23948sdkhjf

En møllevingehåndbog og elfærgen Ellen er nominerede til Danish Design Awards

Dansk Design Center og Design Denmark har offentliggjort dette års finalister til Danish Design Award i kategorier, der spænder fra sundhed over ressourcebevidsthed til forbedring af arbejdslivet. 

Læs også: EnergyLab Nordhavn vinder designpris

Finalisternes designløsninger er vidt forskellige, men tilsammen giver de et billede af, hvad der rører sig inden for design netop nu, både i virksomhederne, på designuddannelserne og i samfundet generelt. Både når det gælder nye former for og tilgange til begrebet læring eller forskellige former for interaktion mellem digitale platforme og fysisk aktivitet.

“Løsningerne indgyder tillid til, at positive forandringer er mulige og viser designernes gå-på-mod til at løse klimaudfordringer, konflikter mellem mennesker, tilgodese menneskers behov, skabe muligheder for inspirerende læring, bryde med vanetænkning og innovere, eksempelvis ved at bruge kunstig intelligens med mennesket og planeten i fokus, siger juryformand Christina Halskov.

Vinderne kåres ved en prisuddeling den 2. juni 2020.

Energi, klima og design
Der er i alt nomineret 48 løsninger inden for 12 kategorier. Her er de designløsninger, der har deres udspring i energi og klima.

Kategorien: Message Understood

The Blade Handbook v. Bladena og KIRT x THOMSEN
Et fælles sprog er under udvikling for at fremme samarbejde og åben innovation i design af vindmøllevinger.

- Det er ikke en let opgave at skabe et fælles sprog for de mange forskellige interessenter og discipliner inden for udvikling af vindmøllevinger. Men det opnår The Blade Handbook, der er udviklet over en 7-årig periode. Håndbogen er en veludviklet måde at kommunikere komplekse emner til et konsortium på og et sjældent eksempel på klart, visuelt dokumenteret samarbejde, skriver Juryen. 

Som et jurymedlem sagde: ”Det ser mere tilgængeligt ud end den gennemsnitlige manual for køkkenudstyr”. “Ganske fantastisk,” sagde en anden.

Andre nominerede i kategorien: The United Cycling Lab & Store, Utzons Univers og 360 grader VR Space Safari

Kategorien: Save Ressources

Næste skur v. Enemærke & Petersen
Redskabsskure konstrueret af genanvendte materialer af høj kvalitet, der skaber sjove og interessante bygninger.

- Dette er en inspirerende og smart måde at genbruge byggematerialer af høj kvalitet til at producere attraktiv og unik lokal arkitektur. Systemet er designet af moduler gør det muligt at monitorere materialebrug og således skabe en værdifuld database af viden undervejs. Bygninger, der ellers fremstår ordinære, kan få et veldesignet, bæredygtigt og low-tech løft. Skuret har også et socialt aspekt som en slags lokal, identitetsskabende markør for en bygning. Markedsanalyser viser, at en meget bæredygtig forretning er en mulighed med denne tilgang, skriver juryen. 

Solarsack v. Alexander Løcke
En genopfyldelig plastsæk, der giver rent vand på økonomisk bæredygtig vis og nedsætter behovet for at fælde træer til kogning og rensning af vand.

- Løsningen adresserer en kritisk udfordring – den globale mangel på rent drikkevand – og løser dermed både en række sundhedsmæssige og ressourcemæssige problemer. 2,2 milliarder mennesker har ikke adgang til rent drikkevand og godt 1 milliard er afhængige af træ eller kul til at koge deres vand. Det udleder cirka 600 kilo CO2 pr. person om året. SolarSack renser vandet naturligt – og udledningsfrit – ved hjælp af solens UV-stråler. Teamet bag har desuden skabt en rigtig god forretningsmodel til distribution og anvendelse af dette produkt. Et enkelt og let forståeligt produkt, der passer godt til den kontekst, det skal indgå i, skriver juryen.

Nominerede i samme kategori: Tæppebelægningen Ecotex og det akustiske panel Upanel.

Kategorien: Game Changer

Det åndbare hus v. Egen Vinding Datter
 Denne bæredygtige bygning er skabt af naturmaterialer, der skaber ventilation med et minimalt ressourceforbrug. Huset er bygget af lokale, komposterbare materialer og er helt uden kemikalier.

