Sådan lyder det i dag fra LO's næstformand Ejner K. Holst, efter at en ny undersøgelse fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, viser at tre ud af fire virksomheder, der har haft behov for at rekruttere i foråret, har fået den arbejdskraft, de søgte.
Tallene viser at virksomhederne i foråret ikke kunne finde medarbejdere til 16.800 stillinger. Det svarer til 0,6 pct. af beskæftigelsen, og tallet er dermed på stort set samme niveau som sidste efterår og foråret 2016. Og det er indenfor 8 ud af 10 faggrupper, de samme stillingsbetegnelser, der er sværest at finde medarbejdere til.
Chefer gør for lidt
Det ser dermed heller ikke ud til, at udfordringerne tager til, mener LO, som kritiserer virksomhederne for at være for traditionelle og gøre for lidt for at finde den ansatte de har brug for:
![]() |
TOP TI: De medarbejdere mangler:
I forhold til top 10 listen fra foråret 2017 er 8 ud af 10 stillingsbetegnelser i Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekrutterings undersøgelse gengangere.
1 Tømrere, der topper den aktuelle liste, var den stillingsbetegnelse, hvor der var registreret næstflest forgæves rekrutteringer på for et år siden.
2 Programmør og systemudvikler er gået fra en 3.plads i foråret 2017 til aktuelt at ligge på 2.-pladsen.
3 Elektrikere er rykket fra en 4.-plads for et år siden til nu at ligge nr. 3.
4 Rengøringsassistenter, der ligger nr. 4 på den aktuelle liste indtog 10.-pladsen for et år siden.
5 Social- og sundhedsassistenter lå nr. 7 på listen for et år siden.
6 Kokke, der aktuelt ligger nr. 6 på listen, lå nr. 8 på listen for et år siden.
7 Handicaphjælper er – med en 7.-plads - ny på listen.
8 Salgskonsulent toppede listen for et år siden, og ligger aktuelt nr. 8.
9 Butiksassistent er gået fra en 6.-plads til en 9.-plads i år.
10 Tjener på 10.-pladsen er ny på listen.
Byggeriet har det svært
Undersøgelsen viser dog også, at rekrutteringsproblemerne er præget af faglært arbejdskraft og at der er stor forskel på rekrutteringsudfordringerne på tværs af områder og inden for brancherne.
Bygge- og anlægsbranchen er fortsat den branche med de største udfordringer med forgæves rekrutteringer, svarende til 1,8 pct. af beskæftigelsen.
Og så er rekrutteringsudfordringerne antalsmæssigt præget af knaphed på faglært arbejdskraft.
Arbejdsgiverne har sværest ved at rekruttere blandt andet tømrere, elektrikere, rengøringsassistenter, social- og sundhedsassistenter, kokke og butiksassistenter.
– Det bekræfter os i behovet for flere faglærte. Men i stedet for arbejdsgivernes råben op om udenlandsk arbejdskraft, så har vi nu en gylden mulighed for at få flere fra kanten af arbejdsmarkedet med i opsvinget. Det understreger også behovet for, at virksomhederne tager flere lærlinge ind, så vi kan få uddannet tilstrækkeligt faglært arbejdskraft fremadrettet, siger LO-næstformand Ejner K. Holst.
Læs også: Hele Europa kommer til at kæmpe om de samme polakker
15 pct. af de virksomhederne i rekrutteringsundersøgelsen, som har haft problemer meda t finde arbejdskraft oplyser ifølge undersøgelsen fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, at de efterfølgende har besat stillingen med en anden profil end oprindeligt tænkt. Tre pct. af stillingerne er nedlagt og 5 pct. af virksomhederne oplyser, at stillingen ikke er ledig længere af ’andre årsager’. Endeligt fortæller 77 pct. af virksomhederne, at stillingen stadig er ubesat på interviewtidspunktet.
Styrelsens undersøgelse er lavet af Rambøll Management med en stikprøveundersøgelse blandt 20.066 virksomheder, hvoraf 15.095 har svaret via internettet eller via telefoninterviews.
De virksomheder, som indgår i undersøgelsen, beskæftiger ca. 46 procent af den samlede beskæftigelse på det danske arbejdsmarked.
Man kan finde hele styrelsens undersøgelse her.