23948sdkhjf

Fenagy idriftsætter sin første store varmepumpe

Fenagy har haft fart over feltet siden sin stiftelse i sommeren 2020.

Der er siden udviklet og designet luft-til-vand varmepumpe baseret på CO2 som kølemiddel. Fenagy og Teknologisk Institut gennemførte i december og januar tests med hensyn til performance og funktion. 

Nu er den første udgave af varmepumpen idriftssat som et testprojekt på et af AffaldVarme Aarhus' varmeværker - nærmere betegnet Harlev Varmeværk.

Testprojektet løber over de næste tre år og i den periode skal varmepumpen ikke blot ses efter i sømmene, men også levere varme til AffaldVarme Aarhus' fjernvarmenet.

Harlev Halmværk bruger i dag lokalt produceret halm til opvarmning og har supplerende oliekedler til de meget kolde dage. Nu går den nye CO2-varmepumpe ind og overtager grundlast-funktionen. Det betyder at værket kommer til at forbruge mindre halm og i større grad kan undgå at tænde for oliekedlerne.

I drift hurtigst muligt

Fenagy ville fra staten af gerne have varmepumpen i drift hurtigst muligt. Så da de sidste tilladelser og godkendelser var i hus, gik der ikke lang tid til at varmepumpen var på plads i Harlev.

Det skyldes blandt andet at Harlev Halmværk havde den fornødne plads samt gode tilslutningsmuligheder. På denne måde undgik Fenagy både ombygning og røromlægning. At Fenagys varmepumpe ligeledes kommer som en plug and play løsning har kun gjort processen endnu kortere.

CO2-varmepumpen var før ankomsten til Harlev Halmværk blevet monteret i et maskinhus fra Priess og skulle derfor blot afsættes på en afrettet sandpude og tilsluttes få rør ud til luftoptaget samt tilkoblingen til fjernvarmenettet.

I tråd med planlægningen

Aarhus Kommune og AffaldVarme Aarhus har en ambitiøs varmeplan, hvorfor det gav god mening for dem at lade Fenagy teste sin varmepumpe på et af deres varmeværker.

- Der skal mere elektricitet ind i fjernvarmen, hvilket betyder, at vi skal kigge på en række forskellige bæredygtige teknologier, siger Lasse Sørensen, Forretningsudviklingschef i AffaldVarme Aarhus.

Det betyder blandet andet at varmepumper i fremtiden kommer til at udgøre en stor del af varmeplanlægningen i kommunen.

AffaldVarme Aarhus og Lasse Sørensen glæder sig derfor til at se, hvordan varmepumpen fungerer sammen med fjernvarmesystemet.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.094