23948sdkhjf

Afsætning: Danske forbrugere er Nordens økonomiske optimister

Vi er de økonomisk mest trygge og optimistiske i forhold til vores privatøkonomi i Norden - men en stor gruppe synes ikke de følger med.

Sammen med nordmændene er danskere lige nu de mest økonomisk trygge i Norden og målt på, hvor optimistiske vi er i forhold til vores privatøkonomiske situation, ligger vi nummer et blandt de nordiske lande.

Det fremgår af Danske Banks rapport Økonomisk Tryghed 2018, der udkommer i dag, og hvor vi for første gang tager temperaturen på den økonomiske tryghed i hele Norden.

Rapporten viser blandt andet, at 55 procent af danskerne er optimistiske i forhold til deres økonomiske situation. Det er markant flere end i de øvrige nordiske lande.

I Finland svarer 37 procent, at de er enten lidt, noget eller meget optimistiske i forhold til deres privatøkonomiske situation. I Norge er tallet 43 procent, mens svenskerne med 47 procent ligger tættest på Danmark, når det gælder økonomisk optimisme.

Tryghed som sidste år
Selv om danskernes tro på fremtiden ligger i top i nordisk sammenhæng, så viser rapporten samtidig, at danskernes samlede økonomiske tryghed står lidt i stampe.

På en skala fra 1-10 ligger danskernes tryghedsindeks på 6,6, der er beregnet ud fra ni forskellige parametre. Det er et marginalt fald i forhold til sidste år, hvor danskernes økonomiske tryghed var på indeks 6,7.

- Selvom tryghedsindekset er relativt højt og få er decideret utrygge, så er det alligevel lidt overraskende, at danskernes tryghedsindeks ikke stiger. Vi er inde i et længerevarende økonomisk opsving. Alene siden sidste års undersøgelse er flere end 45.000 kommet i arbejde og fremgangen på boligmarkedet har spredt sig til hele landet. Men det smitter altså ikke af på indekset, siger Louise Aggerstrøm Hansen, privatøkonom i Danske Bank.

Den økonomiske tryghed i Danmark ligger på niveau med den økonomiske tryghed i Norge, mens svenskerne er marginalt efter med et tryghedsindeks på 6,5. Finnerne ligger noget efter de øvrige nordiske lande med et indeks på 6,1.

Nordiske forskelle

Danskerne er Nordens økonomiske optimister. 55 procent ser optimistisk på deres økonomiske situation. Det samme gælder kun 37 procent af finnerne.

I Sverige er bekymringen for overforbrug lavest i Norden. Hvor det i Danmark er 16 procent af os, der siger, at vi aldrig bekymrer os om vores forbrug, så gælder det for 25 procent af svenskerne.

Nordmænd bekymrer sig til gengæld mindst om, at de kan få den daglige økonomi til at løbe rundt. 46 procent af nordmændene siger, at de aldrig bekymrer sig. I Danmark er det det 33 procent og i Finland blot 20 procent, der er helt ubekymrede.

Finnerne har samlet set den laveste økonomiske tryghed i Norden. Men finnerne er sammenlignet med danskere væsentlig mere selvsikre, når det kommer til deres formueforhold. 27 procent af finnerne bekymrer sig slet ikke om deres formue. Det er der kun 20 procent af danskerne, der kan svare ja til.
- Der er flere interessante forskelle på de parametre, der ligger til grund for det samlede økonomiske tryghedsindeks. Men først og fremmest viser tryghedsindeksene, at vi på tværs af Norden med Finland som en undtagelse, ser meget ens på vores økonomiske tryghed. Det hænger sammen med, at det går relativt godt økonomisk, og samtidig har vi mange fællestræk i vores velfærdsmodeller, der nok også spiller ind, når man måler tryghed, siger Louise Aggerstrøm Hansen.

Pension gør os utrygge
Pension er noget af det, der bekymrer os mest i Norden, og det er i høj grad med til at trække tryghedsindekset ned i alle lande.

- Kun hver fjerde dansker er helt tryg ved, at de sparer nok op til pension. Tallet er endnu lavere i de andre nordiske lande. Det afspejler både, at vi ikke interesserer os synderligt meget for pension, men også at det kan være svært at overskue. Det er svært at se langt ud i fremtiden, og med stigende levealder ved vi dybest set ikke, hvor længe vores pension skal række. Bliver vi 75 eller 100 år er jo i sagens natur meget svært at spå om. Derfor er det klart, at pension kan give usikkerhed, siger Louise Aggerstrøm Hansen.

Hun gør dog opmærksom på, at de pensionstjek, som de fleste pensionsselskaber tilbyder, er en rigtig god hjælp, hvis man vil skabe sig et bedre overblik over sin pensionsopsparing.

