23948sdkhjf

Køkkenleder: Vi vægter klimaet, men hensynet til borgeren tæller mest

| Af Benita Dreyer-Andersen | Tip redaktionen om en historie

Lidt flere grøntsager sneget i gryden med boller i karry eller måske en dag eller to med fisk.

Vi kender alle de gode råd til at gøre madlavningen lidt mere klimavenlig, og nu vil Københavns Kommune have de gode takter endnu mere ud at leve i deres storkøkkener, der leverer mad til kommunens ældre og sårbare borgere.

Københavns Kommune har sat et mål om at reducere CO2-aftrykket fra storkøkkeners fødevarer med en fjerdedel fra 2025.

Og det er med at holde tungen lige i munden, når man skal tage klimahensyn i produktionen af ældremad. Det fortæller Gitte Gross, der er driftsleder i Københavns Madservice, hvor de igennem nogle år har arbejdet med at få mere klimabevidsthed ind i deres produktion.

- Vi forsøger at erstatte kød med grønt, der hvor det giver mening. Vi kan gøre det til en vis grænse, men det skal smage ordentligt, og have det ernæringsmæssige perspektiv i sig, så derfor gør vi det kun dér, hvor det giver et fornuftigt resultat, siger Gitte Gross.

Hun nævner blandt andet tricket med at putte grøntsager i en ret med boller i karry. Men altid med respekt for smagen og fokus på det ernæringsmæssige mest optimale for gruppen.

- Vi har at gøre med en gruppe mennesker, der ofte har lille appetit og holder af klassisk dansk mad. Derfor bruger vi mere kød i maden, end hvad klimaanbefalingerne foreskriver, men vi skal også være sikre på, at de ældre spiser maden. Ellers ender det som madspild, og så nytter det ikke noget for klimaet alligevel, siger hun.

Flerbenet klimaindsats
Gitte Gross fortæller, at Københavns Madservice i over 10 år har arbejdet med klimaforbedringer, der ligger ud over selve det, der ender på tallerknerne.

Eksempelvis holder køkkenet skarpt øje med, hvor meget strøm og vand, deres køkkenmaskiner bruger og foretager justeringer i produktionen ud fra det.

- Vi havde før en ordning med at koge fond på ben over weekenden. Men det kostede simpelthen så meget strøm, så nu har vi lagt den praksis om til en kortere kogetid i hverdagen for at spare på energien, siger Gitte Gros.

Hun fortæller, at hun ser positivt på fokus på klimaindsatsen i maden, men at hendes køkken er et godt eksempel på, at der er andre steder at være klimabevidst end alene på maden.

- Hensynet til borgerens smagsløg og ernæringsmæssige tilstand går altid forrest for os. Det er vigtigt, at de får den mad med den rette ernæringsmæssige kvalitet, de skal bruge for at have det godt. Man kan sagtens stå på flere ben i klimaindsatsen, siger hun.

Fakta:

Københavns Madservice arbejder med tre typer menuer: den klassiske ’mormormad’, den klassiske med et tvist og den mere eksotiske menu.

I de to sidste ligger mulighederne for at lege med smage og fx tilsætte grøntsager i større eller mindre grad – både for madoplevelsens og klimaets skyld. På den måde kan borgeren selv træffe et valg ud fra, hvor friske de er på at prøve nye retter med mere grønt.

Hold dig opdateret med Leder IDAG

Ja, jeg accepterer Nordiske Mediers betingelser og kommunikationsvilkår

Kommentarer (0)

JOB i FOKUS

Forsiden lige nu

VisBlues batterianlæg havde premiere i golfklub

Bar mark bliver til cirkulær bydel med 550 boliger i Holstebro

Mindst fem virksomheder kan behandle københavnsk bioaffald

En stribe danske virksomheder melder sig klar til at modtage og behandle bioaffald fra Københavns Kommune. Kommunerne må begynde se ud over egen næsetip, siger DI.

