23948sdkhjf

Trælastkæde har fået blod på opkøbstanden: Vi kunne godt tænke os noget, der giver overskud

Ovenpå et 2020 der gav markante løft på både top- og bundlinje, er den familieejede trælastkæde Davidsen Tømmerhandel nu igen klar til at jagte opkøbsmuligheder.

– Vi vil rigtig gerne have mere volumen på den sjællandske forretning, hvor vi ser markedet uden for Hovedstaden vokse rigtig, rigtig fint, og vi vil også gerne fylde lidt mere på Fyn, fortæller adm. direktør Henrik Clausen, der har svinget taktstokken i trælastkæden siden 2018.

I dag har Davidsen fire sjællandske forretninger i henholdsvis Venslev, Albertslund, Karlslunde og Ringsted, mens den fynske tilstedeværelse begrænser sig til flagskibsforretningen i Odense, en nyindkøbt trælast i Langeskov og et nyåbnet salgskontor i Svendborg.

– På Vestfyn er vi egentlig ret godt dækket ind af forretningen i Fredericia, men vi kigger mod Sydfyn med salgskontoret i Svendborg, og vi følger det marked dernede tæt, fortæller Davidsen-direktøren, der fastslår, at det på længere sigt ikke er tilstrækkeligt med et salgskontor i det hjørne af landet.

Frygter ikke konkurrence

I det sjællandske peger Henrik Clausen på, at Davidsen siden indtoget, der fulgte med 2019-opkøbet af Optimera, er vokset godt.

– Selv når man fraregner coronaeffekten, kan vi se, at vores sjællandske forretninger er vokset rigtig fint i 2020 og 2021, så det tyder på, at de godt kan lide vores model, og vi kan se, at vi tager markedsandele, fortæller han.

At konkurrentbilledet til en vis udstrækning er hårdere end i andre egne af landet, lader Davidsen-direktøren sig ikke afskrække af.

– Der er selvfølgelig flere aktører på Sjælland, der udelukkende opererer der, men vi har også regionale og lokale konkurrenter andre steder i landet, og vi kan egentlig godt lide konkurrence, der er med til at gøre os skarpere, lyder det.

Har ikke indstillet sigtekornet

Selvom den familieejede trælastkæde således er klar til at hive tegnebogen frem, er sigtekornet endnu ikke indstillet på konkrete opkøbsmål, fortæller Henrik Clausen.

– Når man kigger på landskabet, er der stadig en del forskellige typer tilbage. Der er både de enkeltstående forretninger, nogle der har et par afdelinger og nogle, der har lidt flere, men vi har ikke rettet skytset ind med hensyn til, hvilken type af virksomhed, vi er ude efter, siger han og fortsætter:

– Det kræver jo også, at der er nogle, som er interesserede i at afhænde, for at vi kan komme i spil, så vi er egentlig interesserede i alle størrelser forretninger.

Davidsens seneste opkøb er den nyerhvervede XL-Byg Grønfeldt i Langeskov, og inden da opkøbet af Optimera-kæden i 2019, der medførte, at den familieejede trælast voksede til næsten dobbelt størrelse. Man har således erfaring med integration af både mindre og større tilføjelser, og selvom David Clausen endnu ikke har afgjort, i hvilken størrelse det næste projekt bliver, har han dog ét ønske til et kommende opkøb.

– Ser vi på Optimera, så var det jo en virksomhed, der gav underskud, og en turnaround er en hård proces, så vi kunne godt tænke at kigge på noget, der har overskud. Det kunne være mindst lige så interessant at overtage noget, der er i plus, og se om vi ikke kunne få 1+1 til at give mere end 2, slår han fast.

Gode erfaringer fra sidst

At Davidsen nu er klar til at tilkøbe yderligere vækst, hænger ikke alene sammen med, at sidste års fremgang har polstret pengekassen og sikret et solidt fundament. Også den vellykkede integration af byggecenterkæden Optimera, som Davidsen købte i 2019, har givet yderligere blod på opkøbstanden.

– Vi har ikke tidligere haft så stort et opkøb, så det var en stor mundfuld for os, men vi har først og fremmest lært metoden for så stor en integration, og vi har set, at vi kan lykkes med at gøre det hurtigt, hvilket er afgørende, fortæller adm. direktør Henrik Clausen

Med opkøbet af Optimera voksede Davidsen fra 13 til 23 danske afdelinger, og for Henrik Clausen var det vigtigt, at de mange nye kolleger hurtigt kom til at føle sig som en del af det blå-gule hold.

– Al den usikkerhed, der nemt opstår ved sådan en sammenlægning, skulle vi have væk hurtigt, så vi gik fra starten på talerstolen og fremlagde planen for, hvad der skulle ske, og hvor hurtigt det kom til at gå, og det tror jeg, var med til at fjerne en del utryghed, vurderer Davidsen-direktøren.

Således kunne trælastkæden, der har rødder i Sønderjylland, for lidt mere end et år siden sætte flueben i integrationsboksen.

– Vi havde sat en deadline, der hed 31. marts, men vi var allerede i mål i slutningen af februar – og vi kan jo alle sammen huske, hvad der så skete midt i marts, så vi var enormt glade for at have fået integrationen på plads inden, fortæller Henrik Clausen.

Davidsen Koncernen A/S
mio. kr. 2020 2019
Nettoomsætning 3.348,3 2.306,1
Resultat før finansielle poster 113,6 36,3
Resultat før skat 107,8 30,2
Årets resultat 83,8 22,4
Balancesum 1.188,6 1.118,0
Egenkapital 223 142
Antal ansatte 936 732
Regnskabsåret blev afsluttet 31. december 2020.
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.084