Nyt netværk skal bekæmpe fødevaresvindel

- Ærlige fødevarefolk halter nok altid et halvt minut efter svindlerne.

I kampen mod en støt stigende svindel med fødevarer har Eurofins Steins Laboratorium i Vejen nu oprettet en netværksgruppe, der skal være med til at udpege nogle af de værste faldgruber.

Gruppen, som er åben for alle fødevarevirksomheder, skal efter planen mødes to gange om året hos Eurofins, hvor levnedsmiddelrådgiverne Henriette Schønwandt og Rikke Dahl er tovholdere på projektet. De vil også holde anti-svindel-gryden i kog ved at udsende cirka 10 nyhedsbreve om året.

- Producenter kan oftere og oftere komme i tvivl om, hvorvidt der kun er honning i honning, æble i æblecider, oliven i olivenolie og så videre. Leverandørerne kan jo for eksempel tjene penge på at fortynde varerne, nævner Henriette Schønwandt.

- Folk i Danmark er så tillidsfulde og vant til, at vi snyder ikke her i landet. Men der er behov for at vide, hvad man rent faktisk kan blive snydt af, og vi skal gerne have lavet et system, som gør, at man i høj grad kan sikre sig imod det, konstaterer hun.

Sådan et system handler blandt andet om at få en god vurdering af råvareleverandører og et overblik over de steder, der kan svindles med fortynding og kopivarer.

Svindlerne er foran
- Hvis man som producent eksempelvis køber krydderier hos en grossist i Holland, som har købt dem hos en forhandler i Tyrkiet, som har dem fra en mark i Indien - så er der en del steps, hvor der er basis for svindel, påpeger de to rådgivere.

De lægger ikke skjul på, at selv med Eurofins' årelange erfaring og mange eksperter, der konstant tester og analyserer, kan man formentlig aldrig blive helt sikker på ikke at blive udsat for fødevaresvindel.

- Ærlige fødevarefolk halter nok altid et halvt minut efter svindlerne. Men vi kan blive bedre til at være opmærksomme på mange ting. Hvis noget pludselig er meget billigt, kan der være snyd med i billedet. Og hvis en ingrediens bliver meget dyr, kan det blive ekstra lukrativt og dermed interessant for svindlere, siger Henriette Schønwandt.

Rikke Dahl forklarer, at deltagerne i det nye netværk ikke mindst kan være med til at pege på, hvilke produktgrupper de gerne vil have ekstra fokus på hos Eurofins.

- På den måde behøver 20 virksomheder ikke at sidde og arbejde med præcis de samme ting hver for sig, nævner hun.

Krydderier er på svindeltoppen
Ifølge Henriette Schønwandt og Rikke Dahl er det lige nu nok krydderier, der bliver snydt allermest med:

- Det er enormt nemt at blande krydderier op med ukrudtsplanter, som bare ligner. Og som regel bliver det nemmere at snyde, jo mere findelt et produkt er. For eksempel er det nemt at se, om en hel chilipeber er ægte. Når den bliver delt i chiliflager, kan det være svært. Og når den bliver helt pulveriseret, har man nærmest ikke en chance - så kan det nærmest lige så godt være hvedemel og gulvopfej med farve.

- Vin er også stadig et kæmpestort område for snyd med både årgange, druesorter og områder. Og olivenolie er altid en klassiker. Undersøgelser viser, at der er 10 procent mere olivenolie på markedet, end hvad der rent faktisk kan lade sig gøre med de olivenmængder, der er til rådighed, siger rådgiverne.

De oplyser, at Eurofins "jævnligt" afslører fødevarer, der er blevet snydt med.

- Det er ikke vores kunder, der snyder, men de er blevet fuppet af nogen i udlandet, fastslår Henriette Schønwandt.

Det første møde i den nye netværksgruppe bliver holdt hos Eurofins 19. juni. Blandt de virksomheder, der allerede nu har meldt sig ind i gruppen, er Arla og Urtekram.


