23948sdkhjf

Rekordår for Industriens Fond efter særlig Corona-indsats

Det forgangne år var et begivenhedsrigt år for dansk erhvervsliv. På godt og ondt, men desværre mest det sidste.

Begivenhedsrigt var det også hos Industriens Fond, hvor mere end 500 projektforslag blev drøftet af fondens bestyrelse i løbet af 2020. Af dem blev 124 projekter søsat.

- 2020 var meget usædvanligt. Corona-pandemien prægede de danske virksomheder i stort omfang, og endnu er det usikkert, hvad de langsigtede konsekvenser bliver for erhvervslivets konkurrenceevne. Flere danske eksportmarkeder er fortsat underdrejede, og nedlukninger gør det stadigvæk svært at drive forretning – både herhjemme og på globalt plan, siger Sten Scheibye, bestyrelsesformand i Industriens Fond, i en pressemeddelelse.

- Vi er erhvervslivets fond. Og derfor satte vi en særlig indsats i gang, for at støtte især de små og mellemstore virksomheders kamp mod konsekvenserne af corona-virussen. Vi satte både ind på den korte bane med akut hjælp og rådgivning til virksomhederne, men derudover har vi også iværksat længerevarende projekter og aktiviteter, som skal gøre os klogere på erhvervslivets krisehåndtering og hjælpe dansk erhvervsliv med at komme styrkede gennem krisen, fortsætter han.

Ud over den særlige corona-indsats, der kommer i direkte berøring med mere end 3.000 virksomheder, så engagerede Industriens Fond sig også i en række andre aktiviteter i løbet af 2020.

- Vi arbejder for at fremme dansk erhvervslivs konkurrenceevne. Og det er klart, at vi er nødt til at reagere snarrådigt, når en krise rammer de danske virksomheder med så hård kraft, som coronakrisen har gjort. Men først og fremmest har vi de langsigtede briller på, når vi arbejder – og det har vi også haft i det meste af 2020. Gennem dem har vi sat en række projekter i søen med fokus på emner som internationalisering, bæredygtig produktion, digitalisering og ny teknologi, samt cybersikkerhed, siger Industriens Fonds administrerende direktør Thomas Hofman-Bang, der blandt andet peger på den særlige temaindkaldelse om datadreven vækst, som førte til, at 55 millioner kroner blev bevilliget til fem nye projekter, der nu er igangsat med fokus på blandt andet dataindsamling og kunstig intelligens.

Med dansk erhvervslivs konkurrenceevne som den primære drivkraft besluttede Industriens Fond også at etablere Dansk Konkurrenceevneråd i 2020. Ambitionen er at skabe en bred samfundssamtale om dansk konkurrenceevne – blandt andet via hashtagget #WHYdk på de sociale medier.

- For at kunne fremme dansk erhvervslivs konkurrenceevne bedst muligt, så er vi nødt til at finde ud af, hvad begrebet reelt dækker over, og hvilke mekanismer der gør sig gældende, når danske virksomheder møder konkurrenterne ude i markedet. Med den viden kan vi bedre skabe maksimal effekt. Hvad er det, der gør, at kunder, samarbejdspartnere, investorer og talenter fra udlandet vælger Danmark og danske varer til? Og hvordan sikrer vi, at de bliver ved med at gøre det i fremtiden – og gerne i stigende omfang? Det er noget af det, vi er nysgerrige på, når vi med Dansk Konkurrenceevneråd stiller spørgsmålet ”hvorfor Danmark?” og inviterer alle til at komme med svar, siger Thomas Hofman-Bang om det nye råd, der består af 20 markante profiler fra forskellige dele af dansk erhvervsliv.

I alt uddelte Industriens Fond 332 millioner kroner i 2020. Det er det højeste uddelingsbeløb i fondens historie. I 2021 vil der fortsat være fokus på emner som bæredygtig produktion, internationalisering, cybersikkerhed, digitalisering og ny teknologi. Men hele arbejdet med erhvervslivets kriseparathed, resiliens og evne til at innovere sig igennem kriser, kommer også til at spille en rolle i indeværende år. Både fordi coronakrisen fortsat spiller en stor rolle, men også fordi fonden i 2021 har lavet en særlig temaindkaldelse, der handler om virksomheders evne til at omdanne kriser til konkurrencekraft.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.125