- Dette byggeri indfanger en tid, hvor byggebranchen bevæger sig væk fra at anvende de kemikalier, vi har anvendt i vores huse de seneste 40 år, for i stedet at fokusere på organiske og cirkulære byggematerialer. Den måde, visse huse er bygget på i dag, gør, at indeklimaet svarer til at bo i en plasticpose på grund af de materialer, vi har anvendt, blandt andet plastmaling. Det skaber fugt og svamp og skader vores helbred. Samtidig er der klimaperspektivet: Vi kan sænke CO2-udledningen med helt op til 50 % blot ved at anvende træ som bærende materialer. Vi bevæger os fremad ved at gå tilbage og genopdage de traditionelle byggemetoder, skriver juryen.

E Ferry v. Ærø Kommune
E-ferry er en 100 procent eldreven mellemstørrelse færge for passagerer og biler, lastbiler og anden last. Rækkevidden er 22 sømil, syv gange så langt som andre elektriske færger.

- Færgetrafik er en af de helt store forureningskilder inden for transport. Her ser vi en ny retning for industrien, der har et kæmpe potentiale, hvis modellen eksempelvis kan udvides til fragtskibe. E-ferry sejler p.t. til og fra Ærø, så funktion og effekt er dokumenteret. Den hurtigt opladelige motor og den lange rækkevidde gør E-ferry til mere end bare en opgradering af eksisterende elfærger, skriver juryen.

Andre finalister i samme kategori: Continued – En cirkulær platform til modeindustrien og møbelsystemet Takt

Kategorien: Special Awards

Aeroslider v. Manyone
AeroSlider forestiller sig en fremtid, hvor langdistancetransport er CO2-neutral. Konceptet forbinder de fremtidige megabyer i Europa, Afrika og Asien med tog i stedet for fly.

- Hvad nu hvis?! Hvis ingen nogensinde havde tænkt på at nå til månen, ville ingen nogensinde være fløjet til månen. Dette koncept er muligvis ikke teknologisk eller kommercielt muligt at gennemføre i øjeblikket, men AeroSlider er dristig og virkelig nyskabende. Visionære koncepter nedbryder grænser og lader sig ikke bremse af eksisterende processer og regler (f.eks. geografiske afgrænsninger.) Konceptet løser klimaproblemet med flyrejser og lægger minimal belastning på miljøet, da toget er emissionsfrit. Vi har allerede set eksempler på projekter, der går i denne retning (Hyperloop og Maglev), så forhåbentligt kan denne type koncepter være inden for rækkevidde om nogle år, skriver juryen.

The climate tile v. Tredje Natur
Klimaflisen er en løsning, der minimerer skader fra regnvand i byer. Ved at lede vand fra tage og pladser væk, forebygger klimaflisen oversvømmelser.

- Løsningen gør det muligt at bruge fortovene som en effektiv barriere under uvejr, så vandet drænes løbende. Klimaflisen udgør også en ny vandforsyning og behandler dermed vand som både en risiko og en ressource. Løsningen har også stort potentiale for at skalere globalt – i København er der 700 km. fortov, i New York 21.000. Den er desuden visionær i kraft af viljen til at eksperimentere – den første klimaflise er forsøgsmæssigt installeret på Heimdalsgade i København, skriver juryen.

Nominerede i samme kategori: Subreader - en platform for ordblinde, platformen Hatch for flygtninge, Arvind Sanjjevs lommelygte Lumen og tekstildesignstuderende Maria Viftrup.

Hold dig opdateret med Leder IDAG

Ja, jeg accepterer Nordiske Mediers betingelser og kommunikationsvilkår

Kommentarer (0)

JOB i FOKUS

Forsiden lige nu

VisBlues batterianlæg havde premiere i golfklub

Bar mark bliver til cirkulær bydel med 550 boliger i Holstebro

Mindst fem virksomheder kan behandle københavnsk bioaffald

En stribe danske virksomheder melder sig klar til at modtage og behandle bioaffald fra Københavns Kommune. Kommunerne må begynde se ud over egen næsetip, siger DI.

