23948sdkhjf

BG Beton dømt i ny sag – producerer trods forbud og manglende godkendelse

Opdateret 13.09 med kommentarer fra BG Beton og fra Fyns Politi

Mandag blev BG Beton, som er ejet af Bach Gruppen fra Viborg, dømt en bødestraf for overtrædelse af Miljøbeskyttelsesloven ved byretten i Odense.

Det skriver Viborg Stifts Folkeblad

Selskabet blev dømt for siden 2018 at have produceret beton på sit ved Odense uden miljøgodkendelse med henblik på at opnå en økonomisk fordel. Det udløste en bøde på 47.500 kr. plus fortløbende tvangsbøder fra den 1. april på 10.000 kr. om måneden indtil betonproduktionen stopper, eller BG Beton får en miljøtilladelse. 

Sagen tog sin begyndelse i 2016, hvor BG Beton søgte om tilladelse til at opføre et betonværk, men fik afslag fra Odense Kommune. Efter et anonymt tip sidst i 2018 kunne kommunens folk fra Byggesag og miljøkontoret ved et besøg på adressen konstatere, at der var produktion på værket – uden to centrale tilladelser: 

– Vi behøvede ikke særlig mange oplysninger, for det er, da vi kommer derud, åbenlyst, hvad der foregår. Da der hverken er givet byggetilladelse eller miljøtilladelse, står det klart, at det, vi kan se, er ulovligt, forklarede sagsbehandleren fra kommunens miljøafdeling fra rettens vidnestol ifølge Viborg Stifts Folkeblad. 

Et forbud mod at producere førte dog ikke til et stop, og betonværket har været aktivt frem til nu.

Over for Licitationen - Byggeriets Dagblad kalder specialanklager Klaus Holten Kristensen ved Fyns Politi BG Betons ageren ”ganske grov”:

- Der er basalt, at når en offentlig myndighed siger til en person eller virksomhed, det her må du ikke, så har jeg – og kommunen har utvivlsomt også – en naiv forestilling om, at så retter man sig efter det. Det er ganske groft, at man ikke har gjort det, siger han.

- Videre handler det om, hvor længe det er foregået. Man er bare blevet ved uden godkendelse, siger han.

Anklager Klaus Holten Kristensen vil først tage stilling til, om sagen skal ankes, når dommen foreligger på skrift.

Lægger sig ned

Hos BG Beton har man taget imod dommen. Direktør i BG Beton Vest, Heine Misfelt, som har ansvar for det pågældende betonværk, siger dog, at han ikke kan komme nærmere ind på de konkrete forhold, da sagen er ført af selskabets jurister.

- Jeg kan kun lægge mig ned. Og skal jeg lægge mig længere ned, så skal jeg ned under jorden. Men der er ikke noget farligt i den her sag. Betonen er der ikke sat spørgsmålstegn ved. Det der betyder noget for betonen er vand, sand og cement, siger han

Han slår også fast, at produktionen af betonen fra Odense hele tiden har været lovpligtigt certificeret ved certificeringsselskabet Bureau Veritas.

- Selvfølgelig skal vi lægge os ned, fordi miljøgodkendelsen ikke er lavet ordentligt, men det har ikke betydning for sikkerheden. Der bliver arbejdet på det, siger han.

Men I fik jo et forbud mod at producere videre i 2018, og har alligevel fortsat med at producere? 

- Resten af, hvad du vil spørge mig om, der skal du tale med vores jurister, siger Heine Misfelt.

Licitationen har forsøgt at få en kommentar fra juridisk direktør i BG Betons moderselskab, Martin Rasmussen, men det har ikke været muligt inden avisens deadline.

”Ikke en skandale”

BG Beton har i særdeleshed været i vælten det sidste halve års tid, efter det i august kom frem, at selskabets Sjællandsafdeling leverede beton uden certifikat og i al for lav styrke til det 86 meter høje Njals Tårn på Amager.

Men i et interview med Licitationen – Byggeriets Dagblad i januar proklamerede både Heine Misfelt og selskabets direktør i øst, Mikael Nielsen, at de efter en større intern undersøgelse kunne love, at der ikke ville komme flere skandaler fra BG Betons hånd.

: - Vi har selvransaget os selv tre år tilbage. Vi har fået støvet alt af, vi har kigget det hele igennem. Og vi har ikke kunnet finde noget, sagde Mikael Nielsen dengang.

Heine Misfelt, hvordan kunne I sige det til os dengang, mens den her sag jo har kørt imens?

- Det her er jo ikke en skandalesag. Det er en miljøgodkendelse, der ikke er skrevet færdig af forskellige årsager, som jeg ikke vil ind på. Der er nogle ting, der ikke er skrevet færdige, og det er små detaljer, der mangler, og havde det ikke været for sagen i København, tror jeg slet ikke, du havde interesseret dig for det.

Anklageskriftet blev til allerede i juli 2020, et halvt år, før Licitationen – Byggeriets Dagblad besøger BG Beton i Odense i januar.

I har jo vidst på det tidspunkt, vi interviewede jer i januar, at den her sag om miljøgodkendelsen kørte, men alligevel sagde I, at der ikke ville komme flere sager?

- Det her er jo ikke noget, vi har taget som en skandale. Det, der har været skandalen i København, var, at certificeringskravene ikke var overholdt og at en fabrik leverede skidt beton. Men det her har intet med det at gøre. Der er ingen her, som vil blive berørt af det, eller hvor der er risiko for at noget falder sammen. Det er et stykke papir, som ikke er skrevet færdigt.

BG Beton-skandalen kort

BG Betons sjællandske gren har siden starten af 2020 været omdrejningspunkt for den højtprofilerede sag om leverancer af underlødig beton til fundamentet af det 86 meter høje Njals Tårn på Bryggens Bastion på Amager. 

Det første blandt andet til, at BG Beton-værket i Nordhavn i København, som havde leveret den omtalte beton, blev lukket i oktober 2020.

Bach Gruppen anmeldte i oktober en tidligere afdød direktør og fire tidligere ansatte i BG Beton Sjælland til politiet. Direktøren og de ansatte skulle dels have svindlet med betonrecepter for Njals Tårn og dels have beriget sig selv med et tocifret millionbeløb gennem snyd med blandt andet omfattende kontaktsalg af råmaterialer og beton ud af bagdøren.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.156