23948sdkhjf

Milepæl i Thisted: Affaldsenergianlæg fanger den første CO2

Kraftvarmeværket Thisted (KVVT), Thisted Varmeforsyning, Ammongas og SEG A/S er gået sammen om et Carbon Capture-projekt på affaldsforbrændingsanlægget i Thisted. 

Det går over al forventning og projektet har netop nået en milepæl.

- Vi har nu kørt med Carbon Capture anlægget i Thisted og fanget det første CO2 fra røggassen, udtaler Morten Pipper fra SEG A/S, som har positive forventninger til den fortsatte testfase.

Kort om projektets fire hovedspor:

1) Testfase
a. Effektiv fjernelse af CO2
b. Effektiv oprensning af CO2
2) Energibalancer for energineutralt anlæg
a. Input i form af damp/hedtvand
b. Output i form af fjernvarme
3) Økonomiberegninger – CAPEX / OPEX – for fuldskala anlæg
a. Samlet investering
i. CO2 stripper og oprensning
ii. Energigenvinding
iii. CO2 processering
b. Overslag på driftsomkostninger
4) Nyttiggørelse af CO2
a. PtX
b. Salg af CO2 på gasmarkedet 
c. Deponering

Kilde: SEG A/S

- Testfasen fortsætter i to måneder endnu, og vi ser frem til at kunne præsentere præliminære resultater for eventuelle interessenter engang efter sommerferien, siger Morten Pipper. 

Helt efter planen 

Kraftvarmeværket i Thisted har længe haft stor interesse i at reducere sit CO2-udslip i forbindelse med produktionen af strøm og varme på affald, hvorfor deltagelse i projektet var oplagt. Driftsleder Thomas Sandal fortæller at installation og indkøring er gået helt efter planen. 

Anlægget er opbygget, så det kører 100 procent automatisk og med fjernovervågning fra Ammongas. Servicechef fra Ammongas, Erik Forfs, er nu alligevel glad for at driftspersonalet på KVVT står standby i tilfælde af, at der skal kigges til eller justeres på anlægget.

- Det er trods alt et testanlæg, og der er et stykke vej til Thisted, så vi er super glade for det gode samarbejde med værkets folk, siger Erik Forfs.

SEG og Ammongas forventer at være klar til at levere energineutrale anlæg til fjernelse af CO2 fra røggas på affaldsforbrændingsanlæg ved årsskiftet.

Fremsynet forsyning

Hos Thisted Varmeforsyning har man vist sig at være særdeles fremsynet. Først med geotermien, der som et af de eneste anlæg i landet kører upåklageligt, og nu med Carbon Capture og PtX.

- Vedrørende nyttiggørelse af den opfangede CO2, er der gang i flere spor, og lige nu samler vi på potentielle samarbejdspartnere, som vil være med til at nyttiggøre den genvundne CO2, i form af PtX eller andre anvendelser, siger driftsleder Søren Højmose Damgaard fra Thisted Varmeforsyning.

- Vi er absolut interesserede i at etablere fuldskala PtX-anlæg eller anden nyttiggørelse af den genvundne CO2. Vi ser det som vores rolle at deltage i denne udvikling, da vi på den måde som et ansvarligt forsyningsselskab kan levere billig fjernvarme til vore forbrugere samtidig med at vi støtter op om en hurtig eksekvering på den grønne omstilling, siger Søren Højmose Damgaard. 

Kommenter artiklen (2)
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Direktørskifte i Elindco
Aalborg Portland henter vindmølle-direktør
Mærsk-toppen modtager erhvervspris
Første fald i antallet af ledige stillinger i to år
Ejendomsinvestors byggefirma i direktørskifte og markedsretræte
Arkitektdirektør kåret som Årets Leder
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Wood Supply DK
Electronic Supply DK
Building Supply DK
Food Supply DK
Energy Supply DK
RetailNews
Transportmagasinet
Magasinet Pleje
Jern & Maskinindustrien
Mester Tidende
Licitationen
Motor-magasinet
Søfart
PlastForum DK

Send til en kollega

0.141