23948sdkhjf

Roskilde Festivals madboder får klimamenuer

| Af Redaktionen/Ritzau | Tip redaktionen om en historie
Hvor stor er klimabelastningen ved at lave en cheeseburger? Og er det mere bæredygtigt at vælge en kyllingeburger?

Det spørgsmål kan festivalgæster få svar på, når Danmarks største musikfestival, Roskilde Festival, i denne uge løber af stablen.

For i år er det muligt at vælge mad efter, hvor stort et CO2-aftryk det enkelte måltid efterlader. Det sker ved hjælp af såkaldte klimamenuer, som hænger ved alle madboder.

- Roskilde Festival har en ambition om at sætte et bæredygtigt aftryk i verden.

- Maden udgør en stor del af det CO2-aftryk, festivalen efterlader, og det vil vi selvfølgelig gerne ændre på, så aftrykket bliver mindre, siger Lars Orlamundt, der er Roskilde Festivals divisionschef.

Sidste år kom 40 procent af Roskilde Festivals samlede CO2-udledning fra maden. Fra de 2,5 millioner måltider, som blev solgt i 2018, udledtes 2.130 ton CO2 i de otte dage, festivalen varer.

Og selv om det ifølge Lars Orlamundt ikke er alarmerende sammenlignet med en almindelig dansk by, så er det for alt meget, og noget festivalen vil lave om på fra i år, siger divisionschefen.

- I år har vi via dialog og frivillighedens vej snakket med nogle af dem, der har et stort aftryk, om, hvordan vi kan ændre deres aftryk, så de stadig har gode, velsmagende retter, men så de påvirker miljøet mindre, siger Lars Orlamundt.

Han tilføjer, at festivalen ikke har nogen krav til, hvor meget madboderne skal reducere deres CO2-udslip "endnu".

Inden festivalen gik i gang, har det imidlertid været muligt for madboderne at få beregnet deres menuers CO2-aftryk.

Det har kunnet lade sig gøre ved hjælp af et system, som Roskilde Festival har udviklet med en svensk virksomhed, Carboncloud.

Muligheden har fået nogle madboder til allerede i år at tilpasse menuerne, så de er mere bæredygtige. Blandt andet ved at udskifte oksekød med kylling i en burger, fortæller Lars Orlamundt.

Han håber dog også, at festivalgæsterne vil blive mere bevidste om at træffe bæredygtige valg.

- Vi håber at kunne få åbnet deltagernes og det omgivende samfunds øjne for, at der er nogle ting, vi måske godt kan lade være med at gøre og stadigvæk have en god oplevelse, siger Lars Orlamundt.

Er det ligefrem et mål for jer, at alle menuer på sigt skal være CO2-neutrale?

- CO2-neutrale varer det nok lidt tid, før vi kommer hen til, men vores mål er, at Roskilde Festival hvert år reducerer madretternes CO2-aftryk, og at vi får ændret de retter, som har de største CO2-aftryk, siger Lars Orlamundt.

/ritzau/
Hold dig opdateret med Leder IDAG
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Energien i elbiler skal udnyttes bedre

Efter succesfuld test med ozon: Går efter de små hospitalsanlæg

Computermodeller viser fordel ved ny vindmølletype

Coop vil samle 1,8 million danskere om en grøn fremtid

Kæmpe koncerner sværger plast-ed

Tre-cifret millionordre og pengeregn over brændselscelleproducent

Nyhedsbrev

8.001 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Fire gange 150 meter vind på vej til Hirtshals

Klima-konkurrence: Studerende skal redde verden

Sådan vender fabrik udgift til milliongevinst

Tre gutter har gjort affaldssortering til et spil

Weptos sigter mod kommercielle 4 MW-anlæg

Arla kører på GTL

Summit: Hvordan kan teknologi gøre forretningen bæredygtig?

Klimaforandringer truer danske fiskefabrikker

SodaStream vil spare miljøet for 67 milliarder plastikflasker

Tag med et kig ind i fremtiden: Sådan skal vi spise

Fem nye kommuner er hoppet med på EPS-genanvendelse

Carlsbergs papirflaske har et indre af plast

Flere ansøgere end sidste år: Virksomheder flokkes om energipulje

2

Klumme: EcoGrid 2.0 baner vej for mere grøn strøm

1

Danmark sender millioner efter grønne løsninger i verdens byer

Prisvinder vil bygge 200 batterianlæg om året

6000 deltagere: DTU-konference sætter fokus på klima og energi

Power2gas-anlæg i Avedøre leverer biomethan til gasnettet

Naturli’ viser verden nyudviklet ærteprotein

2

Fremtidens el: Bilen lader selv op når strømmen er grøn

Klimaforsker: Tre ting batter, hvis du vil ændre dit eget klimaaftryk

1

Nyt samarbejde om brint og vind

Regeringens støttepartier vil stoppe oliejagt i Nordsøen

Forsker vil fjerne medicinrester fra spildevand med selvrensende membran

Dansk Energi og DI stifter Erhvervslivets Klimaalliance

Vismænd advarer mod øget olieproduktion i Nordsøen

Sønderborg vært for løsningsorienteret klimakonference

Syv af ti ledere arbejder med verdensmålene

Industrien kaster milliarder i bæredygtighed

14

Regeringen giver blå blok klima-ultimatum

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Få styr på stammesproget – til dig der er ny i energibranche

Siemens sætter nye standarder med lanceringen af Simatic PCS neo

Konstante Dynamics 365-opdateringer kræver en solid teststrategi

VKST i front for landbrugets CO2 kamp med nyt solcelleanlæg

Formiddagsevent:Effektiv samhandel ml. kunder & leverandører

Grundlæggende udbudsret for praktikere

Historien bag energiforsikring til virksomheders el-aftale

Støb fundamentet for succes med en tryg, planlagt overgang fra projekt til drift

Få stærkere kunderelationer og øget salg med effektiv EDI

Ajcon bygger nyt grønt køle-/frysehus for JN Spedition

En papkasse til jeres formål

Markedsføringsret A-Z

5 produktionstrends du skal holde øje med i 2020

PR giver rekordmange nye aktionærer

DHI vurderer kemiske stoffer ved metrobyggeri i København

Bliv klogere på energiforsikring på under 2 min

Ajcon opfører en ny pakkeudleveringshal for GLS Express

Siemens Simatic Technology CPU - Applikationseksempel med G-Code funktionalitet

Op til 100 års erfaring hos VPD

BRUG FOR AT BLIVE VÆRDSAT? - bliv kunde hos os

Tre ting du skal overveje, når du skifter til solceller

Nu skal byggepladsen sikres mod kulden

CFU vil gerne invitere dig på Bygg Reis Deg 2019 Norges vigtigste bygge- ...

Drejede komponenter fra Ishøj Mekaniske skaber udvikling i produktionen hos...

Forstå engrosmarkedet for el

Send til en kollega

0.435