23948sdkhjf

Shhh ... konkurrenter i nabolaget gør Lactosan-direktør hemmelighedsfuld

| Af Morten Vittrup Lund | Tip redaktionen om en historie

Ostepulverfabrik udvider for 100 millioner kroner, men indholdet vil direktøren ikke sige så meget om

Byggeriet er godt i gang. Og formålet er at øge både kapaciteten og fleksibiliteten hos den fynske ostepulverfabrik, som efter fire års uafbrudt vækst måtte se indtjeningen dykke i 2017.

Men meget mere får man ikke Lactosans administrerende direktør, Jørn Frandsen, til at fortælle om den over 100 millioner kroner dyre, nye fabrik, som Lactosan er ved at bygge i Ringe på Midtfyn. Én af Lactosans største konkurrenter - Cremo Ingredients - befinder sig nemlig ikke mange kilometer vestpå, i Glamsbjerg, og derfor er Jørn Frandsen af konkurrencehensyn loren ved at røbe alt for meget om hverken tal eller de teknologier, der skal proppes ind i den nye fabrik.

- Hvis bare vores konkurrenter lå i udlandet, ville jeg gerne fortælle mere. Men når nu en af vores største konkurrenter ligger her tæt på, kan jeg ikke røbe alt for meget, siger han.

Forbrugere køber mindre kød
Til gengæld vil Jørn Frandsen gerne fortælle om baggrunden for investeringen, som han betegner som en af de største i Lactosans historie.

For der er fortsat masser af efterspørgsel på Lactosans produkter, selvom flere års konstant fremgang blev bragt til ende i 2017, hvor resultatet før skat faldt fra 92 til 77 millioner kroner. Dog steg omsætningen med ni procent til 398 millioner kroner, blandt andet grundet fortsat god eksport af ostepulver til Østen, særligt Kina.

Derfor er en kapacitetsudvidelse påkrævet. Men investeringen handler om mere end bare at imødekomme den asiatiske efterspørgsel, understreger direktøren.

- Vi tror på, at Asien vil trække meget. Det er et interessant marked, fordi de får stigende forståelse for og appetit på ost. Men Europa er også interessant, fordi vi kan være med på vegetar-bølgen, siger Jørn Frandsen med henvisning til, at Lactosans ostepulver fremstilles på mikrobiel osteløbe frem for animalsk løbe.

- Så set ud fra, at vi forventer, at folk vil købe lidt mindre kød i fremtiden, kan det vegetariske segment sagtens være et vækstpunkt for os, siger direktøren, inden han tilføjer med en kluklatter:

- Til gengæld kommer vi nok aldrig med på veganerbølgen.

Holder vågent øje med trends
Andre igangværende trends på fødevareområdet bestyrker Jørn Frandsens tro på fortsat vækst hos virksomheden, som mellem 2012 og 2016 mere end firedoblede sin indtjening.

- Vi kigger på de generelle trends, der er i markedet, og der synes vi, vi passer meget godt ind. Det kunne for eksempel være inden for produkter med lavt saltindhold, hvor vores produkter på naturlig vis kan øge saltsmagen uden at øge saltmængden.

Hvordan kobler I jer på de her fødevaretrends? Hvordan holder I øje med dem?

- Vi har to ben. Dels en marketingafdeling, hvor vi har medarbejdere, der tager rundt og kigger på messer for at se, hvad der rører sig, dels vores udviklingsafdeling, hvor vi forsøger at kigge meget ind i, hvad vores produkter kan.

Funktionelle ingredienser
Såkaldt funktionelle ingredienser - altså hvor i dette tilfælde ostepulver kan anvendes som smagsfremmer eller emulgator - er en tredje trend, som Lactosan gerne vil koble sig på, fortæller Jørn Frandsen.

- Traditionelt set har man brugt ostepulver på grund af smagen, men der ligger måske mange andre ting i ostepulver, som vi ikke tidligere har været klar over. Så måske vi ikke bare kan tilføre smag, men også smagsfremmere, lavt saltindhold, emulgere nogle produkter og så videre.

Foruden produktion skal den nye bygning også rumme administrationsbygninger. Selve fabrikken forventes klar i forsommeren 2019, mens kontorbygningerne efter planen skal stå klar i 2020.

