23948sdkhjf

Første gang med træ inderst og yderst: Det er sjældent, vi får muligheden

Totalentreprenøren Hoffmann har sammen med AP Ejendomme sat gang i anden etape i opførelsen af uddannelses- og forskningscentret, Biomanufacturing Project House (BPH), i Kalundborg. Det oplyser parterne i en pressemeddelelse. 

Første spadestik til bygningen, hvor de bærende konstruktioner er i træ, blev taget i november 2020, og allerede til september i år står bygningen på 1.550 kvm klar. 

De bærende konstruktioner stod forleden færdig, og nu tager man hul på næste fase af byggeriet, hvor der i løbet af april vil være rejsegilde for bygningen. 

– BPH-bygningen er den første bygning, vi opfører, hvor de bærende konstruktioner er i træ. Ved at bygge de bærende konstruktioner i massivt træ tager vi forskud på bæredygtighedskravene, siger Peter Olsson, adm. direktør i AP Ejendomme, i pressemeddelelsen. 

Kalundborg som biotekby

BPH skal huse studerende, der gennemfører kandidatprojekter i samarbejde mellem industrien i Kalundborg og landets universiteter. 

Fra BPH vil studerende fra danske og internationale universiteter udføre anvendt forskning inden for bioproduktion, cirkulær produktion, industri 4.0 og relaterede områder i samarbejde med lokale industriaktører.  

De første studerende begynder i starten af 2022. 

Parterne bag projektet har en ambition om, at Biotekbyen Kalundborg i 2030 vil være et internationalt førende knudepunkt for uddannelse, forskning og innovation inden for bioteknologisk produktion og processer. 

– Da det i dag er muligt få en langtidsholdbar facade i varmebehandlet massivt træ, bliver facaden også i massivt træ. BPH-bygningen bliver ikke den sidste bygning, hvor vi bruger træ som en væsentlig del af byggeriet, tilføjer han Peter Olsson.

Træ som samlesæt sætter fart på processen

Når BPH i løbet af september, efter planen, står færdig, så har det taget under et år opføre bygningen, som Hoffmann står for. 

– Det er sjældent, at vi får mulighed for at opføre bygninger, hvor de bærende konstruktioner udføres i træ. Vi projekterer og udfører selv de lette facadeelementer, som vi indarbejder i mange af vores projekter. Limtræet er leveret på mål som et færdigt samlesæt, dermed har vi hurtigt kunnet få monteret de bærende konstruktioner, forklarer afdelingschef hos Hoffmann, Peter Petersen.

Novo Nordisk Fonden, Novo Nordisk, Novozymes og Professionshøjskolen Absalon står bag BPH, men AP Pensions datterselskab, AP Ejendomme, ejer bygningen. William Tolstrup Arkitekter har tegnet bygningen.

Kommenter artiklen (1)
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.126