23948sdkhjf

Aalborg Portland kobler sig på gasnettet

Med en investering på 40 mio. kr. og en nyligt indgået aftale med gasdistributionsselskabet Evida er Aalborg Portland klar til at blive koblet på gasnettet i 2022. Det oplyser cementproducenten i en pressemeddelelse.

Med aftalen er Aalborg Portland klar til at påbegynde udfasningen af fossile brændsler som kul og petcoke i produktionen til fordel for lav-fossil naturgas, der ifølge selsabet har 40 pct. lavere CO2-aftryk og vil medføre en estimeret CO2-besparelse på 240.000 ton i 2030. Omstillingen til naturgas er samtidig en trædesten mod CO2-neutral biogas, der på sigt kan sikre en CO2-reduktion på 800.000 ton.

Aalborg Portland er Danmarks største enkeltudleder af CO2, og gas-trækket skal ses i lyset af en strategi om at sikre en 30 pct. CO2-reduktion i 2030.

- Med investeringen i gasinfrastruktur tager vi et stort skridt i forhold til at realisere vores egen 2030 målsætning og indfri aftalen med regeringen om en reduktion på 660.000 ton CO2, forklarer direktør Michael Lundgaard Thomsen fra Aalborg Portland i pressemeddelsen og fortsætter: 

- Udfasningen af fossile brændsler til fordel for CO2-neutrale brændsler er blandt de vigtigste og mest udfordrende områder på vejen mod mere bæredygtig cementproduktion, eftersom vores højtemperaturproduktion ikke kan elektrificeres.

Biogas skal skære hele CO2-afstykket

Ved at udskifte kul med naturgas som brændsel, reduceres CO2-aftrykket med 40 pct., mens en overgang til biogas giver 100 pct. reduktion. Og det er ifølge Michael Lundgaard Thomsen målet på sigt: 

- Imidlertid er der flere udfordringer forbundet med en omstilling til biogas, herunder tilstrækkelig biogas og konkurrencedygtige priser. Det stiller ikke mindst krav til de politiske rammevilkår på området, hvor det især er afgørende, at biogas ikke pålægges samme afgift som naturgas, og at anvendelse tæller med i EU’s CO2-kvotesystem, siger Michael Lundgaard Thomsen.

Mere CO2-tung end gennemsnittet

Sidste efterår kom det frem, at Aalborg Portland udleder mere CO2 end en gennemsnitlig cementvirksomhed i udlandet.

Fabrikken udleder således 100-200 kilo CO2 mere per produceret ton cement end gennemsnittet fra udlandet.

Aalborg Portland udledte cirka 734 kilo CO2 per ton produceret grå cement i 2018. Globalt var udledningen i snit 540 kilo per ton cement ifølge det internationale energiagentur IEA.

Aalborg Portland fremhævede selv, at virksomheden fremstiller en renere og stærkere cement end andre ifølge mediet Nordtinget. Energiagenturet skelner ikke mellem hvid og grå cement, hvor sidstnævnte er mindre CO2 krævende. For hvid cement alene ligger Aalborg Portland dog også næsten 200 kilo højere end det internationale snit. 

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.078