23948sdkhjf

Medie: Universitet lod landbruget få indflydelse på nyhed om oksekødsrapport

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

På opfordring fra Landbrug & Fødevarer fremhævede Aarhus Universitet et stærkt kritiseret afsnit i en nyhed, som universitetet lagde ud på sin hjemmeside

Sagen om den omstridte oksekødsrapport, som Aarhus Universitet har udfærdiget med finansiering fra landbruget, tager nu en ny og alvorlig drejning.

Læs også: AU åbner eksperimentel hub for ingeniørforskning

Det skriver dagbladet Information.

Centralt i sagen står en nyhed, som Aarhus Universitet lagde ud på sin hjemmeside. Her skriver universitetet, at klimabelastningen fra oksekød er markant mindre end klimabelastningen fra en række nydelsesmidler lagt sammen. Sammenligningen er blevet stærkt kritiseret af udenforstående eksperter for at være fejlagtig og vildledende. 

Og nu viser det sig, at det var på opfordring fra interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer, at den del af nyheden blev fremhævet og skærpet.

Styrket mistanke
Ekspert i forskningsetik Claus Emmeche fra Københavns Universitet kritiserer det forhold, at Aarhus Universitet har udsendt en nyhed under eget navn, som universitetet reelt har ladet Landbrug & Fødevarer præge indholdet på en måde, som fremmer organisationens interesser over for offentligheden.

- Det styrker mistanken om, at den her sag passer ind i kategorien bestillingsforskning. Hvis forskningsformidlingen i nyheden har til formål at opfylde bevillingsgivernes ønsker, så er det jo helt forrykt,« siger Claus Emmeche, der er lektor i Naturfagenes Didaktik og medforfatter til bogen Hvad er forskning? om forskningsfrihed.

Samme sammenligning, som blev fremhævet i nyheden, indgik også i overskrifter i medier landet over, heriblandt DR og Sjællandske Medier, som skrev, at »vores hang til kaffe, øl og slik er værre for klimaet end oksekød.

- Det var en smutter
Og ifølge Claus Emmeche er problemet selve formidlingen af rapportens resultater.

- Det har været for nemt for aftageren at få det budskab frem, som de har været interesseret i. Man er nødt til at trække grænserne skarpere op, i forhold til hvad offentligheden får af budskaber, siger Claus Emmeche.

Læs også: Energiens Silicon Valley har fundet sin direktør

Niels Halberg, der er centerleder ved Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug, som har udgivet rapporten, erkender, at interesseorganisationen har påvirket det endelige budskab i den nyhed, som Aarhus Universitet lagde ud på sin hjemmeside.

- Det er dumt, og det var en smutter. Vi lægger os ned og beklager. Det er ikke normal procedure, og Landbrug & Fødevarer skulle ikke have haft indflydelse på den nyhed,« siger Niels Halberg.

Han tilføjer, at universitetet fremover skal blive bedre til at »kvalitetssikre« formidling af forskning. 

- Vi har haft fuld forskningsfrihed, og Landbrug & Fødevarer har ikke kunnet blande sig i metodevalg. Alt i alt er vi glade for resultatet, men der er nogle ting omkring formidling og formaliteter, hvor vi bliver nødt til at stramme op, siger han.

Sammenligning var en fejl
Landbrug & Fødevarer understreger over for Information, at de på ingen måde kan bestemme indholdet af Aarhus Universitets pressemeddelelser, og at deres input blev vurderet af forskerne bag rapporten.

I Information har Niels Halberg tidligere kaldt det »en fejl«, at universitetet valgte at fremhæve klimabelastningen fra en stor pulje nydelsesmidler over for ét enkelt kødprodukt, nemlig danskproduceret oksekød.

Læs også: 10 millioner kroner til demensforsker

Det skyldes blandt andet, at den sammenligning slet ikke er at finde i den 120 sider lange rapport. 

Også forskerne bag rapporten mener, at det har været med til at påvirke mediedækningen. Det skriver de i et indlæg, som blev publiceret på universitetets hjemmeside tirsdag eftermiddag.

- Det gjorde, at fokus i omtalen af rapporten kom på sammenligning mellem en stor gruppe nydelsesmidler og oksekød. Det er en fejl, som gør, at vi fremadrettet vil være lige så omhyggelige med at kvalitetssikre vores formidling, som vi er med vores forskning, skriver forfatterne.

Gruppe versus ét produkt
I Information har flere eksperter på området kritiseret, at man sammenholder klimabelastningen fra en pulje nydelsesmidler med produktet oksekød.

- Det er lidt underligt at pulje så mange produkter og så stille det over for ét produkt i den animalske afdeling. Du kunne også have stillet det over for samtlige animalske produkter inklusive mejeriprodukter, hvor belastningen så vil være langt højere, sagde Michael Minter, som er leder af fødevareprogrammet i den grønne tænketank Concito, i sidste uge til Information.

I den forbindelse sagde lektor og medforfatter Lisbeth Mogensen fra Aarhus Universitet, at ét af rapportens budskaber var, at man kan reducere klimabelastningen fra indtaget af mad og drikke ved at skære i forbruget af sukker og søde sager, fordi det ikke bidrager med næringsstoffer«.

Læs også: Forskere finder grønne alternativer til plastik i Lego-klodser

- Men direkte at sammenligne det med oksekød, det giver selvfølgelig ikke mening, medgav Lisbeth Mogensen over for Information. Hun kritiserede samtidig medierne for måden at dække budskabet på. Men nu viser det sig altså, at forskerne efter opfordring fra Landbrug & Fødevarer har fremhævet denne pointe i nyheden.

