Danske business engle investerer som aldrig før
| Af Carsten Steno | Tip redaktionen om en historieDer kommer stadig flere danske business engle. De får deres investeringer tre gange igen. Danske engle er ved at blive professionelle, viser ny undersøgelse.
Kun en mindre del af business-englene er med i DANBAN, det danske netværk af business-engle, der onsdag holdt årsmøde i Odense. Men skal man tage DANBAN-medlemmernes aktivitetsniveau som udtryk for, hvordan alle businessengle agerer, så er aktiviteten høj.
Mere end 300 engle var til stede ved årsmødet i går og ifølge en undersøgelse foretaget blandt netværkets engle, har de nu i gennemsnit investeret i hver 2,9 virksomheder. Pænt mere end i fjor. Og i de tilfælde, hvor det er lykkedes dem at sælge aktierne igen, har englene i gennemsnit fået deres penge hjem 2,8 gange.
77% af englene foretog en investering i 2017 sammenlignet med 67% året forinden. Samtidig steg investeringerne målt i kroner og ører. DanBANs medlemmer investererede knap 192 mio. kr. i iværksættervirksomheder, og på landsplan skønnes beløbet at være i omegnen af 6 mia. kr.
“Aldrig før er så store beløb gået fra business angels til unge danske iværksættere. Vi nærmer os én million kr. investeret pr. virksomhed. Englene afhænder succesvirksomheder med høje afkast, og det vidner, om at danske business angels er blevet topprofessionelle”, siger Jesper Jarlbæk, formand for DanBAN og næstformand i DVCA, brancheforeningen for venture- og kapitalfonde samt business angels
Pengene næsten 3 gange igen
Undersøgelsen fra DanBAN viser, at danske business angels skabte konkurrencedygtige afkast i 2017. Hvis der var investeret én krone i hver af de 43 virksomheder, som er afhændet i 2017, så ville den oprindelige investering på 43 kr. have givet et afkast på 125 kr. Det svarer til en multipel på 2,9. Afkastet er på samme høje niveau som de foregående fire år og statistikken er nu baseret på 135 exits siden 2013.
“Business angel-investeringerne gav pengene knap 3 gange igen i 2017, og det er et flot resultat. Det viser, at business angels investeringer som investeringsklasse er mere end konkurrencedygtige ift. andre typer investeringsaktiver”, siger Jesper Jarlbæk
Danske business angels investerer særligt i IT- og fintech-virksomheder, som tilsammen udgjorde næsten halvdelen af englenes porteføljer i 2017. Øvrige brancher som englene investerer i er bl.a. detailhandel, sundhedsteknologi, biotek og Life science samt kreative industrier.
For få går sammen i syndikater
På 5 år er antallet af medlemmer i DanBAN steget fra 70 engle i 2013 til 132 engle i 2017. Og i år er der foreløbig kommet 28 yderligere medlemmer til.
I fjor var der exitter i 43 virksomheder mod 21 i 2016 - også en stigning, mens 12 af de virksomheder, som netværksmedlemmerne har investeret i er lukket, eller afviklet. 45 pct. af englene .
I DANBAN-netværket har mange engle mere end 10 pct. af aktierne i de firmaer, de investerer i. Det er ifølge formanden for DANBAN, Jesper Jarlbæk, udtryk for, at de danske engle endnu ikke er helt modnet til internationalt niveau. Her har man en mere rodfæstet tradition for at investere i syndikater sammen med andre danske businessengle for at sprede risikoen..
Læs også: Hvad skal vi med offentlige erhvervs-rådgivere, når vi har 4.000 business-engle
Når danske business-engle kun i begrænset omfang syndikerer deres investeringer, kan det skyldes, at udbytte af minoritetsposter under 10 pct. i iværksætter-virksomheden beskattes særligt hårdt – den såkaldt udbytteskat – en del af den såkaldte iværksætterskat. Den anden del, den der beskattede aktiestigninger på aktieposter under 10 pct. i porteføljeselskaber ekstra hårdt, er derimod afskaffet.
”Men udbytteskatten fremmer en usund investeringskultur, hvor engle holder for længe på deres aktier og undlader at syndikere med andre”, mener Jesper Jarlbæk.
DANBAN undersøgelsen har også en ambition om at kunne fortælle, hvad businessengle får i retur for deres investeringer regnet som IRR – Internal Rate of Return – den svinger ifølge Jesper Jarlbæk mellem 15 og 28 pct. fra engel til engel.
Læs også: Små danske virksomheder investerer for lidt
Det danske businessengle netværk, DANBAN, har i fjor udvidet med en Århusafdeling, ligesom et netværk af engle på Lolland-Falster er blevet en del af foreningen
Fynbo årets business-engel
På årsmødet for danske business angels blev bestyrelsesformand i Lorenz Technology, Helge Munk fra Fyn kåret som Årets Business Angel. Direktør og adjungeret professor på CBS og Aalborg University Søren Hougaard, fik en særlig hæderspris efter at have udmærket sig i snart 20 år som aktiv investor inden for venturebranchen. Virksomheden Meploy og Alcowhey blev kåret som vindere af Nordic Angel Programme, som er det hidtil største nordiske og baltiske samarbejde mellem business angels.
“Business angel Helge Munk er en særdeles professionel BAer og bestyrelsesformand, der bl.a. stod i spidsen for en afnotering af Athena fra First North og dernæst udvikling af virksomheden til en meget flot exit i 2017. Han er utrolig kompetent i hele investeringsprocessen og har investeret i en lang række virksomheder, ud over at han stiller kontorfælleskabet Munkhouse til rådighed for fynske iværksættere,” forklarer Jesper Jarlbæk, formand for Danish Business Angels. Han fortsætter:
”Søren Hougaard får prisen som en nøgleperson i de danske netværk af business angels. Søren er berømt for sin Master Classes, som mange nye og garvede business angels igennem årene har haft stor gavn af at deltage i.”