23948sdkhjf

Nu indvies overskudsvarme og otte store varmepumper i Horsens

Der skrives energihistorie i Horsens, når Fjernvarme Horsens og Hamlet Protein A/S onsdag indvier et af Danmarks største anlæg til overskudsvarme i nyere tid.

Varmepumpeanlægget skal forsyne ca. 3.300 husstande i Horsens med overskydende varme fra Hamlet Proteins produktion af specialfoder til landbrugssektoren.

Otte store varmepumper
Anlægget på Meteorvej i det sydlige Horsens er på mange måder banebrydende.

De otte store varmepumper på anlægget gør det til et af Danmarks hidtil største varmepumpeanlæg med stempelmaskiner, og pumperne kan yde en samlet effekt på 12 MW.

Det nye varmepumpeanlæg rummer – udover de otte varmepumper - en røggasskrubber, der kondenserer vanddampen fra den procesluft, der opstår fra Hamlet Proteins produktion. Ved kondenseringen opfanges en stor del af den varme, der er i procesluften.

Dette kondensat kan Hamlet Protein genanvende i produktionen, men det skal afkøles først. Det sørger Fjernvarme Horsens via en varmeveksler og en varmepumpe, og den afkølede varme sendes ud til fjernvarmekunderne.

Herefter kan Hamlet Protein rense det afkølede kondensat og genanvende vandet som procesvand.

Skal blive til flere
Anlægget der nu indvies skal lige nu og her levere 70.000 MWh varme til 3.300 husstande, men det skal på sigt blive til flere. I takt med, at fjernvarmenettet i Horsens bliver udbygget de kommende år og Hamlet Protein øger produktionen, kan mere end 5.000 husstande få varmen fra den lokale virksomhed.

Det også udvidelsen af fjernvarmenettet, der gør at projektet over hovedet har gang på jord.

- Netop fordi der kommer flere og flere lokale husstande på fjernvarmen i disse år, hænger hele projektet sammen økonomisk, sagde Christian Niederbockstruck, direktør hos Fjernvarme Horsens i forbindelse med indgåelse af aftalen mellem parterne. 

Kommenter artiklen (1)
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.129