23948sdkhjf

Byggemarkeder varsler store prisstigninger over for byggeriet

Markedet for trælast, krydsfiner, OSB-plader og stål oplever ubalance mellem udbud og den store efterspørgsel.

Konsekvensen er yderligere prisstigninger - for eksempel på op mod 20-30 pct. på træ, skriver Licitationen – Byggeriets Dagblad, som har været i kontakt med flere byggemarkedskæder.

De råder deres professionelle kunder til forsigtighed i forbindelse med tilbudsgivning på byggeprojekter.

Budskabet fremgår ikke mindst af en mail, byggemarkedskæden Bygma for nylig har sendt ud til sine kunder. Her peges der også på forlængede leveringstider. I mailen fra byggemarkedet fremgår det, at priserne på både savet træ og konstruktionstræ allerede i andet halvår 2020 er steget med 20-30 pct., og at priserne de kommende måneder vil stige yderligere med 20-30 pct. Derudover udelukkes yderligere prisstigninger i andet halvår 2021 ikke.

- Vi har sendt mailen ud af flere årsager. Primært for at sikre, at vores kunder er opmærksomme på, hvad der sker i markedet, så de ikke kommer i klemme i deres tilbudsgivning og i forhold til leveringstid. Kun én ting er værre end prisstigninger, og det er at skulle vente på varer, siger adm. direktør i Bygma A/S, Klaus Hadsbjerg til Licitationen – Byggeriets Dagblad.

Årsagerne til prisstigninger er blandt andet stor efterspørgsel på konstruktionstræ, hvor savværker ikke kan følge med. Ligesom barkbille-angreb i de canadiske skove har fået USA til at kigge mod europæiske træproducenter, som har skabt øget prispres i Europa.

Adm. Direktør Henrik Clausen fra byggecenterkæden Davidsen fremhæver, at det ikke kun er i Danmark men globalt, at efterspørgslen er stor, og at udbuddet derfor ”ikke følger med”.

- Vi er nødt til at reagere på det. Selvom vi har et godt forhold til vores leverandører og en god forsyningslinje, så er vi nødt til at betale mere, hvis vi vil have adgang til materialerne, og derfor er vi nødt til at tilpasse vores priser, siger Henrik Clausen til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Som årsag til situationen peger han på efterslæb i produktion efter første nedlukning under corona, og netop at efterspørgslen er stor med mange ejendomshandler, renoveringsprojekter og generelt meget høj byggeaktivitet i Danmark.

Fra salgsdirektør i Stark Danmark, Mads Brejnholt Madsen, lyder det i et skriftligt svar:

- Vi er konstant i dialog med vores leverandører om at sikre tilstrækkelige forsyninger, men må også forholde os til højst usædvanlige prisstigninger, der er væsentligt større, end vi vil acceptere under normale omstændigheder.

 

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.08