23948sdkhjf

Hundredvis af ansatte stikker af fra Arbejdstilsynet

Mere end 200 ansatte er i løbet af de sidste to år flygtet, når Arbejdstilsynet er kommet på kontrolbesøg, viser nye tal

Når Arbejdstilsynet kontrollerer byggepladser, kantiner og andre arbejdssteder reagerer de ansatte i mange tilfælde ved at tage benene på nakken og spæne afsted.

Det viser tal fra den seneste opgørelse over den såkaldte fælles myndighedsindsats mod social dumping, som Arbejdstilsynet, Skattestyrelsen og politiet står for i fællesskab.

Således viser opgørelsen, at i alt 233 personer i perioden fra marts 2017 til juni 2019 er stukket af, når Arbejdstilsynet er kommet på besøg. Det skriver A4 Arbejdsliv.

- Det skriger jo til himlen. Arbejdstilsynet er dem, der passer på de mennesker, der udfører et stykke arbejde i Danmark, og når de ansatte føler sig nødsaget til at springe over plankeværket, så fortæller det mig noget om, hvad det er for en grim situation, de kan være bragt i, siger Henning Overgaard, forbundssekretær i 3F til A4 Arbejdsliv.

Af den nye opgørelse fremgår det desuden, at ansatte fra Arbejdstilsynets Tilsynscenter Øst, der omfatter Hovedstaden, Sjælland og Bornholm, har besøgt 99 arbejdssteder, hvor i alt 203 ansatte er stukket af.

I resten af landet har Arbejdstilsynets kontrolfolk alene fra oktober 2018 til juni 2019 oplevet 13 episoder, hvor i alt 30 ansatte har fået travlt med at komme væk.

"Wild-West tilstande"
Ifølge Bjarke Refslund, arbejdsmarkedsforsker og lektor i sociologi på Aalborg Universitet, er der ofte en række forskellige årsager, der spiller ind, når ansatte vælger at stikke af fra myndighederne.

- Hvis østeuropæere løber, er det som regel, fordi der er problemer med skatten, arbejdsmiljøet eller en manglende overenskomst, som de ikke har lyst til at høre om. Hvis det til gengæld er illegale migranter, står der noget andet på spil - de risikerer at få en bøde og blive sendt ud af landet, siger Bjarke Refslund til A4 Arbejdsliv.

Ifølge forbundssekretær Henning Overgaard er det ikke unormalt, at fagforbundets medarbejdere støder på ansatte, der af deres arbejdsgiver har fået besked på at flygte, hvis myndighederne kommer på besøg.

- Det fortæller mig, at der er tale om nogle wild-west tilstande indenfor en række særligt udsatte brancher, hvor de ansatte bliver budt arbejdsforhold, som de fleste danskere slet ikke kan forestille sig, siger Henning Overgaard.

Finder nye metoder
Arbejdsmarkedsforsker Bjarke Refslund peger på, at der ofte er en helt særlig grund til, at medarbejdere får besked på at rende af pladsen.

- Arbejdsgivere, der fortæller deres medarbejdere, at de skal stikke af, er typisk dem, der helt bevidst orkestrerer forskellige lovovertrædelser inden for skat, arbejdsmiljø og arbejdstilladelser, slår forskeren fast.

Arbejdstilsynet oplyser da også i den nye opgørelse, at tilsynet bruger oplysninger fra arbejdssteder, hvor ansatte er flygtet, i planlægningen af deres fremtidige aktioner.

Originalartikel: https://www.a4arbejdsliv.dk/artikel/flere-hundrede-ansatte-stikker

Kommenter på artiklen (1)
Tip redaktionen
Redaktionen anbefaler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.062