23948sdkhjf

Destilleri søger balancen mellem business og bæredygtighed

| Af Morten Vittrup Lund | Tip redaktionen om en historie

Økonomisk snusfornuft er påkrævet, hvis man vil stå tilbage, når tsunamien af nye destillerier har lagt sig

Først kom mikrobryggerierne, og nu kommer mikrodestillerierne.

Alene i de seneste 18 måneder er antallet af destillerier og spiritusproducenter i Danmark mere end fordoblet fra 35 til 80, fortæller Nyborg Destilleris blender og marketingansvarlige, Kim Møller-Elshøj.

Læs også: Økologiens paradoks: Må ikke selv fiske tang op af Storebælt

Dermed lægger destillerierne sig i halen på de mikrobryggerier, der er knopskudt de fleste steder i Danmark i løbet af de foregående 10-15 år.

- Der findes næppe andre brancher med en så eksplosiv vækst som vores, lyder det fra Kim Møller-Elshøj, som selv leverer den uundgåelige konklusion:

- Så næppe alle vil stadig være her om 20 år.

Afgørende med høj eksportgrad
Hos Nyborg Destilleri - der er ejet af Rømer-familien, som også ejer bl.a. Ørbæk Bryggeri - er det en cocktail af bæredygtighed, oplevelsesøkonomi, eksport og generel økonomisk snusfornuft, der skal sikre det to år gamle destilleri succes.

Destilleriet har egen restaurant og butik, ligesom der er faste rundvisninger de fleste dage. På den dag, hvor Food Supply Magazine lægger vejen forbi, er der således besøg fra en busfuld svenske turister.

- Internationalisering i form af eksport til udlandet er afgørende, hvis man vil overleve. Vi har en lille smule eksport til Tyskland i dag, men eksporten skal klart stige i fremtiden, fortæller Kim Møller-Elshøj.

Destilleriet fokuserer mest på whisky, men fremstiller også gin, rom, frugtbrændevin og akvavit for at sikre en så høj og varieret omsætning som muligt.

- På dagstapningsbasis fremstiller vi faktisk mest gin. Det er hurtigere at lave end whisky, og det er en højere volumen på grund af en høj efterspørgsel, siger Kim Møller-Elshøj.

Private label
Destilleriet supplerer desuden produktionen af egne produkter med lønproduktion og private label-produktion for forskellige kunder.

Driften skal naturligvis give overskud. Men Kim Møller-Elshøj erkender gerne, at man som et destilleri, der prioriterer bæredygtighed og økologi højt, hele tiden er nødt til at finde det rigtige snit mellem økonomisk bæredygtighed og miljømæssig bæredygtighed.

- Vi spørger for eksempel ofte os selv om, hvorvidt vi overhovedet skal lave rom? Sukkerrør gror ikke særlig godt på Østfyn, så var det bedre at lave eksempelvis brændevin på danske æbler?

Hvorfor laver I så rom, kunne man spørge?

- Fordi der er efterspørgsel på det, siger Kim Møller-Elshøj og tilføjer:

- De ting, vi foretager os, er med et økonomisk afsæt. Produkter får ikke lov til at leve, hvis der ikke er afsætning for dem.

Hold dig opdateret med Leder IDAG
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Nu skal der drives hospitalsbyggeri på solcellestrøm

Ready: Mere end solceller og energirenovering

Aarhusiansk boligforening klar til solpaneler og batterilager

1

Efter tre måneders test: Kabelløse lygtepæle er kommet for at blive

FN skruer ned for vandet

Solceller og rent vand til flodhestene i ZOO

Nyhedsbrev

8.038 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Økologiens paradoks: Må ikke selv fiske tang op af Storebælt

Destilleri søger balancen mellem business og bæredygtighed

Økonomisk snusfornuft er påkrævet, hvis man vil stå tilbage, når tsunamien af nye destillerier har lagt sig

Fra Donut til Dryp: Hundredevis af sensorer skal overvåge vandkredsløbet

Hybridløsninger og kraftvarmeværkerne skal i spil

Superkondensator lagrer energi i bussen i Aalborg

Økonomisk rygstød til masseproduktion af organiske solceller

Tankrenovering første skridt på grønnere vej i Fredericia

Geotermi uden slinger i valsen

Ny HI-pris skal sætte fokus på bæredygtighed

Norisol skal energieffektivisere 600 Coop-butikker

Gassen har flydt længe: Nu indvies Nature Energy Videbæk

Maritime brændselsceller skal produceres i Hobro

Åbningen af Quantafuel udskudt

Siemens Gamesa får ny onshore-direktør

Robotbrødre sender soldrevet ukrudtsbekæmper på markerne

1

Ny kedel fra AET skal brænde genbrugstræ i Tyskland

Studstrupværket fyrer igen med halm

Malaysia sender 3300 ton plastik tilbage til rige lande

1

Forsker: Danmark er foregangsland for solvarme

S vil skære udslip af drivhusgasser 60 procent i 2030

Den vanskelige plast bliver sværere at eksportere

Seminar: Sådan måler man madspild

Fremtidens fjernvarme udvikles i Aalborg

Energi-industrien har talt: Stiesdals energilagring bliver årets innovationsprojekt

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Nye lovkrav i Polen

Blockchain

Knowhow er baggrunden for Ajos’ kraneventyr i udlandet

Ny pladsbesparende RFID-læser med standardiseret forbindelse til cloud-applikationer fra Siemens

Tydeligt overblik over komplekse systemer

DIAP bliver guldpartner på The Smart Company under hi-messen

Fremtidens Fundament nomineres til Oslo Miljøpris 2019

Ny hi-award skal sætte fokus på bæredygtighed

Hils på din nye kollega - kontorrobotten

E-kursus i ikke-diskriminerende adfærd og intern overvågning

Mange nye HR-funktioner med seneste Dynamics 365 for Talent - Måske du allerede har adgang

B&R kompakt controller med integreret switch.

Interesseret i materialeteknologi? Og testfaciliteter?

3G-netværket har talte dage

Supersmarte servo-elektriske kantpressere fra finske CoastOne

Kvalitetspapkasser til gode priser online

Teknologi og innovation på folkemødet

Introduktion til elmarkedet

BlechExpo 2019 - Pladebearbejdning - Den Danske Fællesstand

Medlem af GS1Trade Sync? Få en komplet billedpakke med marketing- og planogramfotos for kun 100 kr

Royal Greenland vælger leverandør til stort moderniseringsprojekt på 3 lagr...

Renovering skal mindske unødvendig støj i Farum Midtpunkt

Den samlede svejsebranche er repræsenteret på hi-messen

Bygg Reis Deg 2019 16-19/10 Lillestrøm Norge - CFU vil gerne invitere dig m...

Nye controllere fra Siemens

Send til en kollega

0.296