Hold dig opdateret med Leder IDAG

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

KVM Industrimaskiner solgt

Hesalight-stifter nægter falske underskrifter

Danske bank skal have hjælp til at sælge Ørsteds elforretning

HK Handel beskylder Normal for at konkurrere på unfair vilkår

Langt størstedelen af Normals 88 butikker kører uden overenskomst, og det betyder lavere lønninger, siger HK.

Dansk elcykel slår crowdfunding-rekord

DFDS udnævner ny chef for innovation og teknologi

Nyhedsbrev

Vattenfall søger 1.000 ingeniører og teknikere

ITD og Danske Fragtmænd stævner EU for Postnord-støtte

EU-Kommissionen har godkendt ny statsstøtte til Postnord - nu ønsker ITD og Danske Fragtmænd sagen prøvet ved EU-domstolen

Stopper produktion af vindmølletårne i Varde

To byggefirmaer kan blive Danmarks bedste til CSR

TL Byg har fokus på overskudsgraden

Der er fremgang hos Aalborg-entreprenøren, men indtjeningen skal være bedre, understreger direktør

Ivisys får ny kunde i folden

Millioner til energinetværk

Plads til vækst: Nu får Moe snart flere kvadratmeter

NKT sælger fra

Bagmandspolitiet: Hesalights drømmekontrakt er et falsum

Hungry er på pengejagt

Transport-chefer tror på vækst

Direktørerne i transport- og logistikbranchen har høje vækstforventninger og er blevet mere optimistiske i forhold til sidste år, viser undersøgelse fra PWC

1

Robotdirektør: Branchen skal have et lille spark bagi

Sjølund på opkøb

Barslund-selskab ansætter ny direktør

Scandiloc får ny direktør

Ejer Peter Meilstrup vil tilbage til udviklingsarbejdet

Defco med nyt millionminus

Men nu er der lagt op til sorte tal, mener ledelsen, som gør klar til at flytte

Burgerkæde overtager ikonisk restaurant

- Jeg tror bare, at de fandt et sted, som de bare vil have

Danske Banks topchef stopper efter skandale

Dansker bliver ansvarlig for Rockwell Automation i Norden

Ørsted i milliardhandel

Prisbevidste erhvervskunder presser TDC's indtjening

Incap forfremmer ny topchef

Brøndum-koncernen har fundet sin nye administrerende direktør

Tommy Thomsen ny CEO i Lauritzen Fonden

Næste Danfoss-formand bliver ikke en Clausen

Ewii skiller sig af med endnu et datterselskab

Her er Axaltas nye direktør

Genanvender får millionsmæk

Ny topchef i Bang & Beenfeldt

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Intern overvågning

Skab tillid med klima ikon

ODIN Engineering indgår innovationssamarbejde med DTU  

Ajos oplyser byggepladsen

Indeklima og sundhed - både i boligen og på arbejdspladsen

Temadag om droner i energisystemet

Minimalistiske og elegante fuldglasvægge til hjemmet

Hos Peter Larsen Kaffe viser Mave & Hjerte vejen til innovation

7 ting som kan vælte innovation og udvikling!

Eftertragtet innovationskonkurrence vender tilbage til FoodTech

Mangler du hænder til arkivering? Find en småjobber når der skal sorteres.

EUs afhængighed af russisk gas skaber bekymring

Læs Dansk VVS 8

Westrup A/S i Slagelse har fået forvandlet lagerplads til stort modulopbygget værkførerkontor

Seminar om effektiv og sikker datahåndtering d. 2/10 hos IDA

Visioner og vækstpotentiale lokkede investorerne til

Ejerskifte i Lisco Analytical Juli 2018

Byggepladsplaner der giver overblik

Automatik 2018 bød på masser af nærvær, relationer og ny viden

FDIHs e-handelskonference og messe - vil du klare dig i giganternes æra?

Tagintegrerede solceller i klassiske teglstens tage

FoodTech styrkes af international kongres om genbrug af vand

Digitalisering af dine gamle tegninger til DWG

IndustriUpdate: Mulighederne på eksportmarkederne skal udnyttes bedre

Industriel CT scanning - Tommel op eller ej?

Send til en kollega

0.222