- Mange vil heldigvis opleve, at det ser meget fornuftigt ud. Det kan give ro i maven, mens andre, hvor det ser knap så godt ud, kan få klar besked om, hvad der skal til i øget opsparing, hvis de vil realisere det seniorliv, de forestiller sig, siger Louise Aggerstrøm Hansen.

Ikke alle føler den økonomiske fremgang
En anden væsentlig forklaring på, at vores økonomiske tryghed ikke er steget, hænger ifølge Louise Aggerstrøm Hansen sammen med, at ikke alle danskere føler, at de har fået del i de senere års økonomiske vækst.

- På ti år har en gennemsnitsfamilie fået 2.000 kroner mere mellem hænderne om måneden, når man tager højde for prisstigninger. Men mere end hver tredje dansker mener faktisk ikke, at de har oplevet en nævneværdig fremgang i deres egen økonomi som følge af opsvinget. Blandt andet siger 60 procent af landets pensionister, at opsvinget ikke er kommet dem til gavn. Samtidig viser rapporten, at ældre generelt er den gruppe, der er mest økonomisk trygge, slutter Louise Aggerstrøm Hansen.

Hold dig opdateret med Leder IDAG
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Kartoffeldirektør er pludselig væk

Danske Havne går med i Ocean Plastic Forum

Chemometec skruer på optimismen

ETK EMS ejer: Et resultat der overgår forventningerne

Dansk hydraulik-specialist solgt til svenskere

År efter år: Dana Lim mæsker sig i større og større omsætning

Nyhedsbrev

Ny chef til Pleje og Omsorg

Caverion henter ny topchef

Konkursramt bryggeri brygger igen

Palleproducent fordobler stab og toplinje

Jysk facadefirma køber op i Odense

Trægulve er overset: Fokus på nichen øger salget hos Junckers

Direktør tror på, at salget kan vokse fremover trods populære gummigulve

Nature Energy køber to biogasanlæg

- Det bliver nok ikke de sidste opkøb, lyder det fra Ole Hvelplund

Mikrofon-firma kan atter komme på danske hænder

MHI Vestas bekræfter kæmpeordre

Tiltalt i kartelsag: Jeg lånte tilbud på grund af stress

Vækstboom: FDB Møbler fordobler omsætning på tre år

Robot fordobler produktionen på kistefabrik

Haldor Topsøe pønser på salg

Mærsk vil være CO2-neutral i 2050

Scanmetals vil investere 125 millioner i ny fabrik

Meldgaard Transport køber op

Konsolideringen i transportbranchen fortsætter

Trods presset Brexit-år: Vinduesproducent fordobler bundlinjen

Bagerkæden Emmerys må sluge endnu et milliontab

Underskuddet næsten fordoblet trods mere service

Universal Robots fejrer 10-års jubilæum

Ny leder af Test- og Udviklingscenter for Velfærdsteknologi

Metroselskab får millionbøde

Energiklynge i nye klæder får kontor i Silkeborg

Ny Svansø-ejer: Good Food Group skal vokse gennem udvidelser og opkøb

Nu er bestyrelsen i Grundfos-fond atter fuldtallig

200 Carlsberg-chefer får en ekstra årsløn

Familieejet milliardkoncern solgt til kapitalfond

1

Alle vil købe én million elkunder

Fyringer hos Deif

Veltec får ny ejer

Kinesisk firma vil bygge tunnel mellem Danmark og Sverige

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Ring 8612 8855: Cabi rådgiver virksomheder i konkrete situationer - gratis

Ny energiledelsesuddannelse - med certifikatmulighed

Brug for hjælp 12 timer om ugen?

Nyt højdynamisk servosystem fra Siemens

Gæsteprincippet og fravigelse heraf

Har du brug for Siemens teknisk support?

Donation eller destruktion? Dyreværnet kender svaret

Gerflor DLW har leveret 8.000 m2 akustik linoleumsgulve til Europaskolen

Stærke kompetencer til V2C

Gæsteprincippet og fravigelse heraf

Digitalisering af interne arbejdsgange i virksomheden….

Rengøringsteknikker, hygiejnisk design og best practice i industriel hygiejne

Fire ISO-standarder til bæredygtig og miljøansvarlig virksomhedsdrift

Lær Revit Architecture trin for trin - deltag på 4-dages grundkursus fra d. 10/12

Dansk Halbyggeris nye skicenter indviet på Amager Bakke

Ledelse af IT-sikkerhed i energisektoren

Siemens tilbyder nem Motion med S7-1500 T

Spørg os om handicap - gratis

Dagen derpå: Sådan forløb Black Friday 2018

Styr på fabrikken med Siemens Simatic RTLS

SummIT 2018

Nooteboom maskintrailer hos Korsdal Trailer A/S

Ledelse af IT-sikkerhed i energisektoren

To gigantiske pladevalser til vindmølleindustrien

Vind lækre præmier hver dag i december

Send til en kollega

0.274