23948sdkhjf

Ansvar kan blive dyrt for bestyrelsesmedlemmer i små virksomheder

Mange bestyrelsesmedlemmer i SMV´er ikke forsikret, viser analyse fra foreningen BoardPartner. Dermed risikerer medlemmerne deres egen formue, hvis der sker fejl. Og virksomhederne risikerer ikke at kunne inddrive erstatning, hvis bestyrelsen ikke personligt kan betale.
Foreningen BoardPartner offentliggør i dag en undersøgelse af bestyrelser i danske små- og mellemstore virksomheder (SMV) baseret på 1.535 bestyrelsesposter.

Som en af overraskelserne svarer kun halvdelen af bestyrelsesmedlemmerne i anpartsselskaber, at de har en bestyrelsesansvarsforsikring, mens de øvrige ingen forsikring har eller ikke oplyser, hvorvidt de har.

I aktieselskaber synes situationen lidt mere betryggende, idet 2/3 svarer, at de er dækket af forsikring. Men det efterlader fortsat en meget stor andel af virksomheder, der skal forsøge at inddrive erstatning for fejl i bestyrelsen hos medlemmerne personligt.

”Samtidig er det yderst tankevækkende, at bestyrelsesmedlemmer ikke i større udstrækning søger at beskytte sig. De sætter jo hele deres personlige formue på spil på poster, der typisk ikke giver ret store indtægter,” siger Lone Sejersen, formand for BoardPartner.

Om vederlaget for menige bestyrelsesposter viser bestyrelsesundersøgelsen 2018, at det i anpartsselskaber typisk ligger på 40.000 kr. I aktieselskaber er honoraret typisk lidt højere, dvs. typisk 50.000 kr. Der er dog relativt store variationer, hvor normalen ligger mellem 25.000 og 70.000 kr.

Bestyrelsesformænd i både ApS og A/S aflønnes oftest med det dobbelte honorar.

”Det er næppe via bestyrelsesposter, at bestyrelsesmedlemmerne oparbejder store formuer. Og virksomhederne kan på ingen måde være sikre på, at medlemmerne personligt vil kunne dække konsekvenserne af de fejl, der trods alt kan ske i deres bestyrelseslokale,” vurderer Lone Sejersen.

I de virksomheder, der er dækket, er det da også oftest virksomheden, der betaler forsikringen. I aktieselskaber gælder det ca. 60 %, mens det for anpartsselskaberne kun er tilfældet i ca. 40 %.

Kun 4 % af bestyrelsesformændene i aktieselskaber betaler selv for en bestyrelsesansvarsforsikring, mens det er tilfældet for 11 % af formændene i anpartsselskaber.

”I BoardPartner er vi ikke i tvivl, alle bør have forsikringsforholdene i orden. Det kræver et vist personligt mod, at være en værdifuld sparringspartner, der evner at have egne holdninger, også når disse går imod ejerens eller den øvrige bestyrelses holdninger. Det understøtter en forsikring,” siger Lone Sejersen.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Finansdirektør forlader TCM Group
Pessimistiske virksomheder forventer færre i arbejde
Gælden nærmer sig 500 millioner efter Kolding-entreprenørs konkurs
Genbrugstømmerhandel sælger nu en tredjedel via nettet
Gigahandel: Shell køber dansk biogasproducent for 14 milliarder
Tidligere Daloon-ejer har købt sig ind i ambitiøs snackproducent
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Wood Supply DK
Electronic Supply DK
Building Supply DK
Food Supply DK
Energy Supply DK
RetailNews
Transportmagasinet
Magasinet Pleje
Jern & Maskinindustrien
Mester Tidende
Licitationen
Motor-magasinet
Søfart
PlastForum DK

Send til en kollega

0.171