- Der ligger jo en klar interesse fra Landbrug & Fødevarers side, som også virker til at være kommet til udtryk i deres input til nyhed. Megen formidling er tit noget, der er indblandet politiske eller kommercielle interesser i. Det skal man være meget opmærksom på som forsker, siger Claus Emmeche.

L&F: Vi har leveret input
Landbrug & Fødevarer selv mener ikke, at de har påvirket Aarhus Universitet til at inkludere budskaber i nyheden, som forskerne ikke kunne stå inde for.

- Vi har leveret input til AU, men det er helt op til dem, om de vil bruge dem eller ej. Nogle kom med. Andre gjorde ikke. Og klimaaftrykket fra nydelsesmidler fremgik allerede af det udkast, vi modtog fra universitet. Vi regner naturligvis med, at de laver en faglig og uvildig vurdering af vores forslag. Vi har ingen interesse i at miskreditere deres resultater. Og hvis vores rolle i processen har været medvirkende til det, så skal vi naturligvis i dialog med universitet om, hvordan vi gør det bedre og anderledes i fremtiden, siger Anette Christiansen, som er miljøchef i Landbrug & Fødevarer og har været projektleder på rapporten.

På Aarhus Universitet oplyser den kommunikationsmedarbejder, der har formuleret selve teksten, at hun ikke har haft direkte kontakt med Landbrug & Fødevarer.

Hun har udelukkende modtaget input fra de tre forskere Lisbeth Mogensen, John Hermansen og Ellen Trolle, der har skrevet rapporten. Hun fortæller samtidig, at det er forskerne, som har stået for korrespondancen med landbrugets interesseorganisation. Det bekræfter Landbrug & Fødevarer over for Information.

Hold dig opdateret med Leder IDAG
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Makkerpar vil åbne 25 nye mexicanske restauranter

Amerikanere køber sig ind i Addifab

Ørsted køber bid af samarbejdspartner

Energiselskabet har købt en del af britiske Pict Offshore

NKT tæt på milliardordre

Plastbranchens virksomheder rutter ikke med energiforbruget

Verdo får ny administrerende direktør

Nyhedsbrev

8.025 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Se listen: Så meget tjener de største typehusfirmaer

Vestforbrænding fyrer direktør efter sag om plastgenanvendelse

Scania Danmark-direktør fejrer kvart århundrede

McDonald's klar med ny dansk direktør

Efter rekordregnskab: Topchef sælger aktier for 50 millioner

Dansk sensor-startup i millionsamarbejde med canadisk betonkæmpe

Sætter gang i undersøgelse: Tilliden til Verdo skal øges

De løber ikke sur i det

To familier har lange traditioner på eddikefabrikken i Randers

Borgere vil købe boghandel

For 1000 kroner kan man blive medejer af Fredensborg Boghandel.

Udenrigsminister indvier ophugningsværft i Frederikshavn

Sol-virksomhed vinder DI Prisen 2019

Trold med vokseværk bygger nyt destilleri og bryggeri

Cofoco-ejer køber sig ind i kendt kaffekæde

Dansk veganerkasse satser formue i USA

Skyder trecifret millionbeløb i to jyske solparker

Kunstig intelligens kan gøre Danmark 35 mia. kr. rigere hvert år

Hospitalsdirektør stopper

Kritik af sjællandsk hjemmesygepleje

Danmark glider bagud i robotkapløbet

Vismænd advarer mod øget olieproduktion i Nordsøen

500 hjemmeplejere får ny leder

Dominia udvider topledelsen

Vestas åbner midlertidig fabrik i Viborg

Grundfos presses til at investere i Rusland

Lars Seier har købt en kendt café

Klumme: Aarhus-rådmand: Regeringens velfærdsløfte er tomt

Migatronic Automation får ny topchef

Håndbolddirektør bliver ny bryggeriboss

Skako Concrete får ny direktør

Comeback til kædechef

Se alle Medlemmernes egne nyheder

LEASING? - det har noget med biler at gøre ikke?

Technomania - et oplevelsesunivers af teknologi og viden

Foldeglas giver nyt liv til altanerne

Få styr på kravene til funktionsafprøvning af varmeanlæg

Læs Electra, nr. 8 – 2019

Ishøj Mekaniskes team finder inspiration på EMO Hannover 2019

Ajos øger fleksibiliteten på kranområdet gennem efteruddannelse

Eksport til Tyskland -BlechExpo 2019 - Den Danske Fællesstand - nu også kost effektiv netværkstand

hi-messen samler alt inden for 3D

Nyt Safety kort til det barske miljø

Se hvad du ikke må gå glip af på DiaLabXpo

Kan Danmark miste eksportmarkeder, hvis vi ikke benytter blockchain-teknologier?

Tag ny viden med hjem om indeklimaet

Kan entreprenøren kræve betaling for forcering?

Grundlæggende udbudsret for praktikere

The Smart Company: Tekniske begreber bliver omsat til praksis på hi-messen

GS1 Denmark byder velkommen til Matas

Glæd dig til at møde mere end 65 udstillere på DiaLabXpo

Fra manuel 3D opmåling til fuldautomatisk high-end scanning

Få styr på stammesproget – til dig der er ny i energibranchen

To nye langdrejere giver ekstra kapacitet hos Ishøj Mekaniske

Leder du efter slæberinge, der er udviklet til høj performance miljøer og h...

Boligselskab har fokus på komfort!

Robotterne fører sig frem i Danmark – og på hi-messen

Årtiers samarbejde om drejede og fræste komponenter

Send til en kollega

0.165