23948sdkhjf

Grønt lys til Finansministeriets investering på fire millarder i dansk gas

Folketingets Finansudvalg besluttede torsdag at give grønt lys til Finansministeriets køb af Evida, der driver og vedligeholder gasdistributionsnettet i Danmark,

Evida bliver hermed et datterselskab under Finansministeriet.

Det bekræfter flere medlemmer af Folketingets Finansudvalg over for Altinget.

Ejerskabet af Evida kommer til at svare til Finansministeriets (med)ejerskab af selskaber som Ørsted, Københavns Lufthavn, SAS og Danske Spil.

Købssummen bliver på over fire milliarder kroner.

Finansministeriet ønsker ikke over for Altinget at kommentere sagen.

Finansministeriet overtager ejerskabet i forbindelse med årsskiftet, oplyser Energinet.

Baggrund for opkøb

Naturgasnettet er en del af Danmarks kritiske infrastruktur. Derfor blev Energinet i 2015 bedt om at købe Dong Energys naturgasinfrastrukturselskab i forbindelse med det politisk ønske om at børsnotere Dong Energy. Opkøbet skete i 2016.

I efteråret 2016 vedtog den daværende regering en ny forsyningsstrategi. Strategien indeholdt blandt andet en beslutning om, at den danske gasdistribution skulle samles i ét fælles statsligt selskab. Derfor opkøbte Energinet det kommunalt ejede distributionsselskab NGF Nature Energy i maj 2018. I april 2019 overtog Energinet ejerskabet af HMN GasNet, som også var et kommunalt ejet selskab, og derfra blev det samlede ejerskab af gasnettet samlet under Energinet. Ultimo december 2019 overtog Energinet også Aalborgs gasdistributionsnet, som samtidig med overtagelsen blev lagt ind under HMN GasNet.

Den 1. oktober 2019 blev selskaberne organiseret i en enhedsorganisation, Evida, og målsætningen om, at gasnettet skal ejes og drives af en statslig virksomhed, blev nået. Energinet og Finansministeriet har siden da forhandlet om en købsaftale, som dags dato er indgået under forbehold for bl.a. godkendelse fra Folketingets Finansudvalg. 

Kilde: Evida

Kommenter artiklen (1)
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.095