Fremtidsrapport: Fem jobs du ikke vidste, at dine ansatte ville søge i 2028

Vi står ikke overfor en dyster cyberverden, men en dagligdag, hvor teknologien har forbedret vores jobs. Men den giver lederne nye udfordringer, lyder det i rapporten om fremtidens jobs.

Teknologien ændrer vores liv og vores arbejde med forrygende hastighed. Stort set enhver virksomhed og ethvert brancheområde har allerede gennemgået én revolution, men flere er på vej. Og de betyder at dine ansatte om blot ti år vil kunne søge en lang række stillinger, som det er svært at forestille sig i dag.

Men selv om teknologien i de forløbne 30 år har vist, at den altovervejende bruges til at forbedrer vores dagligdag, støder man alligevel igen og igen på fremtidsforudsigelser, der som de 19' århundredes science fiction maler billedet af en dyster cyberfremtid, hvor kunstig intelligens gør mennesket overflødigt.

Men sådan er det ikke i Cognizant, der én af verdens førende virksomheder inden for forretningsudvikling, seneste rapport om fremtidens jobs.

Mennesker frem for maskiner
Teknologien styrer allerede vores biler, diagnosticerer patienter på hospitaler og udgør kernen i det globale finansielle system.

Men når maskiner og systemer styrer alt, hvilket slags arbejde er så tilbage for dine ansatte - og hvilke opgaver er det du skal lede dine medarbejdere i.

Cognizant har med rapporten "21 jobs of the future, a guide to getting and staying employed over the next 10 years" set nærmere på nogle af nye jobtyper, som vil spille en afgørende rolle for virksomheder de næste 10 år.

Om Cognizant

En af verdens førende virksomheder inden for forretningsudvikling, hjælper virksomheder med at transformere deres forretnings-, drifts- og teknologimodeller til den digitale æra. De hjælper virksomheder med at forestille sig, bygge og drive mere innovative og effektive virksomheder. Cognizant, der er hovedkvarter i USA, er på NASDAQ-100 var nummer 205 på Fortune 500 liste over verdens førende virksomheder.
Fælles for de 21 jobs er, at folk stadig vil foretrækker, at der er en menneskelig dimension. Folk ønsker teknologi som et værktøj, der gør deres liv nemmere. Men de ønsker ikke teknologi blot for teknologiens skyld.

En udfordring som leder
De 21 jobs, som Cognizant har identificeret, dækker over en lang række forskellige områder, markeder og teknologier, men de har dog alle tre elementer til fælles:

Coaching: Handler om at hjælpe mennesker med at blive bedre til visse ting, såsom at styre deres finanser eller hjælpe dem med at holde vægten.

Læs også: Hele Europa kommer til at kæmpe om de samme polakker

Caring: Handler om at forbedre menneskets sundhedstilstand.

Connecting: Handler om at forbinde mennesket og maskinen - den fysiske verden med den virtuelle.

Ifølge Euan Davis, europæisk chef for Cognizants Center for the Future of Work og forfatter til rapporten, er fremtidens udfordring som leder, at lære at få mennesker og maskiner til at arbejde sammen og vigtigst af alt at sørge for, at vi aldrig mister den menneskelige dimension i arbejdet:

Læs også: Arbejdsmarkedet tørrer ud - også i udlandet

- Arbejdet og de dertil knyttede færdigheder har ændret sig konstant henover de sidste mange hundrede år, og de forskellige jobtyper i denne rapport afspejler, at teknologien i bund og grund kun er et middel til at nå et mål og ikke målet i sig selv. Teknologien vil opgradere ethvert aspekt af vores samfund. Men vi står ikke overfor en cyberdystopisk verden - en grum, mørk singularitet – snarere bliver det en genkendelig verden, hvor teknologien har forbedret mange ting for mennesket, men ikke taget det fra os, vi sætter allermest pris på: vores egen menneskelighed, siger Euan Davis.


Fremtidens fem nye jobtyper

Her er fem job, som Cognizant mener vil opstå i løbet af de næste ti år.