Ganger med 3,5: Greentech-virksomhed får debut på pyrolyseanlæg i storskala

Hospitalsrengøringen i Randers bliver Svanemærket

Solar dropper oliefyr og gaskedler

Nyhedsbrev

8.013 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Annoncér i nyhedsbrevet
Se det seneste nyhedsbrev.

3

Grøn plan for bioaffald annulleret: ARC dropper forbehandlingsanlæg i Solrød

1

Fra PtX-idé til virkelighed: Danmarks første eMethanolanlæg producerer flydende el

Nærvarmeværket fra Djursland rykker ud: Nu kan andre selskaber få gavn af trådløs fjernvarme

Nrgi i superligaen: Indgår aftale med AGF

Sjællandsk genanvender går i drift og markerer med nyt navn

Nyt samarbejde skal skabe flere bæredygtige træer at tage af

Studerende udvikler ny metode til måling af spildevand – nu starter de eget firma

Efter klimaaftale: Nu må Rockwoolvarme forsyne 1.500 boliger

Carlsbergs nye genindvindingsanlæg kan halvere vandforbruget på øl

DTU-direktør træder ind i energifonds bestyrelse

Medvind til træmænd: Først med svanen på vigtigt område

Seks gode råd fra affaldsekspert: kom i sving med cirkulær økonomi

Millionstøtte til CO2-fangst på Amager Bakke

Projektchef: Volumen og kvalitet er nøglen til EPS-genanvendelse

Genbrugsbyggemarked har solgt 334 tons affald

Storkommuner: En fjerdedel af alle nye bybusser skal være grønne i 2021

Trods bøvl med igler: Fjernvarme på grundvand ér en god idé

Høje Taastrup Fjernvarme går forrest med et anlæg, hvor man udnytter et højt grundvandsspejl i fjernvarmeproduktionen.

308 millioner til CO2-lagring, grøn cementproduktion og en sensor-værktøjskasse

Direktør i Plus Pack: Drømmeudspil for klimapartnerskab

Få et overblik: Klimaaftalen kort og godt

Bredt flertal vedtager officielt dansk klimamål for dette årti

Direktør: Brintfabrik er gennembrud i Cowis grønne strategi

1

Danmark skal sætte turbo på udbygningen af havvind i Japan

Nyt privat sorteringsanlæg til 250 mio. kr. kan skille shampooflasker fra bæreposer

Miljøminister: Virksomheder må sikre, at deres emballage kan genanvendes

Støttepartier om rapport: Regeringen må lægge oliejagt i graven

Klimarådet anbefaler at droppe oliejagt i Nordsøen

11 organisationer stiller borgerforslag: Stop oliejagt i Nordsøen

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Få viden om bæredygtig vandanvendelse i fødevareindustrien

Energibesparelser i andet led

Synlighed med storytelling

Den grønne dagsorden er også FRECONs hovedpine...

Kæmpeordre på 20-mands moduler til Nyt OUH

Lad os nyde sommeren – sammen!

Deltag trygt og sikkert på FoodTech til efteråret 2020

FRECON samarbejder med Industriens Fond i genstartNU.dk

Sidste chance for nedsat pris til udbudskonferencen i Aarhus

Gratis e-fakturering - e-conomic sætter ny standard

Tag imod input udefra

Udbud med forhandling

Få adgang til Solibri på en nem og billig måde

Hvor meget BI er der i tilbuddet på en god Bordeaux?

Styrk sikkerheden for salgsordre-krediteringer

Mød Zebicon på Automatik-messen

God selskabsledelse: Branchen og bestyrelsen

Har du plads til 10 skraldespande?

400 meter Amager-gangbro på Krinner skruefundamenter

Webinar 3/7: Lær den nye Pattern Editor-funktion at kende

Udvikling af grøn beton

Konfliktløsning i byggeriet – Undgå dyre voldgiftssager!

FRECON har skarpe hoveder indenfor CFD

Nye funktioner til AI med D365 styrker din forretning

Tribia udvider samarbejdet med NCC

Send til en kollega

0.142