23948sdkhjf

Gigantinvestering i produktion af flydende natur- og biogas på Hirtshals Havn

Det dansk-norske selskab NXT Green Energy investerer et trecifret millionbeløb i opførelsen af et anlæg til fremstilling af flydende natur- og biogas på Hirtshals Havn.

- Danmark er langt fremme med anvendelse af biogas og har verdens mest grønne gasnet. Her ser vi i øjeblikket en ændring fra tidligere, hvor det var naturgas, der fortrinsvis blev anvendt til opvarmning af boliger, til nu at være industrien og transportsektoren, der efterspørger de grønne gasser. Det er baggrunden for, at vi hos NXT Green Energy planlægger at etablere et af Skandinaviens største anlæg til produktion af flydende bio- og naturgas, siger  Jens Peter Lunden, der er adm. direktør og partner i NXT Green Energy, der vil producere direkte til slutbrugeren. 

Lokale aftaler

Det nye produktionsanlæg skal etableres på havneområdet i Hirtshals, hvor både skibe (bunkering, red.) og landtransport kan serviceres med flydende biogas fra NXT Green Energy. Konkret forventer Jens Peter Lunden at tage første spadestik inden for et år.

- Vi er i gang med at lave aftaler, der sikrer, at vi kan afsætte den flydende biogas, når vi om ca. to år kan levere den. Anvendelsen vil både finde sted inden for skibs- og landtransport, forklarer Jens Peter Lunden og fortsætter:

- Samtidig arbejder vi på at etablere samarbejde med leverandører af grøn biogas, og det er ikke små mængder, der bliver behov for. Her forventer vi også, at både de nye politiske vinde og vores investering gør, at flere tør investere i produktion af biogas. Efterspørgslen vil utvivlsomt vokse eksplosivt i de kommende 5-10 år.

Bygger på erfaringer

Det er det norske rederi Fjord Line, der er hovedaktionær i NXT Green Energy. Rederiet har i en årrække arbejdet med grøn omstilling, og i dag sejler halvdelen af rederiets skibe på flydende naturgas. Det har betydet, at to af Fjord Lines skibe siden 2013/14 ikke har udledt svovl, og at CO2- og NOx-udledningen er reduceret med henholdsvis 23 procent og 92 procent.

Det nye anlæg bygger videre på både Fjord Lines og Jens Peter Lundens erfaringer med den grønne gas:

- I Danmark producerer vi i dag store mængder biogas af blandt andet husdyrgødning og organiske rest- og affaldsprodukter fra fødevareindustrien. Produktionen er steget markant de seneste år, men potentialet er langt, langt større. En ny rapport fra Energistyrelsen viser, at produktionen vil blive mere end fordoblet frem mod 2030, og det kan vi altså udnytte med det nye anlæg til den nødvendige grønne omstilling af transportsektoren - både til lands og vands, slutter han.

 

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Direktørskifte i Elindco
Aalborg Portland henter vindmølle-direktør
Mærsk-toppen modtager erhvervspris
Første fald i antallet af ledige stillinger i to år
Ejendomsinvestors byggefirma i direktørskifte og markedsretræte
Arkitektdirektør kåret som Årets Leder
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Wood Supply DK
Electronic Supply DK
Building Supply DK
Food Supply DK
Energy Supply DK
RetailNews
Transportmagasinet
Magasinet Pleje
Jern & Maskinindustrien
Mester Tidende
Licitationen
Motor-magasinet
Søfart
PlastForum DK

Send til en kollega

0.125