23948sdkhjf

Designvirksomhed lægger konkursbyrde bag sig: Medvind og møbler vender minus til plus

Efter et søsterselskabs konkurs i 2019 sendte bundlinjen i rødt, vendte overskuddet sidste år tilbage hos den Holstebro-baserede designvirksomhed By Lassen.

Det viser et nyligt offentliggjort årsregnskab, hvor det minus, der i 2019 lød på 10,3 mio. kr. før skat, nu er vekslet til et plus på 3 mio. kr.

– Det har jo været et voldsomt år, hvor første kvartal gik efter planen, men da coronaen ramte, gik alt i stå, hele holdet gik på fordeling, og hver en krone skulle vendes endnu engang, fortæller adm. direktør Henrik Nielsen.

Bedre kort på hånden

By Lassen kom ud af 2019 med en negativ egenkapital og en milliongæld til moderselskabet Buurskov & Lassen Maskinfabrik, og jagten på omkostningsbesparelser var således ikke en ny øvelse for direktøren. Imidlertid fik han snart andet at koncentrere sig om.

– For da vi kom tilbage efter sommerferien, oplevede vi som så mange andre i branchen, at det blev et rigtig godt efterår, hvor vi så fremgang på samtlige produktgrupper og på næsten alle markeder, fortæller Henrik Nielsen, der nu i stedet stod med et nyt problem.

– Her blev det jo pludselig en udfordring at skaffe råvarer, forklarer direktøren, og sætter dermed ord på en problematik, der har ramt branchen bredt.

Her har By Lassen imidlertid haft bedre kort på hånden end mange andre, vurderer Henrik Nielsen.

– Heldigvis har vi jo produktion i Danmark, og vi sourcer primært herhjemme og inden for EU, så de høje fragtrater har vi ikke været ramt af, og det har givet os en fordel, at vi har kunnet holde leveringstiderne nede, lyder det.

Planen holder

Henrik Nielsen satte sig i direktørstolen hos den vestjyske designvirksomhed i midten af 2019, og det er således ikke mange rolige måneder, stillingen indtil videre har budt på. Ikke desto mindre holder By Lassen den kurs, der blev lagt omkring hans tiltrædelse.

– Vi udarbejdede en treårsplan, der blandt andet har stort fokus på effektiviseringer, og lige da coronaen ramte, snakkede vi faktisk med banken om, at den plan, vi næsten lige havde lavet, måtte forlænges med et år – men da efteråret blev, som det blev, er vi tilbage på de tre år, og 2021 ser indtil videre også rigtig fint ud, fortæller han.  

Et andet ben i strategien lyder, at By Lassen, der især er kendt for universet omkring lysestagen Kubus 4, skal have løftet andelen af møbler, der ved Henrik Nielsens start udgjorde omkring 15 pct. af omsætningen i virksomheden.

– Det handler om, at vi skal have flere ben at stå på, så vi får bredt risikoen bedre ud og ikke er så afhængige af ét produkt, én kunde eller ét land, forklarer Henrik Nielsen, og peger på, at også den del tegner til at lykkes over al forventning.

– Planen lød, at fordelingen i 2022 skulle ligge på 50/50, og det når vi allerede i 2021, så selvom Kubus stadig fylder meget, er møblerne ved at hente det ind, fortæller designdirektøren, der medgiver, at medvind på markedet har en del af fortjenesten.

Medvinden er desuden fortsat ind i 2021, og således er tempoet i Holstebro stadig højt og forventningerne til fremtiden lyse.

– Vi investerer blandt andet i produktionen, så vi kan få flere varer igennem, og vi arbejder også på at udvide faciliteterne, fortæller direktøren, der forventer, at indeværende år i økonomiske termer bliver endnu bedre end det forgangne.  

By Lassen ApS
mio. kr. 2020 2019
Bruttofortjeneste 24,5 21,4
Driftsresultat 4,3 - 3,3
Resultat før skat 3,0 - 10,3
Årets resultat 2,4 - 9,3
Balancesum 35,5 39,9
Egenkapital 7,3 - 4,3
Gns. antal ansatte 35 47
Regnskabsåret blev afsluttet 31. december 2020.
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.141