23948sdkhjf

Køkkenleder: Vi vægter klimaet, men hensynet til borgeren tæller mest

| Af Benita Dreyer-Andersen | Tip redaktionen om en historie

Lidt flere grøntsager sneget i gryden med boller i karry eller måske en dag eller to med fisk.

Vi kender alle de gode råd til at gøre madlavningen lidt mere klimavenlig, og nu vil Københavns Kommune have de gode takter endnu mere ud at leve i deres storkøkkener, der leverer mad til kommunens ældre og sårbare borgere.

Københavns Kommune har sat et mål om at reducere CO2-aftrykket fra storkøkkeners fødevarer med en fjerdedel fra 2025.

Og det er med at holde tungen lige i munden, når man skal tage klimahensyn i produktionen af ældremad. Det fortæller Gitte Gross, der er driftsleder i Københavns Madservice, hvor de igennem nogle år har arbejdet med at få mere klimabevidsthed ind i deres produktion.

- Vi forsøger at erstatte kød med grønt, der hvor det giver mening. Vi kan gøre det til en vis grænse, men det skal smage ordentligt, og have det ernæringsmæssige perspektiv i sig, så derfor gør vi det kun dér, hvor det giver et fornuftigt resultat, siger Gitte Gross.

Hun nævner blandt andet tricket med at putte grøntsager i en ret med boller i karry. Men altid med respekt for smagen og fokus på det ernæringsmæssige mest optimale for gruppen.

- Vi har at gøre med en gruppe mennesker, der ofte har lille appetit og holder af klassisk dansk mad. Derfor bruger vi mere kød i maden, end hvad klimaanbefalingerne foreskriver, men vi skal også være sikre på, at de ældre spiser maden. Ellers ender det som madspild, og så nytter det ikke noget for klimaet alligevel, siger hun.

Flerbenet klimaindsats
Gitte Gross fortæller, at Københavns Madservice i over 10 år har arbejdet med klimaforbedringer, der ligger ud over selve det, der ender på tallerknerne.

Eksempelvis holder køkkenet skarpt øje med, hvor meget strøm og vand, deres køkkenmaskiner bruger og foretager justeringer i produktionen ud fra det.

- Vi havde før en ordning med at koge fond på ben over weekenden. Men det kostede simpelthen så meget strøm, så nu har vi lagt den praksis om til en kortere kogetid i hverdagen for at spare på energien, siger Gitte Gros.

Hun fortæller, at hun ser positivt på fokus på klimaindsatsen i maden, men at hendes køkken er et godt eksempel på, at der er andre steder at være klimabevidst end alene på maden.

- Hensynet til borgerens smagsløg og ernæringsmæssige tilstand går altid forrest for os. Det er vigtigt, at de får den mad med den rette ernæringsmæssige kvalitet, de skal bruge for at have det godt. Man kan sagtens stå på flere ben i klimaindsatsen, siger hun.

Fakta:

Københavns Madservice arbejder med tre typer menuer: den klassiske ’mormormad’, den klassiske med et tvist og den mere eksotiske menu.

I de to sidste ligger mulighederne for at lege med smage og fx tilsætte grøntsager i større eller mindre grad – både for madoplevelsens og klimaets skyld. På den måde kan borgeren selv træffe et valg ud fra, hvor friske de er på at prøve nye retter med mere grønt.

Hold dig opdateret med Leder IDAG
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Vindmøller og solceller tæt på at være statsstøttefri

Inspiration fra en mejetærsker gav god idé til plastsortering

PVC-rådet om finanslov: Afgifter er et håbløst styringsmiddel

Sådan sparer entreprenør 50 ton CO2

Undersøgelse: Danskerne ved for lidt om bæredygtige byggematerialer

GBC-direktør: 5 forslag til at reducere C02-udslip

Nyhedsbrev

7.999 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Ny manual giver 60 siders bud på fremtidens emballage

Dansk bølge-koncept færdig i Danmark: Har kurs mod fjerne kyster

Klumme: Markedskræfterne behøver ikke give nervøse trækninger

Plastic Change: Afgiften er en sejr for miljøet

DR Byen bliver grønnere: Medieby kører længere på literen

Central styring af vand- og energiforbruget i DR Byen giver store besparelser. Erfaringer fra et projekt i FN Byen i København giver pote og sikrer diskrete adfærdsændringer hos de ansatte

Biogas og fedtemøg på skoleskemaet

Plastindustrien: Stærkt unødvendigt at tredoble bæreposeafgiften

Det mener de om Finansloven

Med energibrillerne på: Her er hovedpunkterne i finansloven

1

Stigende afgifter på elbiler i 2020 bliver sløjfet

Statslig fond dropper investeringer i sort energi

Matematisk spåmand: Forsker kan forudse nedbrud på elnettet

PowerCon lander rekordregnskab og rekordordre

1

Carlsberg vil reducere vandforbruget med 50 procent

Fem energiklynger skal blive til én: Lykke Friis ser stort potentiale

Tidligere Goldman Sachs direktør bliver medejer af SustainSolutions

Finansminister om afgifter på elbiler: Vi diskuterer stadig

3

Regeringen udelader delmål for 2025 i udkast til klimalov

Boom i økologisk sodavand: Især unge prioriterer økologien

Ny dansk virksomhed bejler til plast-Danmark

Der er en grønnere vej

Opgradering i Varde: 5000 kubikmeter spildevand i timen

1

Skagenfood har nu en klimakasse

Klimaminister vil afvente analyse om olieudvinding i Nordsøen

UG Metal vinder nye kunder på miljøcertificering

Computermodeller viser fordel ved ny vindmølletype

Fire gange 150 meter vind på vej til Hirtshals

Arla kører på GTL

SodaStream vil spare miljøet for 67 milliarder plastikflasker

Tag med et kig ind i fremtiden: Sådan skal vi spise

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Supersmarte servo-elektriske kantpressere fra CoastOne

Første hydrauliske Potain bomkran i Danmark leveret

Lisco Analytical fører Refraktometre i høj kvalitet

Ny BIM konsulent hos Symetri

Sociale aktiviteter styrker arbejdsmiljøet hos ODIN

GTS: Sådan accelererer vi dansk innovation

Markedsføringsret A-Z

1. advent - Har nisserne været på spil?

30-års jubilæum i kommunikationsbranchen

Zebicon takker, bukker og julelukker.

Betaler I for meget? Beregn din virksomheds elpris

SMV’er om Finanslov: 3 strikes og 1 out

Nyt samarbejde ser på bæredygtig udnyttelse af rejeskaller

Eltronic Wind Solutions leverer global service 24/7

Maskiner til Jul

Stort udvalg af viskosimetre

Kollaborative robotter og Deep Learning viser potentiale

Projektledelse i byggeriet

Hejsmontør donerer sin ene nyre til arbejdskollega

Forbind eksisterende produktionsanlæg på en smart måde med CloudConnect fra Siemens

6 techdrevne måder din fysiske butik kan erobre Black Friday

SBi giver dig overblikket over bygningsreglementet

Få en totalløsning hos VPD

Temadag med fokus på plastrør

Renovering af kanoner gør Stigsnæs Kystbatteri levende igen

Send til en kollega

0.441