23948sdkhjf

Køkkenleder: Vi vægter klimaet, men hensynet til borgeren tæller mest

| Af Benita Dreyer-Andersen | Tip redaktionen om en historie

Lidt flere grøntsager sneget i gryden med boller i karry eller måske en dag eller to med fisk.

Vi kender alle de gode råd til at gøre madlavningen lidt mere klimavenlig, og nu vil Københavns Kommune have de gode takter endnu mere ud at leve i deres storkøkkener, der leverer mad til kommunens ældre og sårbare borgere.

Københavns Kommune har sat et mål om at reducere CO2-aftrykket fra storkøkkeners fødevarer med en fjerdedel fra 2025.

Og det er med at holde tungen lige i munden, når man skal tage klimahensyn i produktionen af ældremad. Det fortæller Gitte Gross, der er driftsleder i Københavns Madservice, hvor de igennem nogle år har arbejdet med at få mere klimabevidsthed ind i deres produktion.

- Vi forsøger at erstatte kød med grønt, der hvor det giver mening. Vi kan gøre det til en vis grænse, men det skal smage ordentligt, og have det ernæringsmæssige perspektiv i sig, så derfor gør vi det kun dér, hvor det giver et fornuftigt resultat, siger Gitte Gross.

Hun nævner blandt andet tricket med at putte grøntsager i en ret med boller i karry. Men altid med respekt for smagen og fokus på det ernæringsmæssige mest optimale for gruppen.

- Vi har at gøre med en gruppe mennesker, der ofte har lille appetit og holder af klassisk dansk mad. Derfor bruger vi mere kød i maden, end hvad klimaanbefalingerne foreskriver, men vi skal også være sikre på, at de ældre spiser maden. Ellers ender det som madspild, og så nytter det ikke noget for klimaet alligevel, siger hun.

Flerbenet klimaindsats
Gitte Gross fortæller, at Københavns Madservice i over 10 år har arbejdet med klimaforbedringer, der ligger ud over selve det, der ender på tallerknerne.

Eksempelvis holder køkkenet skarpt øje med, hvor meget strøm og vand, deres køkkenmaskiner bruger og foretager justeringer i produktionen ud fra det.

- Vi havde før en ordning med at koge fond på ben over weekenden. Men det kostede simpelthen så meget strøm, så nu har vi lagt den praksis om til en kortere kogetid i hverdagen for at spare på energien, siger Gitte Gros.

Hun fortæller, at hun ser positivt på fokus på klimaindsatsen i maden, men at hendes køkken er et godt eksempel på, at der er andre steder at være klimabevidst end alene på maden.

- Hensynet til borgerens smagsløg og ernæringsmæssige tilstand går altid forrest for os. Det er vigtigt, at de får den mad med den rette ernæringsmæssige kvalitet, de skal bruge for at have det godt. Man kan sagtens stå på flere ben i klimaindsatsen, siger hun.

Fakta:

Københavns Madservice arbejder med tre typer menuer: den klassiske ’mormormad’, den klassiske med et tvist og den mere eksotiske menu.

I de to sidste ligger mulighederne for at lege med smage og fx tilsætte grøntsager i større eller mindre grad – både for madoplevelsens og klimaets skyld. På den måde kan borgeren selv træffe et valg ud fra, hvor friske de er på at prøve nye retter med mere grønt.

Hold dig opdateret med Leder IDAG
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Kæmpe koncerner sværger plast-ed

Tre-cifret millionordre og pengeregn over brændselscelleproducent

Klima-konkurrence: Studerende skal redde verden.

Fire gange 150 meter vind på vej til Hirtshals

Tre gutter har gjort affaldssortering til et spil

Weptos sigter mod kommercielle 4 MW-anlæg

Nyhedsbrev

8.006 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Summit: Hvordan kan teknologi gøre forretningen bæredygtig?

Fem nye kommuner er hoppet med på EPS-genanvendelse

Carlsbergs papirflaske har et indre af plast

Flere ansøgere end sidste år: Virksomheder flokkes om energipulje

Danmark sender millioner efter grønne løsninger i verdens byer

2

Klumme: EcoGrid 2.0 baner vej for mere grøn strøm

Prisvinder vil bygge 200 batterianlæg om året

6000 deltagere: DTU-konference sætter fokus på klima og energi

Power2gas-anlæg i Avedøre leverer biomethan til gasnettet

Om 10 år flyver du måske over Atlanten på alger

Drivkraft Danmark: Sådan får vi en CO2-neutral transportsektor

Næstved Fjernvarme tester: Affaldsglas kan hjælpe med at holde varmen

Et projekt i Næstved tester en ny slags isolering af fjernvarmerør, som kan spare energi og give lavere varmeregninger.

CMP og DFDS etablerer landstrøm i København

Klumme: Vækst gennem Power2X i Danmark kræver de rigtige rammer

Grønt biomasse-eventyr: Shrek til kamp mod partikelemissioner fra kedler

Drivkraft Danmark: Sådan får vi en CO2-neutral transportsektor

Naturli’ viser verden nyudviklet ærteprotein

Partier vil stoppe brugen af rapsolie og hvede i biobrændsel

2

Fremtidens el: Bilen lader selv op når strømmen er grøn

Klimaforsker: Tre ting batter, hvis du vil ændre dit eget klimaaftryk

1

Nyt samarbejde om brint og vind

Regeringens støttepartier vil stoppe oliejagt i Nordsøen

Forsker vil fjerne medicinrester fra spildevand med selvrensende membran

Dansk Energi og DI stifter Erhvervslivets Klimaalliance

Vismænd advarer mod øget olieproduktion i Nordsøen

Sønderborg vært for løsningsorienteret klimakonference

Syv af ti ledere arbejder med verdensmålene

Industrien kaster milliarder i bæredygtighed

14

Regeringen giver blå blok klima-ultimatum

Energibranchen ønsker regulering af biomasse

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Grundlæggende udbudsret for praktikere

Historien bag energiforsikring til virksomheders el-aftale

Støb fundamentet for succes med en tryg, planlagt overgang fra projekt til drift

Få stærkere kunderelationer og øget salg med effektiv EDI

Ajcon bygger nyt grønt køle-/frysehus for JN Spedition

En papkasse til jeres formål

Markedsføringsret A-Z

5 produktionstrends du skal holde øje med i 2020

PR giver rekordmange nye aktionærer

DHI vurderer kemiske stoffer ved metrobyggeri i København

Bliv klogere på energiforsikring på under 2 min

Ajcon opfører en ny pakkeudleveringshal for GLS Express

Siemens Simatic Technology CPU - Applikationseksempel med G-Code funktionalitet

Op til 100 års erfaring hos VPD

BRUG FOR AT BLIVE VÆRDSAT? - bliv kunde hos os

Tre ting du skal overveje, når du skifter til solceller

Nu skal byggepladsen sikres mod kulden

CFU vil gerne invitere dig på Bygg Reis Deg 2019 Norges vigtigste bygge- og anlægsmesse

Drejede komponenter fra Ishøj Mekaniske skaber udvikling i produktionen hos Scandiloc

Forstå engrosmarkedet for el

På gensyn på DiaLabXpo i 2020

Automatisk åbning af papkasser fra Mach-Tech A/S

Klimatopmøde og grøn omstilling på agendaen i New York – danske muligheder ...

Læs Dansk VVS, nr. 9 – 2019

Få styr på stammesproget – til dig der er ny i energibranchen

Send til en kollega

1.165