Ganger med 3,5: Greentech-virksomhed får debut på pyrolyseanlæg i storskala

Hospitalsrengøringen i Randers bliver Svanemærket

Solar dropper oliefyr og gaskedler

Nyhedsbrev

8.013 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Annoncér i nyhedsbrevet
Se det seneste nyhedsbrev.

2

Grøn plan for bioaffald annulleret: ARC dropper forbehandlingsanlæg i Solrød

1

Fra PtX-idé til virkelighed: Danmarks første eMethanolanlæg producerer flydende el

Nærvarmeværket fra Djursland rykker ud: Nu kan andre selskaber få gavn af trådløs fjernvarme

Nrgi i superligaen: Indgår aftale med AGF

Sjællandsk genanvender går i drift og markerer med nyt navn

Nyt samarbejde skal skabe flere bæredygtige træer at tage af

Studerende udvikler ny metode til måling af spildevand – nu starter de eget firma

Efter klimaaftale: Nu må Rockwoolvarme forsyne 1.500 boliger

Carlsbergs nye genindvindingsanlæg kan halvere vandforbruget på øl

DTU-direktør træder ind i energifonds bestyrelse

Medvind til træmænd: Først med svanen på vigtigt område

Seks gode råd fra affaldsekspert: kom i sving med cirkulær økonomi

Millionstøtte til CO2-fangst på Amager Bakke

Projektchef: Volumen og kvalitet er nøglen til EPS-genanvendelse

Genbrugsbyggemarked har solgt 334 tons affald

Storkommuner: En fjerdedel af alle nye bybusser skal være grønne i 2021

Trods bøvl med igler: Fjernvarme på grundvand ér en god idé

Høje Taastrup Fjernvarme går forrest med et anlæg, hvor man udnytter et højt grundvandsspejl i fjernvarmeproduktionen.

308 millioner til CO2-lagring, grøn cementproduktion og en sensor-værktøjskasse

Direktør i Plus Pack: Drømmeudspil for klimapartnerskab

Få et overblik: Klimaaftalen kort og godt

Bredt flertal vedtager officielt dansk klimamål for dette årti

Direktør: Brintfabrik er gennembrud i Cowis grønne strategi

1

Danmark skal sætte turbo på udbygningen af havvind i Japan

Nyt privat sorteringsanlæg til 250 mio. kr. kan skille shampooflasker fra bæreposer

Miljøminister: Virksomheder må sikre, at deres emballage kan genanvendes

Støttepartier om rapport: Regeringen må lægge oliejagt i graven

Klimarådet anbefaler at droppe oliejagt i Nordsøen

11 organisationer stiller borgerforslag: Stop oliejagt i Nordsøen

Eksporten stiger: Udlandet er vild med dansk, grøn teknologi

Coop lukker loopet: Laver poser ud af eget plastaffald

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Kæmpeordre på 20-mands moduler til Nyt OUH

Lad os nyde sommeren – sammen!

Deltag trygt og sikkert på FoodTech til efteråret 2020

FRECON samarbejder med Industriens Fond i genstartNU.dk

Sidste chance for nedsat pris til udbudskonferencen i Aarhus

Gratis e-fakturering - e-conomic sætter ny standard

Tag imod input udefra

Udbud med forhandling

Få adgang til Solibri på en nem og billig måde

Hvor meget BI er der i tilbuddet på en god Bordeaux?

Styrk sikkerheden for salgsordre-krediteringer

Mød Zebicon på Automatik-messen

God selskabsledelse: Branchen og bestyrelsen

Har du plads til 10 skraldespande?

400 meter Amager-gangbro på Krinner skruefundamenter

Webinar 3/7: Lær den nye Pattern Editor-funktion at kende

Udvikling af grøn beton

Konfliktløsning i byggeriet – Undgå dyre voldgiftssager!

FRECON har skarpe hoveder indenfor CFD

Nye funktioner til AI med D365 styrker din forretning

Tribia udvider samarbejdet med NCC

Webinar om konsignationslager og Dynamics 365 BC

Ajos' krav til leverandør: Giv os svanemærkede pavilloner

Varmeforsyningsloven og varmepumper

Den praktiske bygge- og entrepriselederuddannelse

Send til en kollega

0.221