23948sdkhjf

Boganmeldelse: Ledere skal turde tale om skam

”Lederskam” er en ny bog af Elsebeth Hauge. Hun er selvstændig ledelsesrådgiver, og med bogen tager hun os en tur med ind i psykologiens verden.

Begrebet skam er de fleste bekendt med. Man skammer sig over at have glemt ægtefællens fødselsdag, at køre over for rødt lys, eller over at ikke at have inviteret børnene i zoo som lovet.

I sin bog kobler Elsebeth Hauge skam til lederrollen. For med lederens magt får skam en udvidet betydning.

Skam kan være en særdeles nyttig følelse. Hvis for eksempel en leder har taget af kassen eller uretmæssigt fyret en medarbejder, er skammen, forhåbentligt, med til at skabe læring og hindre, at lederen begår de samme fejl igen.

Sund og usund skam
Elsebeth Hauge taler om sund og usund skam. For skammen kan også være særdeles destruktiv for en virksomhed, hvis lederen ikke forholder sig til den, og det dermed resulterer i uhensigtsmæssige handlemønstre.

Selv om alle føler skam, er det ifølge forfatteren særligt sårbart for lederen at indrømme skam, og alene frygten for skammen kan begrænse lederens handlerum.

Skammen er ikke noget, man taler om som leder, for ofte vil lederen fremstå ufejlbarlig og er bange for at tabe ansigt overfor medarbejdere, kolleger og ledere højere oppe i systemet.

Topchefer fortæller
Elsebeth Hauge tager os med ind i det psykologiske aspekt i skammen og en række forsvarsmekanismer, vi bruger til at undertrykke skammen med. Og så krydrer hun det med 25 beretninger fra ledere og topchefer, der fortæller om episoder, hvor skammen er kommet til udtryk, og hvilke følger det har fået for deres ledergerning.

I mange af eksemplerne har lederne ikke tidligere sat ord på deres skam.

Og hele hemmeligheden er ellers at italesætte skammen.

Lederskam er et interessant begreb, netop fordi skammen er så tabubelagt, og fordi den kan få vidtrækkende konsekvenser, hvis lederen ikke tør italesætte den, eller ikke har tilstrækkeligt selvindsigt til at håndtere skammen – og det har de færreste, understreger forfatteren.

Vil skabe indsigt i egen skam
Som ledelseshåndbog er ”Lederskam” ikke nogen manual til, hvordan man kommer skammen til livs – dertil er emnet alt for komplekst. Der er ikke nogen facitliste til sidst, men den giver stof til eftertanke, og de fleste vil formentlig kunne finde eksempler, hvor man selv har følt skam uden at reagere på det.

Og det er netop målet med bogen, understreger forfatteren. Læseren skal opnå indsigt i egen og andres skam, og også gerne en accept af, at det er ok, at man som leder ikke er perfekt.

Sidstnævnte er selvfølgelig en længere psykologisk proces, og der rækker en enkelt bog ikke. Men når man har læst bogen, er man blevet en smule klogere på sig selv.

Forfatteren opfordrer da også læseren til at dykke dybere ned i emnet skam.

Titel: Lederskam
Forfatter: Elsebeth Hauge
Pris: Hæftet 249 kr., e-bog 179 kr.
Sider: 192 sider
Forlag: Business Plus

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.093