Mere om: Ostepulver
Hold dig opdateret med Leder IDAG
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Topchef vender hjem til Danmark efter 21 år: - Jeg skal lige genfinde den danske ironi

Peter Møller, Saint Gobain Distribution Danmarks nye adm. direktør, har et solidt leder-CV. Alligevel kræver dele af hans nye job lidt tilvænning

Ecco: Bekæmpelse af kopivarer er mere presserende end nogensinde

Hvidtved Larsen får ny nordisk servicechef

BR-konkurs giver nye butikker i gågader og storcentre

Dansk-norsk samarbejde på havvind styrkes

Ingeniørvirksomhed køber op - er tredoblet på fire år

Nyhedsbrev

Fødevarevirksomheder i Thy rotter sig sammen

Ørsted kaster sig ud i japansk havvind

Topresultater: Tre kvinder styrker Stark

Ny ledelse har skabt det bedste resultat i syv år i Danmark og udvidet med flere butikker

2018 var et bump på vejen hos Sjølund

Ejerne har dog fortsat fokus på den langsigtede vækst

Skidt nyt fra USA giver Pandora endnu en øv-dag

Salling vil opfinde BR på ny

Også i fremtiden skal legetøj kunne købes lokalt. Det forsikrer Salling Group, der har købt det konkursramte Top-Toys

Ejer efter lagerbrand: - 99 procent er totalskadet, men jeg tror ikke, mine sofaborde er futtet af

Fynsk automationsvirksomhed gruer for Brexit

Eks-direktør: - Jeg kan sagtens være min indsats bekendt

Christina Busk nomineret til europæisk plastpris

Letbæk Plast åbner fabrik i Polen

... men ikke på grund af billig produktion

Dansk firma vil producere plaststole i Polen - men ikke på grund af billig produktion

Ejerledelse til salg: En udfordring, der ikke kommer igen

Kolding melder fuldt hus på praktikpladser

Ny matching-model har succes på Koldings social- og sundhedsuddannelser.

1

Hensigtserklæring baner vej for storskalatest og prototype-testpladser

Dyne-Larsen overvejer køb af lokale Silkeborg IF

Direktørskifte i Unidrain

Vil politianmelde 342 fjernvarmeselskaber ét for ét

Egetæpper afventer svar fra fondsbørsen

Nordfynsk møbelfirma åbner i Norge

Egetæpper ruller ud af fondsbørsen

Investorer sælger Ørsted-aktier efter stop af Radius-salg

MHI Vestas gearer op i USA

Vestas vil have Helle Thorning-Schmidt i bestyrelsen

Afgifterne på blød PVC er fjernet

Direktør har forladt Løgismose Meyers

Revisor såede tvivl om fremtiden længe før palle-konkurs

LJ Maskinteknik udvider ejerkredsen.

Før palle-konkurs: Medarbejdere gik glip af løn og feriepenge

Royal Unibrew har en ny plan

Se alle Medlemmernes egne nyheder

600 mio. kr. skal give et teknologisk boost

Eksport til Tyskland - Den danske Fællesstand på Hannover messen 2019 01-05 April

Netværk skaber vækst

Introduktion til elmarkedet

Test af hygiejnisk design giver højere fødevaresikkerhed

Forstå engrosmarkedet for el

Besøg den internationale underleverandørmesse Z-subcontracting fair

Få styr på stammesproget – til dig der er ny i energibranchen

Må du genbruge dine stregkoder?

UGENS lagermaskine fra KAPEMA

Ledelse af IT-sikkerhed i energisektoren

Torsdag den 31. januar: Kom til Festival for selvstændige helt gratis

Gerflor er officiel sponser for VM I HERREHÅNDBOLD 2019

Politisk tiltag skaber nye byggebehov hos erhvervsskolerne

Introduktion til elmarkedet

VPD bearbejdning tilbyder totalløsninger

Konference om brugeradfærd i intelligente bygninger og potentiale for energieffektiv drift

Ny konference om brugeradfærd i intelligente bygninger og potentiale for energieffektiv drift

Få styr på stammesproget – til dig der er ny i energibranchen

Find vej til danske testfaciliteter

Messe for hus og have

Nyhed: Få de basale bogføringsværktøjer helt gratis med Billy Basic

Bygg Reis Deg 2019 16-19/10 Lillestrøm Norge - CFU vil gerne invitere dig m...

Introduktion til elmarkedet

Tre nye konsulenter til FRECON teamet

Send til en kollega

0.157