Afsætning: Danske forbrugere er Nordens økonomiske optimister

Vi er de økonomisk mest trygge og optimistiske i forhold til vores privatøkonomi i Norden - men en stor gruppe synes ikke de følger med.

Sammen med nordmændene er danskere lige nu de mest økonomisk trygge i Norden og målt på, hvor optimistiske vi er i forhold til vores privatøkonomiske situation, ligger vi nummer et blandt de nordiske lande.

Det fremgår af Danske Banks rapport Økonomisk Tryghed 2018, der udkommer i dag, og hvor vi for første gang tager temperaturen på den økonomiske tryghed i hele Norden.

Rapporten viser blandt andet, at 55 procent af danskerne er optimistiske i forhold til deres økonomiske situation. Det er markant flere end i de øvrige nordiske lande.

I Finland svarer 37 procent, at de er enten lidt, noget eller meget optimistiske i forhold til deres privatøkonomiske situation. I Norge er tallet 43 procent, mens svenskerne med 47 procent ligger tættest på Danmark, når det gælder økonomisk optimisme.

Tryghed som sidste år
Selv om danskernes tro på fremtiden ligger i top i nordisk sammenhæng, så viser rapporten samtidig, at danskernes samlede økonomiske tryghed står lidt i stampe.

På en skala fra 1-10 ligger danskernes tryghedsindeks på 6,6, der er beregnet ud fra ni forskellige parametre. Det er et marginalt fald i forhold til sidste år, hvor danskernes økonomiske tryghed var på indeks 6,7.

- Selvom tryghedsindekset er relativt højt og få er decideret utrygge, så er det alligevel lidt overraskende, at danskernes tryghedsindeks ikke stiger. Vi er inde i et længerevarende økonomisk opsving. Alene siden sidste års undersøgelse er flere end 45.000 kommet i arbejde og fremgangen på boligmarkedet har spredt sig til hele landet. Men det smitter altså ikke af på indekset, siger Louise Aggerstrøm Hansen, privatøkonom i Danske Bank.

Den økonomiske tryghed i Danmark ligger på niveau med den økonomiske tryghed i Norge, mens svenskerne er marginalt efter med et tryghedsindeks på 6,5. Finnerne ligger noget efter de øvrige nordiske lande med et indeks på 6,1.

Nordiske forskelle

Danskerne er Nordens økonomiske optimister. 55 procent ser optimistisk på deres økonomiske situation. Det samme gælder kun 37 procent af finnerne.

I Sverige er bekymringen for overforbrug lavest i Norden. Hvor det i Danmark er 16 procent af os, der siger, at vi aldrig bekymrer os om vores forbrug, så gælder det for 25 procent af svenskerne.

Nordmænd bekymrer sig til gengæld mindst om, at de kan få den daglige økonomi til at løbe rundt. 46 procent af nordmændene siger, at de aldrig bekymrer sig. I Danmark er det det 33 procent og i Finland blot 20 procent, der er helt ubekymrede.

Finnerne har samlet set den laveste økonomiske tryghed i Norden. Men finnerne er sammenlignet med danskere væsentlig mere selvsikre, når det kommer til deres formueforhold. 27 procent af finnerne bekymrer sig slet ikke om deres formue. Det er der kun 20 procent af danskerne, der kan svare ja til.
- Der er flere interessante forskelle på de parametre, der ligger til grund for det samlede økonomiske tryghedsindeks. Men først og fremmest viser tryghedsindeksene, at vi på tværs af Norden med Finland som en undtagelse, ser meget ens på vores økonomiske tryghed. Det hænger sammen med, at det går relativt godt økonomisk, og samtidig har vi mange fællestræk i vores velfærdsmodeller, der nok også spiller ind, når man måler tryghed, siger Louise Aggerstrøm Hansen.

Pension gør os utrygge
Pension er noget af det, der bekymrer os mest i Norden, og det er i høj grad med til at trække tryghedsindekset ned i alle lande.

- Kun hver fjerde dansker er helt tryg ved, at de sparer nok op til pension. Tallet er endnu lavere i de andre nordiske lande. Det afspejler både, at vi ikke interesserer os synderligt meget for pension, men også at det kan være svært at overskue. Det er svært at se langt ud i fremtiden, og med stigende levealder ved vi dybest set ikke, hvor længe vores pension skal række. Bliver vi 75 eller 100 år er jo i sagens natur meget svært at spå om. Derfor er det klart, at pension kan give usikkerhed, siger Louise Aggerstrøm Hansen.

Hun gør dog opmærksom på, at de pensionstjek, som de fleste pensionsselskaber tilbyder, er en rigtig god hjælp, hvis man vil skabe sig et bedre overblik over sin pensionsopsparing.

- Mange vil heldigvis opleve, at det ser meget fornuftigt ud. Det kan give ro i maven, mens andre, hvor det ser knap så godt ud, kan få klar besked om, hvad der skal til i øget opsparing, hvis de vil realisere det seniorliv, de forestiller sig, siger Louise Aggerstrøm Hansen.

Ikke alle føler den økonomiske fremgang
En anden væsentlig forklaring på, at vores økonomiske tryghed ikke er steget, hænger ifølge Louise Aggerstrøm Hansen sammen med, at ikke alle danskere føler, at de har fået del i de senere års økonomiske vækst.

