Fremtidsrapport: Fem jobs du ikke vidste, at dine ansatte ville søge i 2028

Vi står ikke overfor en dyster cyberverden, men en dagligdag, hvor teknologien har forbedret vores jobs. Men den giver lederne nye udfordringer, lyder det i rapporten om fremtidens jobs.

Teknologien ændrer vores liv og vores arbejde med forrygende hastighed. Stort set enhver virksomhed og ethvert brancheområde har allerede gennemgået én revolution, men flere er på vej. Og de betyder at dine ansatte om blot ti år vil kunne søge en lang række stillinger, som det er svært at forestille sig i dag.

Men selv om teknologien i de forløbne 30 år har vist, at den altovervejende bruges til at forbedrer vores dagligdag, støder man alligevel igen og igen på fremtidsforudsigelser, der som de 19' århundredes science fiction maler billedet af en dyster cyberfremtid, hvor kunstig intelligens gør mennesket overflødigt.

Men sådan er det ikke i Cognizant, der én af verdens førende virksomheder inden for forretningsudvikling, seneste rapport om fremtidens jobs.

Mennesker frem for maskiner
Teknologien styrer allerede vores biler, diagnosticerer patienter på hospitaler og udgør kernen i det globale finansielle system.

Men når maskiner og systemer styrer alt, hvilket slags arbejde er så tilbage for dine ansatte - og hvilke opgaver er det du skal lede dine medarbejdere i.

Cognizant har med rapporten "21 jobs of the future, a guide to getting and staying employed over the next 10 years" set nærmere på nogle af nye jobtyper, som vil spille en afgørende rolle for virksomheder de næste 10 år.

Om Cognizant

En af verdens førende virksomheder inden for forretningsudvikling, hjælper virksomheder med at transformere deres forretnings-, drifts- og teknologimodeller til den digitale æra. De hjælper virksomheder med at forestille sig, bygge og drive mere innovative og effektive virksomheder. Cognizant, der er hovedkvarter i USA, er på NASDAQ-100 var nummer 205 på Fortune 500 liste over verdens førende virksomheder.
Fælles for de 21 jobs er, at folk stadig vil foretrækker, at der er en menneskelig dimension. Folk ønsker teknologi som et værktøj, der gør deres liv nemmere. Men de ønsker ikke teknologi blot for teknologiens skyld.

En udfordring som leder
De 21 jobs, som Cognizant har identificeret, dækker over en lang række forskellige områder, markeder og teknologier, men de har dog alle tre elementer til fælles:

Coaching: Handler om at hjælpe mennesker med at blive bedre til visse ting, såsom at styre deres finanser eller hjælpe dem med at holde vægten.

Læs også: Ældre stormer frem på arbejdsmarkedet

Caring: Handler om at forbedre menneskets sundhedstilstand.

Connecting: Handler om at forbinde mennesket og maskinen - den fysiske verden med den virtuelle.

Ifølge Euan Davis, europæisk chef for Cognizants Center for the Future of Work og forfatter til rapporten, er fremtidens udfordring som leder, at lære at få mennesker og maskiner til at arbejde sammen og vigtigst af alt at sørge for, at vi aldrig mister den menneskelige dimension i arbejdet:

Læs også: Den fleksible arbejdsplads presser de ansatte

- Arbejdet og de dertil knyttede færdigheder har ændret sig konstant henover de sidste mange hundrede år, og de forskellige jobtyper i denne rapport afspejler, at teknologien i bund og grund kun er et middel til at nå et mål og ikke målet i sig selv. Teknologien vil opgradere ethvert aspekt af vores samfund. Men vi står ikke overfor en cyberdystopisk verden - en grum, mørk singularitet – snarere bliver det en genkendelig verden, hvor teknologien har forbedret mange ting for mennesket, men ikke taget det fra os, vi sætter allermest pris på: vores egen menneskelighed, siger Euan Davis.


Fremtidens fem nye jobtyper

Her er fem job, som Cognizant mener vil opstå i løbet af de næste ti år.

Nogle er mere tekniske, fx Digital Tailor, mens andre, fx Walker/Talker, ikke kræver samme niveau af teknisk forståelse. Selvom nogle måske insisterer på, at alle jobs en dag helt vil domineres af teknologien, tegner denne undersøgelse et ganske andet billede.

