godt i gang med at supplere op igen – faktisk er planlagt og igangsat nyindkøb for cirka 500 mio. kr., hvoraf det meste går til Heavy Cranes.

En stor del af koncernoverskuddet (109 mio. kr. i 2020) er tjent i det internationalt orienterede BMS Heavy Cranes, der hovedsageligt opererer med kraner, der kan skydes op i 200 meters højde og har en løfteevne fra 750 tons og opefter. Af 450 Heavy Cranes-medarbejdere kom de 150 faktisk til som nyansatte i løbet af 2020.

Svært at ekspandere i et vigende marked

Omvendt har BMS Group på hjemmebanen i Danmark og det øvrige Skandinavien oplevet tilbagegang på sit kerneområde: Udleje af kraner med mandskab til danske, norske og svenske byggepladser og industri. Omsætningen befinder sig i samme niveau som sidste år - fra 1.050 til 1.018 mio. kr. fra 2019 til 2020 - mens overskuddet er reduceret fra cirka 38 mio. kr. til cirka 26 mio. kr. 

– COVID har selvfølgelig på begge fronter påført os store udfordringer, som vi heldigvis i Danmark er kommet igennem med kun en moderat, relativ tilbagegang. Det er trods alt svært at ekspandere i et vigende dansk marked, hvor BMS i forvejen er markedsledende, fortæller koncerndirektør Jens Enggaard i meddelelsen.

– Omkostningen ved de tre måneders næsten total samfundsnedlukning i foråret 2020 i Danmark var derfor ikke muligt helt at indhente, selvom vores medarbejdere gjorde alt, forklarer han og understreger, at markedet byggekraner også har været presset i Norge og Sverige. 

Forventer mindre i 2021

Udover generelt at have håndteret Corona-virus med stor rettidig omhu, hvor det var muligt, så har særligt BMS Heavy Cranes i 2020 samtidig kunne høste frugterne af tidligere års investeringer: 

– Vi oplevede i 2020 at frø, som vi for år tilbage turde så i nye industrier og på umodne udenlandske markeder nu bonnede ud. Selv om vi råder over en meget kvalificeret stab, tvivler jeg dog på, at de øvrige markedsomstændigheder vil vise sig lige så gunstige, hvorfor jeg ikke har forventninger til tilsvarende overskud og vækstrater i 2021, siger Jens Enggaard.

De senere år har BMS Heavy Cranes bevæget sig ind på alternative opgaver i forbindelse med olie, gas og minedrift samt kæmpe brobyggerier.

– Det er meget komplicerede projektopgaver, som kræver store kompetencer at beregne og planlægge gode løsninger på. Hvilket vi ser resultater af i regnskabet. Den udvikling forventer vi fortsætter i 2021, siger direktør for BMS Heavy Cranes, Morten Kammer. 

 

Læs mere om: BMS
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.125