23948sdkhjf

Nye regler sætter politiet ud af spillet i konkurrencesager

Fremover vil det sandsynligvis gå langt hurtigere at få afsluttet en sag, hvor en virksomhed bryder konkurrencelovgivningen.

Med helt nye regler i hånden kan Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen nemlig selv rejse krav om bødestraf til virksomheder, som Konkurrencerådet og Konkurrencenævnet vurderer har overtrådt loven.

Dermed slipper styrelsen for at anmelde og sende stribevis af sager til politiet, fordi det tidligere kun var anklagemyndigheden, der gennem det strafferetlige system stod for både sigtelser og tiltaler i sagerne, som skulle afgøres af landets domstole.

- Det er forventningen, at de her nye regler vil forkorte sagsbehandlingen. I det gamle system kunne man først prøve sagerne i Sø og Handelsretten, og derefter blev de sendt over i det strafferetlige system, hvor der blev strafudmålt, siger kontorchef i Konkurrence og Forbrugerstyrelsen, Stefan Kobbernagel.

Han kalder det tidligere system for et dobbelt to-strenget system, hvor sagsbehandlingen ved domstolene ofte har været langvarige,

Bødestraf i det civile retssystem

De nye regler trådte i kraft i marts i år og bunder i et nyt EU-direktiv, det såkaldte ECN+ direktiv, der har til formål at effektivisere og harmonisere behandlingen af konkurrencesager på tværs af EU.

Alle lande har stemt for direktivet, der kræver, at Danmark går væk fra at bruge det strafferetlige system til strafudmåling i konkurrencesager mod virksomheder.

- I EU har man den holdning, at det strafferetlige system har været for tungt at bruge til de her bødesager, og det er baggrunden for direktivet. I Danmark har vi så valgt en model, hvor bødesagerne fremover anlægges som civile sager i det civilretlige system, når virksomheder menes at have overtrådt lovgivningen, siger Stefan Kobbernagel.

I følge Stefan Kobbernagel betyder det i praksis, at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen fremover rejser en stævning mod den enkelte virksomhed, hvorefter sagen afgøres som civilt søgsmål i Sø- og Handelsretten.

Gælder kun virksomheder

Da reglerne kun er to måneder gamle, er det for tidligt at sige noget om effekten.

- Vi ved endnu ikke, hvad det betyder for sagsbehandlingen i praksis. Vi har ikke haft nogen sager, vi kunne måle på, men vi har da en forhåbning om, at det her medfører en mere forenklet proces, siger kontorchefen.

De nye regler for inddrivelse af bøder gennem det civilretlige system i konkurrencesager gælder kun for virksomheder. Er der tale om lovovertrædelser og misbrug, der retter sig mod enkeltpersoner, skal sagerne stadig føres af politiet og anklagemyndigheden som straffesager.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.094