23948sdkhjf

KU-forsker hædres med guld for arbejde med kvanteteknologi

Forsker ved Københavns Universitet Charles Marcus har modtaget en H.C Ørsted guldmedalje i fysik for sit arbejde med kvanteteknologi.

Læs også: Donor-sand sendes ind i kampen mod pesticiderne

Charles Marcus er Villum Kann Rasmussen-professor ved Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet og leder af Microsoft Quantum Lab – Copenhagen.  

Han har igennem 30 år eksperimenteret med udvikling hen imod egentlige kvanteteknologier, hvor kvantemekanikken kan tøjles og udnyttes i kvantecomputere. En kvantecomputer vil beregne efter andre principper end traditionelle computere og vil derfor kunne løse visse komplekse problemstillinger meget hurtigere, end det er muligt i dag.

Og for det modtager han altså den fornemme hæder, der er uddelt af Selskabet for Naturlærens Udbredelse tildeler med støtte fra energiselskabet Ørsted.

- Jeg ynder at se mit arbejde inden for kvanteelektronikken som en naturlig forlængelse af H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen for 200 år siden, så denne anerkendelse fra den danske videnskabsmands eget selskab er en meget stor ære, siger Charles Marcus

Læs også: Forskere beder om 350 millioner til nyt klimacenter

Arbejder med Microsoft

Kvantecomputere vil eksempelvis kvantecomputere kunne simulere store og komplekse molekyler, hvilket muliggør, at blandt andet medicin og vacciner kan designes gennem simulation i stedet for gennem opdagelse.

Kvanteforstærkede simuleringer kan også hjælpe i jagten på nye materialer med eftertragtede egenskaber - for eksempel et materiale, der er superledende ved stuetemperatur, så det modstandsfrit kan transportere strøm og derved undgå det strømtab, der sker i vores ledninger i dag.

Charles Marcus står også i spidsen for et bemærkelsesværdigt samarbejde mellem Københavns Universitet og Microsoft, som i partnerskab har sat sig for at fremstille en topologisk kvantecomputer.

Dette års guldmedalje og rejselegatet vil blive overrakt af Hendes Majestæt Dronningen i Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab den 27. november 2020.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.203