Nogle er mere tekniske, fx Digital Tailor, mens andre, fx Walker/Talker, ikke kræver samme niveau af teknisk forståelse. Selvom nogle måske insisterer på, at alle jobs en dag helt vil domineres af teknologien, tegner denne undersøgelse et ganske andet billede.

Data Detective: Nyder du at dykke ned i detaljen og lede efter vigtige spor, så vil jobbet som Data Detective være lige noget for dig. Her skal du opspore vigtig viden fra data genereret via Internet of Things-enheder, biometriske sensorer, andre data enheder og systemer etc. Alt sammen med det formål at indsamle så meget data omkring virksomhedens aktiviteter med henblik på at forbedre interne procedurer eller arbejdsgange. Kort sagt skal du kunne dechifrere alt eksisterende data og forstå, hvordan indsigterne kan komme virksomheden til gavn.

Man – Machine Teaming Manager:
Med en titel som denne, får du ansvaret for at udvikle et system, som skal skabe et bedre samarbejde mellem mennesker og maskiner. Systemet kombinerer fordelene ved brugen af robotter/kunstig intelligens (nøjagtighed, udholdenhed, hastighed etc.) med menneskets fordele (dømmekraft, alsidighed, empati etc.). Din rolle bliver at sikre, at både mennesket og maskinen formår at kommunikere evner, mål og hensigter på bedst mulig vis.

Walker/Talker: Vi lever i en tid, hvor robotter og kunstig intelligens udfører flere og flere af menneskets jobs, men vi lever også i en tid, hvor mennesker lever længere. Der er derfor et akut behov for at få de arbejdsløse i arbejde igen og få nogen til at tage vare på de ældre i samfundet. Dit job som Walker/Talker bliver derfor at sørge for, at den aldrende del af befolkningen har nogen at interagere og snakke med. Gå en tur med dem, snak med dem, men først og fremmest lyt til dem.

Highway Controller: Vores byer har ændret sig. Antallet af selvkørende biler og den massive stigning i droneleverancer har tvunget byer til at overveje, hvordan både vej- og luftrum styres på bedste vis. De førerløse biler har omskrevet vejens almindelige regler, hvilket betyder højere hastighedsgrænser. Derudover betyder de mange dronesværme, at lufttrafikken er overbelastet og udgør en potentiel fare for den almindelige flytrafik. Dit job som Highway Controller går derfor ud på, at du sammen med dine kollegaer, skal overvåge det automatiserede vejnet og luftrum for at sikre, at ingen kommer galt af sted.

Digital Tailor: Vi køber mere og mere af vores tøj online, men med bekvemmeligheden ved at kunne shoppe uden at skulle besøge en fysisk butik, kommer også problemet med, at tøjet, som vi bestiller, ofte ikke passer i størrelsen, selv med de rigtigt angivne mål. Derfor har vi brug for en Digital Skrædder. I denne stilling kommer du til os kunder, i privaten eller på vores arbejdsplads, og sørger for, at vi får den bedste rådgivning, hvad angår mål, stof, nuværende mode etc., inden vi afgiver vores ordre. Og du kommer naturligvis igen, når vi har fået vores tøj leveret - blot for at sikre vores tøj sidder helt perfekt.Man kan finde hele rapporten her
Mere om: job


Hold dig opdateret med Leder IDAG

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Stresset? Derfor er ferie ingen mirakelkur

Mange danskere har for store forventninger til, hvad ferien kan gøre for deres stressniveau, vurderer stresslæge.

Medarbejderboom i modne byggevirksomheder

Vestager smækker Google en rekordbøde på 32 milliarder

Hackere har spioneret mod danske energiselskaber

Danmark har udviklet sig til et vaskeægte opfinderland

Aldrig har så mange danskere søgt om at tage patent på en opfindelse, og det gør Danmark til et af verdens førende lande for nye ideer.

Kun ganske få nye jobs i gigantvirksomheder

Nyhedsbrev

Forbrugerombudsmand: Airbnb skal rette ind

Ny aftale åbner for mere dansk kød og medicin til Japan

Salg af danske varer til Japan ventes at stige med op til 70 procent, når frihandelsaftale er underskrevet.