Data Detective: Nyder du at dykke ned i detaljen og lede efter vigtige spor, så vil jobbet som Data Detective være lige noget for dig. Her skal du opspore vigtig viden fra data genereret via Internet of Things-enheder, biometriske sensorer, andre data enheder og systemer etc. Alt sammen med det formål at indsamle så meget data omkring virksomhedens aktiviteter med henblik på at forbedre interne procedurer eller arbejdsgange. Kort sagt skal du kunne dechifrere alt eksisterende data og forstå, hvordan indsigterne kan komme virksomheden til gavn.

Man – Machine Teaming Manager:
Med en titel som denne, får du ansvaret for at udvikle et system, som skal skabe et bedre samarbejde mellem mennesker og maskiner. Systemet kombinerer fordelene ved brugen af robotter/kunstig intelligens (nøjagtighed, udholdenhed, hastighed etc.) med menneskets fordele (dømmekraft, alsidighed, empati etc.). Din rolle bliver at sikre, at både mennesket og maskinen formår at kommunikere evner, mål og hensigter på bedst mulig vis.

Walker/Talker: Vi lever i en tid, hvor robotter og kunstig intelligens udfører flere og flere af menneskets jobs, men vi lever også i en tid, hvor mennesker lever længere. Der er derfor et akut behov for at få de arbejdsløse i arbejde igen og få nogen til at tage vare på de ældre i samfundet. Dit job som Walker/Talker bliver derfor at sørge for, at den aldrende del af befolkningen har nogen at interagere og snakke med. Gå en tur med dem, snak med dem, men først og fremmest lyt til dem.

Highway Controller: Vores byer har ændret sig. Antallet af selvkørende biler og den massive stigning i droneleverancer har tvunget byer til at overveje, hvordan både vej- og luftrum styres på bedste vis. De førerløse biler har omskrevet vejens almindelige regler, hvilket betyder højere hastighedsgrænser. Derudover betyder de mange dronesværme, at lufttrafikken er overbelastet og udgør en potentiel fare for den almindelige flytrafik. Dit job som Highway Controller går derfor ud på, at du sammen med dine kollegaer, skal overvåge det automatiserede vejnet og luftrum for at sikre, at ingen kommer galt af sted.

Digital Tailor: Vi køber mere og mere af vores tøj online, men med bekvemmeligheden ved at kunne shoppe uden at skulle besøge en fysisk butik, kommer også problemet med, at tøjet, som vi bestiller, ofte ikke passer i størrelsen, selv med de rigtigt angivne mål. Derfor har vi brug for en Digital Skrædder. I denne stilling kommer du til os kunder, i privaten eller på vores arbejdsplads, og sørger for, at vi får den bedste rådgivning, hvad angår mål, stof, nuværende mode etc., inden vi afgiver vores ordre. Og du kommer naturligvis igen, når vi har fået vores tøj leveret - blot for at sikre vores tøj sidder helt perfekt.Man kan finde hele rapporten her
Mere om: job


Hold dig opdateret med Leder IDAG

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Bestyrelsesformand for Aalborg Portland træder tilbage

Portræt: Maskinarbejderen, der blev Danmarks Mr. Cement, vil nu afløses.

Hver anden FTF'er kan ikke levere kvalitet i arbejdet

Sådan siger medarbejderne selv om deres arbejdsbetingelser i ny, stor undersøgelse.

- Industrien har sovet i timen

Efter finanskrisen er der blevet 3.000 færre industriteknikere. Der uddannes for få.

Kasper Holten ny chef for Det Kongelige Teater

Beskeden vækst hos Teknologisk Institut

En stigende del af instituttets omsætning kommer dog fra kommercielle aktiviteter.

Industriens investeringer på katastrofekurs

Investeringskrisen fortsætter og kan ende med en tilbagegang på dybtrøde tal

Nyhedsbrev

Fredagsbog: Verden er meget bedre end vi tror

Den svenske professor Hans Rosling er optimist på verdens vegne. Han bygger sin tro på facts. Derimod kan man ikke bruge medierne, hvis man vil kende verdens sande tilstand, siger han i ny bog.

