23948sdkhjf

Over 300 ansatte: Stort udbud afslører Welcons USA-planer

Welcons amerikanske fabriksplaner er midt i en afgørende periode.

For til december bliver et stort offshore-vindmølleudbud afgjort i staten New York. Her er Welcon og canadiske Marmens jointventureselskab med i energikoncernen Equinors bud på 2,5 GW i staten New York. 

- Equinor har taget vores projekt med i deres bud, så vi skal bygge fabrikken, hvis de vinder. Hvis de ikke vinder, kommer vi ikke til at bygge i denne omgang, siger Welcons bestyrelsesformand Carsten Pedersen, der ejer Give-virksomheden sammen med broderen Jens Pedersen, der er administrerende direktør.

Hvis udbuddet går Equinors vej, vil fabriksbyggeriet gå i gang i 2. halvdel af 2021, og fabrikken vil være klar til at producere og rampe up i 2023. Produktionsfaciliteterne skal producere vindmølletårne og transitionspieces til offshorevindmølleparker. 

Finansieres over strømprisen

Det amerikanske vindudbud skal blandt andet indeholde en pris pr. kilowatt-time, en lokal produktion og lokale arbejdspladser. Alle delene er vigtige elementer i den evaluering, der finder sted lige nu hos myndighederne i den amerikanske delstat.

Welcon og Marmens fabrik er anslået til at give over 300 langsigtede arbejdspladser og ligger på havnen i Albany.

Til gengæld vil kilowattprisen fra vindmølleparkerne være marginalt højere hen over en 25-årig periode. 

- Prisen betyder, at Equinor er med til at finansiere bygningen af vores fabrik. De penge får de ind i løbet af de næste 25 år, når de sælger strømmen, siger Carsten Pedersen.

Klar i 2023

Han fortæller videre, at det ikke kan lade sig gøre at få økonomi til at hænge sammen, hvis jointventure-selskabet selv skulle stå med hele investeringen.

- Fabrikken kommer til at koste i omegnen af 1,5 mia. kr., mens der også skal investeres i havnefaciliteter, så vi ville aldrig få økonomi i projektet, for tårnene ville blive alt for dyre, siger Carsten Pedersen.

- Indgangsbarriererne er ved at være så store nu med alt, der har med vindmøller at gøre. Alt er specialbygget og enormt dyrt.

I december 2019 offentliggjorde Welcon, at virksomheden havde indgået med canadiske Marmen, der allerede producerer onshore-vindmølletårne på to fabrikker i hjemlandet og på en fabrik i USA.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.089