23948sdkhjf

Vil være verdens største producent: Nu installeres den første maskine

Tesla, Samsung, Panasonic. Og nu på Langerak, Østhavnen i Aalborg. Montørerne fra den kinesiske industrigigant Wuxi Lead Intelligent Equipment Co., Ltd er vant til at arbejde med virksomheder, der omsætter for mange milliarder. Euro, dollars, Yen.

Wuxi Leads folk er netop gået i gang med at montere den første produktionslinje i Blue World Technologies kommende brændselscellefabrik i Aalborg. Her omsætter de ikke for milliarder. Endnu.

- De er lige gået i gang i denne uge, og jeg tror, at de kommer til at være her i de næste 4-5 måneder for at få det hele på plads, fortæller Anders Korsgaard, CEO for Blue World Technologies, mens han kigger ned langs produktionslinjen, der færdigmonteret bliver 24 meter lang. 

One of a kind

De syv kinesiske montører fra Wuxi Lead, en af verdens største udviklere af industrimaskiner til batteriproduktion, dribler metodisk rundt om den store maskine. Sjakbajsen sidder ved en bærbar computer og gennemgår proceduren, mens de andre skruer her og måler der.

Den nye maskine er "one of a kind". På en platform af en produktionlinje til batteriproduktion har Blue World Technologies folk været inviteret helt ind i processen med at udvikle den nye maskine, der coater den ultratynde membran, der er kernen i brændselscellen.

Det kan den gøre præcist og hurtigt. Og præcist og hurtigt er også væsentligt for Blue World Technologies, der sigter på at blive verdens største producent af methanol-brændselsceller inden for få år. Masseleverandør til den grønne omstilling i hele verden.

Derfor har forberedelsen af den nye fabrikslinje til serieproduktion været prioriteret højt helt fra den dag for knap tre år siden, hvor virksomheden så dagens lys.

- Man kan vælge at få det billigt i Kina, men man kan også vælge få det bedste. Folkene fra Wuxi Lead er fantastisk dygtige og dybt professionelle. Jeg er ikke i tvivl om, at vi får det bedste af det bedste udstyr til vores kommende produktion, siger Anders Korsgaard, der ikke vil ud med, hvor meget denne ene produktionslinje står i.

I virkeligheden er det nok også hans erfaring med at arbejde med kinesiske virksomheder og den kinesiske måde at gøre forretning på, der gør, at giganten overhovedet "gider" at samarbejde med Blue World, der fortsat er en miniput.

Anders Korsgaard har et godt forhold til bestyrelsesformanden for Wuxi Lead og tilbragte før corona godt en uge om måneden i Kina. Man skal være derude og vise sin respekt over lang tid.

- Men samlet set, når vi om et par år har fået installeret alle dele af fabrikken, så har vi investeret et trecifret millionbeløb bare i maskiner, siger Anders Korsgaard. Han peger over til højre for den nye maskine.

- Her kan der stå en magen til, siger han.

Hønen og ægget

Blue World Technologies havde oprindeligt som mål at bygge en spritny fabrik til serieproduktion af methanol-brændselscellerne. En produktion i lille skala har været i gang i et par år, hvor der uden for kontorlokalerne på Lavavej har været opstillet en masse containere til udstyr og materialer.

De anede ikke, at de hver dag kiggede lige ud på deres fremtid. Fabrikken som Royal Greenland forlod i slutningen af 2019.

- Vi skulle have bygget 3500-4000 kvadratmeter. Men her har vi fået 8500 kvadratmeter, så det giver os jo også nogle flere muligheder på sigt, forklarer Anders Korsgaard. Endvidere har virksomheden ikke bundet kapital i bygningen, da de bor til leje.

- Der har selvfølgelig været en masse arbejde i at få omdannet fabrikken, til det, vi skal bruge den til. Men overordnet set, så passer det perfekt, siger Anders Korsgaard.

Ifølge Blue World Technologies planer, så vil der gå omkring et år inden den nye fabrik er fuldt udstyret til at køre den fulde serieproduktion med materialer ind af den ene port og færdige produkter ud af den anden port.

Men timingen passer. Mange af de kommende kunder er ved at blive klar over, at de om få år kommer til at efterspørge brændselscellerne. Den grønne omstilling og markedet er under hastig udvikling. 

Så mens fabrikken bygges op, så knokler salgsorganisationen på for at klæde kunderne på og vise, hvad brændselscellerne kan bruges til. 

- Det er lidt en hønen og ægget-situation. Vi skal påvirke markedet og samtidig være klar til at levere. Og i samme moment skal vi vise, at vi har kapaciteten til at levere tusindevis af enheder, siger Anders Korsgaard.

Blue World Technologies beskæftiger på nuværende tidspunkt 60 medarbejdere. Når fabrikken er færdig og storskalaproduktionen går i gang, så vil det antal stige betragteligt.

- Det er svært at sige, om vi bliver 300 eller 500 medarbejdere, for der er mange faktorer, der spiller ind. Men vi bliver helt sikkert mange flere, end vi er nu, siger Anders Korsgaard.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.109