Derfor skal fremtidens retailere investere mere i design – for på den måde kan de give forbrugeren det bedste af to verdenen, lyder det fra Adobe.
Den øgede digitalisering rokker ved mere end vores dataforbrug. Produkter, vi tidligere kunne holde om med hænderne, ligger nu i skyen sammen med millioner af andre produkter, og kontakten med ekspedienter af kød og blod bliver erstattet af en digital rådgiver af data og algoritmer – simpelthen fordi den rådgivningen vil være hurtigere, nemmere og mere nøjagtig.
Læs også: Kriseramt møbelhus sælger ud og forbedrer
Med sammen med den udvikling følger en række forventninger og krav fra forbrugerne, som ikke nødvendigvis omstiller sig i samme tempo, forklarer Johan Lopes Helgesson, der er nordisk brugervenlighedsekspert hos IT giganten Adobe.
Den lidt langsommere tilvænning er forståelig hos dem, der fx er blevet rådgivet af den samme, kyndige brugsuddeler i 10 år.
Læs også: Snart kan kinesere betale mobilt i danske butikker
Nøgleordet er ifølge eksperten tillid. Der varer nemlig længe, før vi alle får samme tillid til det digitale, som til det humane. Når vores ekspedient pludselig er digital, processen er digital og al kommunikation er digital, hviler tilliden på det eneste håndgribelige, der er tilbage: designet.
- Et godt og ikke mindst brugervenligt design er mere afgørende end nogensinde. Med et troværdigt og intuitivt design kan en virksomhed udtrykke sig personligt og menneskeligt, og gennem den sanselige og tekniske oplevelse vise, at man er pålidelig og funktionel, fortæller Johan Lopes Helgesson, der også er ansvarlig for Adobe XD, et program der netop er designet til at sikre gode og intuitive brugeroplevelser.
Apps har vist vejen
Hos Adobe er man overbevist om, at der er et digitalt paradigmeskifte på vej.
Ifølge Johan Lopes Helgesson er der en række oplagte eksempler på, hvor retailere kan finde inspiration, når de udvikler løsninger.
- Tag en applikation som Uber som eksempel. Da jeg var barn, var regel nummer et ALDRIG at sætte sig ind i en fremmed persons bil. I dag bestiller man en fremmed person til at komme og køre en hjem – gennem en app. En app, vi har tillid til, fordi den bare fungerer og er lækker at
bruge. Det er lidt af et paradigmeskift. Havde Uber holdt sig inden for de lovgivende rammer, ville de blive hyldet for teknologien i dag, mener Johan Lopes Helgesson