- På ti år har en gennemsnitsfamilie fået 2.000 kroner mere mellem hænderne om måneden, når man tager højde for prisstigninger. Men mere end hver tredje dansker mener faktisk ikke, at de har oplevet en nævneværdig fremgang i deres egen økonomi som følge af opsvinget. Blandt andet siger 60 procent af landets pensionister, at opsvinget ikke er kommet dem til gavn. Samtidig viser rapporten, at ældre generelt er den gruppe, der er mest økonomisk trygge, slutter Louise Aggerstrøm Hansen.Hold dig opdateret med Leder IDAG

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Industrien og byggeriet må vente længere på at få betaling

Danmark er det land i EU, hvor virksomhederne hurtigst får deres betaling. Men hos maskinindustrien og i byggeriet må man vente - og for eksporten går det den gale vej.

Fredagsbog: Indsigtsfuld bog om globalismen

Debattøren og redaktøren Anna Libak har begået en skarp analyse af Vestens svækkelse og populismens fremmarch. Analysen er i høj grad brugbar for erhvervsfolk, der arbejder internationalt i en stadig mere uforudsigelig verden.

Opfindere inspireret af TV-udsendelse

Butikschef på rekordtid

Mandag fik 22 årige Claus Christiansen overrakt nøglerne til sin JYSK-butik i Skagen. Efter en lynkarriere er han nu nyudnævnt butikschef.

Direktør: Det er dybest set, fordi vi har medvind på cykelstien

Investorerne jagter den næste robotsucces

Tredje udgave af Odense Investor Summit, hvor investorer møder kapitalsøgende virksomheder. Hovedfokus er på robotter, droner, automation og velfærdsteknologi

Nyhedsbrev

Sjællandsk VVS’er køber kollega

”Dårlig ledelse” fører til katastrofeår for Intersport

Flere handler i udenlandske webshops

Hver fjerde af e-handlerne er det seneste år sket i en netbutik udenfor EU

Kassen er tom hos juicefirmaet Seimei

Ejer Allan Feldt har fyret halvdelen af medarbejderne

Ny hjælp til ledere af kriseramte virksomheder

Gratis rådgivning til virksomhedsejere, hvor virksomheden er kommet i alvorlige problemer, skal nu fornyes.

Flere konkurser i transportbranchen

Carl Hansen & Søn åbner ny flagshipstore i Japan

Brancheforening får nyt navn

Tvis henter direktør i Dansk Fjernvarme

Rådgiver tager sit gamle navn tilbage

Dansk boligbrand er klar til at indtage Europa

Målet er 175 salgssteder inden for et år

Salling Group har fyret 38 ansatte

Udover fyringerne får 20 medarbejdere "ændrede ansættelsesforhold".

Velux vinder over polakker: Klagesag afvist

3.200 flere lønmodtagere hver måned i fem år

Brüel-direktør stopper - der er brug for en anden

Superministeren forlader politik: Bliver topchef for erhvervslivet

Den tunge, konservative minister forlader i dag politik for topstillingen i en af Danmarks største organisationer.

Skarp konservativ bliver ny erhvervsminister

Portræt: Som profil for De Konservative har Rasmus Jarlov ofte haft markante meninger. Det har bragt ham i problemer.

Her er de ti jobs, det er sværest at besætte

En ny top-ti viser hvilke stillinger, der er sværest at besætte. Men generelt finder tre ud af fire de ansatte, de har brug for - og resten kunne gøre meget mere, lyder kritikken.

Troels Lund: Det er en dårlig dag for Danmark i EU

Mosteri har mistet hele kapitalen

Sparer 400 timer om året med nyt logistiksystem

Statsministeren besøgte Danfoss

Morsø Jernstøberi bløder stort

Vestas lander amerikansk storordre på 226 vindmøller

Danske lastvogne kørte mindre i første kvartal

Jensen Metal køber Silkeborg Maskinfabrik

Stadig håb for Silkeborg Maskinfabrik

Flere bliver på arbejdsmarkedet - færre på forsørgelse

Bladt kæmper med afventende marked

Jual køber nedlagt kabelfabrik

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Uglvig og Skelmose samler tropperne i et selskab - Skelmose

Kom til julegavemesse ved Mogens Daarbak A/S

Konfernce: De store projekter i Holstebro

Hans Toksvig Larsen fylder 60 år

E-18 runder 100 udstillere

Få CT scannet dine emner hos Zebicon

Forstå engrosmarkedet for el

Siemens SIRIUS ACT trykknapper - robuste, smarte og fleksible

Hvad er problemet med interne varenumre?

Iværksætter automatiserer årsregnskabet, så hun har mere tid til madpakker

Konference - Roskilde: De store projekter

- Stemningen og atmosfæren var helt unik sammenlignet med andre steder, vi har været

Hvis I vil skrive om CSR i jeres årsrapport, så tjek Cabis guide - gratis download

Bliv opdateret på byggebranchens udfordringer på BIM Forum d. 20. & 21. september

Tysk fagmesse for renovering og istandsættelse

Bærbar med indbygget mobilt bredbånd (Online på farten)

Europcar fremtidssikrer og effektiviserer deres forretningsgang, ved at digitalisere

Dette vil starte din rejse mod PLM - på kun 10 dage

Lær at anvende Bluebeam Revu til oprettelse og redigering af PDF dokumenter på kursus d. 13/8

Grønbech PR & Kommunikation

Entreprisekontrakt indgået med OK-Fonden og Helsingør Kommune

Legat til afholdt seniormedarbejder

UGENS lagermaskine fra KAPEMA

Den danske Fællesstand på EuroBlech 2018 24-26/10 Hannover - Bliv en del a...

Lær Revit Architecture trin for trin - deltag på 4-dages grundkursus fra d....

Send til en kollega

0.187