Her cykler medarbejderne ved skrivebordet

Bordpladeproducent har taget kreative metoder i brug for at øge medarbejdertilfredsheden.

8 ud af 10: Jobbet gør ondt

Over 8 ud af 10 medlemmer af 3F har smerter i kroppen i løbet af en arbejdsdag. Det er ikke rimeligt, siger professor i arbejdsmedicin.

Body Shop henter ny direktør fra Adidas

Den nye mand sætter sig for bordenden til august.

Arbejdere holder fast i industriferien

Stiftere siger farvel til Rawbite

Kun en enkelt af de tre idémænd bliver hos nøddebar-producenten

Invita-butikker får nye ejere

Køkkendirektør i Esbjerg og Vejle takker af

Flere byggefirmaer går konkurs trods opsving

Antallet af højvækstvirksomheder i byggeriet er fordoblet

Flügger-søn scorer toppost

27-årig er kommet helt til tops i datterselskab.

Jensen Denmark fyrer 69 ansatte

Ny direktør i Epc Technology

Salgschefen sætter sig i direktørsædet.

Danske virksomheders salg til udlandet stiger efter halv års dyk

Lykke Friis forlader Vestas' bestyrelse

1

Hovedstadens virksomheder er sløve til at tage lærlinge

Dansk Metal spår ikke, at virksomhederne i hovedstadsområdet vil tage mange lærlinge det kommende år.

Unge på landet fritidsjobber mest

Der er stor forskel på, hvor meget unge arbejder afhængigt af, om de kommer fra landet eller fra storbyen.

Ny servicechef i Verdo Energy Systems

Sommerferie på Leder IDAG

Flere konkurser i første halvår af 2018

Slut med papirhelvede i offentlige udbud: Aflevér tilbud digitalt

Secomea går ind i USA

Direktørskifte hos Metafix

Tegnestue ansætter direktør – og udvider med ingeniører

Overvejer hjælp til tørkeramte landmænd

Anlægsgartner udvider med afdeling i Vejle

Der har ikke været færre ledige i ni år

En god lærling kan godt have grå stænk

Gigantordre til Siemens Gamesa

Social dumping: Slikgrossist skal betale over en halv million kroner

Se alle Medlemmernes egne nyheder

3 grunde til at overveje at låne penge i din virksomhed

Forstå engrosmarkedet for el

4 tips til dig der skal have firmabil for første gang

Kontorhoteller er blevet in hos danske virksomheder

Udbud i forsyningssektoren for praktikere – lovlighed og godt købmandskab

Mød letvægtsroeren Eskild Ebbesen til årets Effektiviseringskonference 16/11-2018

Tysk økonomi fortsætter sin fremgang, men Brexit kan presse udviklingen

Mezzaniner udgør platformen for indretningen i Skanderborg Ungdomsskole

Byg bro mellem byggeriets parter – Aalborg | Aarhus | København

Sådan gik det GTS-nettet i 2017

Skab tillid med klima ikon

Danske virksomheder har forbedret deres internationale konkurrenceevne, men vær opmærksom på Brexit

Hybrid-kuglelejer der får tingene til at glide…

Elhandlerens restanceprocedure i Engrosmodellen

[GUIDE] 3 sikre tips til egenkontrol af jeres pallereoler

Temamøde: Nyt Fællesregulativ og skærpede krav til nettilslutning

Atradius: Stor stigning i betalingsforsinkelser i Asien – pas på hvis du handler på kredit

Er sommertid = læringstid?

Udbud i forsyningssektoren for praktikere – lovlighed og godt købmandskab

Farvel til fordommene

Modulkontor midt i produktionen gør hverdagen lettere for medarbejdere og l...

Røde Orm

Ajos bruger CRM-system til præcis kundebetjening

Lær AutoCAD og AutoCAD LT fra bunden – deltag på grundkursus fra d. 29/8

Brexit har allerede påvirket handelen mellem EU og Storbritannien

Send til en kollega

0.252