23948sdkhjf

Boganmeldelse: Ledere uden ledelsesret

De fleste organisationer har dem: Projektledere, teamkoordinatorer, konsulenter og stedfortrædere. Medarbejdere, der har ledelsesopgaver uden samtidig at have ledelsesret.

Bogen ”Leder og ikke-leder – om inbetweenere i organisationer” tager fat på det spændingsfelt, der opstår omkring de funktioner. For inbetweenere, som forfatterne døber dem, ender i et tomrum mellem den formelle ledergruppe, som de ikke er en del af, og medarbejdergruppen, som de formelt er en del af.

Der kan opstå en del uhensigtsmæssigheder i den struktur, skriver forfatterne. Kollegerne kan begynde at betragte inbetweeneren som ledelsens forlængede arm, mens ledelsen let kan negligere de dilemmaer, der opstår, når inbeteeneren ikke har nogen formelle beføjelser til at få medarbejderne til at agere på en bestemt måde.

Forfatterne beskriver det som en ”loyalitetsbalancebom”, hvor inbetweeneren hele tiden skal forsøge at navigere mellem de to lejre.

Det skal man selvfølgelig have hjælp til, er pointen. Nærmeste leder skal yde fuld opbakning til inbetweeneren.

Forfatterne henter den teoretiske baggrund i organisationsteorien og psykologien. Det bliver krydret med cases, hvor inbetweenere beskriver deres konkrete erfaringer med rollen.

Det er en hurtigt læs sag på 90 sider, som sagtens kan være en del af ethvert projektlederkursus. For den skriver ganske glimrende den identitetskrise, en inbetweener kan havne i.

Men også formelle ledere kan have gavn af at læse den, for den giver indsigt i nogle af de dilemmaer, som de sender deres inbetweenere ud i.

Titel: Leder og ikke-leder – om inbetweenere i organisationer

Forfattere: Birger Søndergård og Pernille Damm Mønsted Pjedsted

Forlag: Samfundslitteratur

Sider: 90

Vejledende pris: 150 kroner

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.176