23948sdkhjf

Her kommer der klimavenligt asfalt

Man bruger mindre brændstof, når man kører på klimavenligt asfalt

I de kommende måneder vil Vejdirektoratet udlægge mere end 100 kilometer klimavenlig asfalt på motorveje og hovedlandeveje forskellige steder landet. Det sker i forbindelse med den løbende vedligeholdelse af statsvejnettet.

At der anvendes klimavenlig asfalt, skyldes regeringens beslutning om, at al ny asfalt på det overordnede vejnet som udgangspunkt skal være klimavenlig.

- Det er vigtigt, at vores veje og vores vejtrafik bliver langt mere klimavenlig, end det er tilfældet i dag, siger transportminister Benny Engelbrecht.

- Den klimavenlige asfalt vil komme bilisterne til gavn, for det betyder, de vil skulle bruge mindre brændstof, når de kører på de klimavenlige veje – og det vil dermed også komme vores miljø og samfund til gavn ved at vi kan reducere vores CO2-udledning. Det er bestemt noget, der vil bidrage til at gøre vores vejtransport endnu grønnere, siger han.

Glattere og mindre rullemodstand 

Klimavenligt asfalt har en glattere overflade og skaber mindre rullemodstand. Det reducerer bilernes brændstof og reducerer CO2. Den mindre rullemodstand har ingen betydning for trafiksikkerheden, lyder det fra Vejdirektoratet.

- Vores beregninger viser, at biler og lastbiler bruger cirka 1,2 procent mindre brændstof, når der kører på veje med klimavenlig asfalt. Det lyder måske ikke af meget; men det bliver en rigtig stor CO2-besparelse, når der på et normalt år køres 26 milliarder kilometer på vores motorveje og hovedlandeveje, siger områdechef Gert Ahé fra Vejdirektoratet.

- Den klimavenlige asfalt er også med til at reducere støjen fra vejtrafikken. Det er dog endnu for tidligt at se, hvor stor støjreduktionen vil være på længere sigt, eftersom der er tale om et nyt produkt.

Den klimavenlige asfalt er et nyt, specialblandet produkt, som er udviklet siden 2011 i samarbejde mellem Vejdirektoratet, forskere fra universitetsverdenen og fra asfaltindustrien.

 Disse strækninger får klimavenlig asfalt i 2021:

- E45 Nordjyske Motorvej lige syd for Limfjordstunnellen, 8 km i begge retninger

- E45 Sønderjyske Motorvej i nordgående retning fra Christiansfeld til Esbjergmotorvejen, 16 km

- E20 Vestmotorvejen i østgående retning rundt om Slagelse, 7 km

- M11 Holbækmotorvejen i vestgående retning fra Kr. Sonnerup til Kalundborgmotorvejen, 5 km

- E20 Fynske Motorvej fra Odense V til Årup, 12 km i begge retninger

- E20 Køge Bugt Motorvejen i østgående retning fra Greve til Hundige, 3 km

- M14 ved Espergærde, 4 km i begge retninger

- M50 ved Herslev, 5 km i nordgående retning

- Hovedlandevej 609 syd for Nr. Aaby, 8 km

- Hovedlandevej 427 ved Thisted, 5 km

- Hovedlandevej 411 ved Sønderup, 3 km

- M11 ved Højby, 4 km

- M80 ved Hjallerup, 4 km

- Hovedlandevej 104 ved Hillerød, 7 km

 

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.187