23948sdkhjf

Shhh ... konkurrenter i nabolaget gør Lactosan-direktør hemmelighedsfuld

| Af Morten Vittrup Lund | Tip redaktionen om en historie

Ostepulverfabrik udvider for 100 millioner kroner, men indholdet vil direktøren ikke sige så meget om

Byggeriet er godt i gang. Og formålet er at øge både kapaciteten og fleksibiliteten hos den fynske ostepulverfabrik, som efter fire års uafbrudt vækst måtte se indtjeningen dykke i 2017.

Men meget mere får man ikke Lactosans administrerende direktør, Jørn Frandsen, til at fortælle om den over 100 millioner kroner dyre, nye fabrik, som Lactosan er ved at bygge i Ringe på Midtfyn. Én af Lactosans største konkurrenter - Cremo Ingredients - befinder sig nemlig ikke mange kilometer vestpå, i Glamsbjerg, og derfor er Jørn Frandsen af konkurrencehensyn loren ved at røbe alt for meget om hverken tal eller de teknologier, der skal proppes ind i den nye fabrik.

- Hvis bare vores konkurrenter lå i udlandet, ville jeg gerne fortælle mere. Men når nu en af vores største konkurrenter ligger her tæt på, kan jeg ikke røbe alt for meget, siger han.

Forbrugere køber mindre kød
Til gengæld vil Jørn Frandsen gerne fortælle om baggrunden for investeringen, som han betegner som en af de største i Lactosans historie.

For der er fortsat masser af efterspørgsel på Lactosans produkter, selvom flere års konstant fremgang blev bragt til ende i 2017, hvor resultatet før skat faldt fra 92 til 77 millioner kroner. Dog steg omsætningen med ni procent til 398 millioner kroner, blandt andet grundet fortsat god eksport af ostepulver til Østen, særligt Kina.

Derfor er en kapacitetsudvidelse påkrævet. Men investeringen handler om mere end bare at imødekomme den asiatiske efterspørgsel, understreger direktøren.

- Vi tror på, at Asien vil trække meget. Det er et interessant marked, fordi de får stigende forståelse for og appetit på ost. Men Europa er også interessant, fordi vi kan være med på vegetar-bølgen, siger Jørn Frandsen med henvisning til, at Lactosans ostepulver fremstilles på mikrobiel osteløbe frem for animalsk løbe.

- Så set ud fra, at vi forventer, at folk vil købe lidt mindre kød i fremtiden, kan det vegetariske segment sagtens være et vækstpunkt for os, siger direktøren, inden han tilføjer med en kluklatter:

- Til gengæld kommer vi nok aldrig med på veganerbølgen.

Holder vågent øje med trends
Andre igangværende trends på fødevareområdet bestyrker Jørn Frandsens tro på fortsat vækst hos virksomheden, som mellem 2012 og 2016 mere end firedoblede sin indtjening.

- Vi kigger på de generelle trends, der er i markedet, og der synes vi, vi passer meget godt ind. Det kunne for eksempel være inden for produkter med lavt saltindhold, hvor vores produkter på naturlig vis kan øge saltsmagen uden at øge saltmængden.

Hvordan kobler I jer på de her fødevaretrends? Hvordan holder I øje med dem?

- Vi har to ben. Dels en marketingafdeling, hvor vi har medarbejdere, der tager rundt og kigger på messer for at se, hvad der rører sig, dels vores udviklingsafdeling, hvor vi forsøger at kigge meget ind i, hvad vores produkter kan.

Funktionelle ingredienser
Såkaldt funktionelle ingredienser - altså hvor i dette tilfælde ostepulver kan anvendes som smagsfremmer eller emulgator - er en tredje trend, som Lactosan gerne vil koble sig på, fortæller Jørn Frandsen.

- Traditionelt set har man brugt ostepulver på grund af smagen, men der ligger måske mange andre ting i ostepulver, som vi ikke tidligere har været klar over. Så måske vi ikke bare kan tilføre smag, men også smagsfremmere, lavt saltindhold, emulgere nogle produkter og så videre.

Foruden produktion skal den nye bygning også rumme administrationsbygninger. Selve fabrikken forventes klar i forsommeren 2019, mens kontorbygningerne efter planen skal stå klar i 2020.