Dansk teknologivirksomhed får vækst-investor ombord

Syv nye partnere til Schmidt Hammer Lassen

Udnævnelserne på de danske kontorer markerer et generationsskifte for den internationalt kendte arkitektvirksomhed

Ny kampagne: Fødevarestyrelsen slår ned på personlig hygiejne

Danskere lægger 16 millioner i slovensk healthtech-startup

Ældre stormer frem på arbejdsmarkedet

Coop vil lukke 47 Fakta-butikker

Der er i dag lidt over 400 Fakta-butikker i Danmark, men der vil snart være 47 færre, oplyser Coop.

Så meget er Grundfos værd

Første opkøb i 20 år: Velux køber amerikansk vinduesproducent

Opkøbet skal være med til at øge omsætningen hos Velux, der har flere opkøb på vej

Det bliver lettere at sælge danske varer i Australien og New Zealand

EU forbereder forhandlinger om ny handelsaftale med de to lande. De har i forvejen lav told, men der er andre handelshindringer, som skal ryddes af vejen..

1

Man skal have luppen frem for at finde kvinderne i topledelserne

Kun 6,8 procent af direktionsmedlemmer, som laver regnskabspåtegningerne i de 1500 største danske virksomheder, er kvinder.

Hvert andet firma arbejder med sundhedsinitiativer

EU vil indføre tårnhøje bøder for at overtræde forbrugerlov

Bøder på fire procent af omsætningen og et opgør med forbrugerens ret til at fortryde et køb efter varen er taget i brug.

Regering lægger op til jobfest i energisektoren

Grønbech & Sønner udvider i Vejle

26-årig københavner forvandler nordjysk vand til øl

Seks nedrivningsfirmaer tiltales for kartelaftaler

Der er samtidig rejst tiltale mod ledende medarbejdere fra alle seks virksomheder.

Tumultarisk forløb: Modstræbende opkøbstilbud udløser jysk bankfusion

Forligsmand udsætter varslet konflikt i to uger

Konkurs koster hos Burmeister & Wain

Danmarks største arkitektfirma satser på træbyggeri

Anlægsgartner vækster planmæssigt

Udenlandske datacentre skal booste fjernvarme i Danmark

Udviklingshus øger på bundlinjen

Skræddersyede maskiner effektiviserer mejeri

Jubelår for Varde Laks

Ny hovedorganisation - men stadigt uden navn

Prevas åbner endnu en afdeling i Jylland

R&D åbner nyt kontor i Frankfurt

Wirtek køber nordjysk virksomhed

Se alle Medlemmernes egne nyheder

GDPR - EU har ændret reglerne, vi stiller skarpt på Anonymisering af personoplysninger

FRECON styrker bestyrelsen

Skal du søge midler via InnoBooster?

Temadag om kølemidler

Unik overdækning til cafeens gæster

Åbent Hus hos Kapema 18.-19. april 2018

Forstå engrosmarkedet for el

Pulterrum og cykelparkering til beboerne i Risskov Brynet i Aarhus

For virksomheder i Randers og omegn - gratis temamøde om robusthed 16. maj

Må du genbruge stregkode-numre?

Hvordan mener du, at 650 mio. kr. skal investeres i GTS-institutterne?

Gå ikke glip af Engineering Forum 2018 d. 16. & 17. maj - derfor skal du deltage!

KURSUS - Generationsskifte af Ejendom

Hvad betyder GDPR for jeres markedsføring?

Andersen Biler vokser, og kopimaskinerne følger med

Skab tillid med klima ikon

Er du ny bruger af Inventor? - kom på 4-dages basis-kursus fra d. 7/5 og få intensiv træning

Alle byggeriets parter kan nu mødes i 3D

Mangler du bannere til byggepladsen?

Gadgets på programmet på E-18

Sikkerhed på elforsyningsanlæg – kursus for arbejdsledere

Mangler I lagermedarbejdere?

Pas godt på dine medarbejdere - og dig selv!

Udviklingen af Dagmarhus giver unikke restaurationsmuligheder

Brug øverste etage, når der skal være tørt i kælderen

Send til en kollega

0.187