Mere om: Ostepulver


Hold dig opdateret med Leder IDAG

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Ingen ved hvornår Ikea åbner på Vesterbro

Se tallene: Hver anden speditør tabte indtjening

Hvilke speditører tjener mest - og mindst? Få svaret og endnu flere nøgletal fra Transportmagasinets Top-analyse her

Speditionsbranchen gik i bakgear

Speditørerne transporterede gods som aldrig før, men indtjeningen bakkede fire år tilbage.

Danish Crown giver Kurt Beier otte uger mere

I en ny erklæring forpligter Danish Crown sig på at sikre ordentlige arbejdsforhold for deres chauffører

ATP Ejendommes topchef fratræder

Efter Brexit-aftale: Idealcombi er optimistisk

Nyhedsbrev

Sådan vil Bolia øge omsætningen med 1 milliard

Over forventning: Gabriel vokser med tyve procent

Tidligere Grundfos-formand ville skabe enorm pengetank

NKT fyrer topchef

Michael Hedegaard Lyng forlader kabelproducenten

Højrisikable satsninger skal sikre Legos fremtid

Ideen om at have en klar plan fem år frem er død, siger Lego-formand Jørgen Vig Knudstorp

To millioner kroner til fyrede Vestas-medarbejdere

Transportbranchens top tjener færre penge

Indtjeningen fulgte ikke med aktiviteten op hos de danske transportvirksomheder sidste år.

Nilfisk-direktør afviser fusionsrygter

1.700 ville have en bid af Seluxit

Ingrediensboss: Det er ikke filantropi – det er penge

Affaldsselskab erkender ulovlige indkøb for 94 mio. kr.

Landets tredjestørste kommunalt ejede affaldsselskab har i en lang årrække handlet i strid med udbudsreglerne.

BILLEDSERIE: 700 til en dag i rummets tegn

Lars Larsen-fusion: Sammenlægningen er i gang

Nye regnskabstal: H+H opjusterer igen

Esbjerg-grund bliver gjort Ikea-klar

Sun Lolly-producent køber op i Kina

BILLEDSERIE: Svenskerne inviterer til underleverandør-fest

Stort salg af headsets luner hos GN Store Nord

Bygma overtager byggecentre fra konkurrent

Bonava udnævner ny dansk topchef

Flere butikker skal vende minus til plus i Lars Larsen-kæde

Fond fortsætter opkøb af Egetæpper

Flisproducent får ny ejer

Direktør vender tilbage til Coloplast

Tidligere By & Havn-direktør får millioner i gyldent håndtryk

Droneklynge får ny forretningschef

Grundfos-boss er klar til opkøb

Danfoss køber OE3i

Stifter af Vestergaard Company død

Årets Ejerleder 2018 kåret

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Invitation til messe for VVS, sanitet, energi og indeklima

Introduktion til elmarkedet

Vær med og få mere viden til dit arbejde - uden beregning

Klar til fuld digital udbudsproces på byggesager?

Lovkrav: Er I overgået til den fulde digitale udbudsproces?

Kontorrobotterne indtager dine processer – vær på forkant med fremtiden nu

De bedste fødevarer og produkter hyldes på FoodTech

Pas på med at bruge din PC, hvis Windows har slettet filer hos dig

Vær med i GS1 Denmarks julekalender 2018

Avanceret Energilagring - konference den 29. november 2018

FoodTech er åbnet med udstillerfremgang

WEBINAR: Om brugen af optisk måling til vibrationsanalyse

Gæsteprincippet og fravigelse heraf

Hent jeres kantbukkede emner hos VPD bearbejdning

Implementering af AMCS Intelligent Optimering software til ruteplanlægning gennemført hos CNC

Mezzanin giver 25 % mere lagerplads hos Jysk Firmatøj

Mange nye ansigter styrker Ajos

E-kursus om persondataforordningen, GDPR

Opret jobannonce nemt og gratis på Jobnet for Arbejdsgivere

Fremtiden er elektrisk: Lancering af World Energy Outlook 2018

Udstillerfremgang og royalt besøg på FoodTech

Siemens Industrial Edge er det bedste fra begge verdener

Kursus 6.2.19: Forebyg og håndter stress

Fremtiden er elektrisk: Lancering af World Energy Outlook 2018

Innovation og nytænkning hædres ved International Food Contest på FoodTech

Send til en kollega

0.203